Læsetid: 5 min.

"Fogh og Co. har fået travlt ved håndvasken"

Lone Skov Al Awssi, indtil for nylig konservativ politiker med irakisk familie, vil have Irak-krigens forløb gransket og ansvaret for tragedien placeret
Ansvar. Mens livet er blevet langt hårdere for almindelige irakere, mener den danske politiker Lone Skov al-Awsi, der selv har familie i Irak, at de danske politikere løber fra deres ansvar

Ansvar. Mens livet er blevet langt hårdere for almindelige irakere, mener den danske politiker Lone Skov al-Awsi, der selv har familie i Irak, at de danske politikere løber fra deres ansvar

Karim Kadim

Indland
17. august 2007

"Nu kan det tydeligvis ikke gå stærkt nok med at få vasket hænder."

Lone Skov Al Awssi er vred - for at sige det mildt - på Anders Fogh Rasmussen og de øvrige politikere, der stod bag beslutningen i 2003 om at invadere Irak.

I dag forsøger de at lukke hele Irak-diskussionen ved at gøre et par indrømmelser, siger hun.

"Jeg er chokeret over ansvarsløsheden hos de politikere, der traf beslutningen. Det er uhyggeligt, at man kan gå ind og ødelægge et folk og et land endnu mere, end det var i forvejen, og så i dag meddele, at 'nu må de bare klare det selv'," siger Lone Skov Al Awssi.

Hun har noget at have vreden i. Efternavnet fortæller, at hun - nu på 18. år - er irakisk gift. I Irak lever en stor svigerfamilie, som efter invasionen i 2003 for første gang i mange år vovede at tro på fremtiden, fordi Saddam Hussein var væk.

"Irakerne havde lidt rigeligt under to krige og FN's sanktioner. Min svigerfamilie mistede 18 medlemmer under Saddam. Så efter invasionen håbede de virkelig, at det ville gå fremad. Når jeg taler med dem i dag, ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal sige, for deres lidelser er grusomme, og det bliver bare værre og værre."

Bange konservative

Lone Skov Al Awssi fortæller om telefonsamtalen for nylig med Abbas på 18, der var en frisk dreng og den dygtigste i skolen, men nu er nervøs, syg og holder sig inden døre af frygt for volden uden for.

"Der er helt afgjort behov for en undersøgelse af, hvordan det har kunnet gå så galt, og hvem der havde ansvaret," siger Lone Skov Al Awssi.

Hun var selv medlem af det ene regeringsparti, de konservative, da invasionen blev diskuteret i 2002-03. For godt et år siden forlod hun partiet.

"Jeg har måttet sige farvel til de konservative på grund af Irak-krigen. Jeg kæmpede imod af alle kræfter som lokalpolitiker i København og som folketingskandidat. Jeg fik positive tilkendegivelser fra menige konservative, men der var ingen, der turde stå op og sige det samme som jeg. Husk på, de konservative havde fået mange klø, man var bange, og medlemmerne rettede ind efter toppen. Fra de valgte politikere og ministeren blev jeg udelukkende skældt ud og tilrettevist. De var vrede og sagde til mig, at jeg var en belastning, fordi jeg sagde til pressen, at jeg var imod krigen, mens de sad og skulle træffe deres livs sværeste beslutning. Da jeg på et opstillingsmøde blev kaldt terroristsympatisør, blev det for ondt. Jeg måtte trække mig."

"Man bør i dag sætte sig ned og diskutere hele forløbet omkring krigen grundigt. Og man kunne passende give det irakiske folk en gedigen undskyldning for det roderi, vi har afstedkommet i deres land."

- Anders Fogh har måske ikke sagt undskyld, men dog forleden erkendt, at han har taget fejl på flere områder?

"Han siger, at det var godt at vælte Saddam Hussein, og at krigen dermed var i orden, men erkender så nu - efter at have benægtet det i årevis - at der efterfølgende skete nogle fejl. Det er ikke beklagelse nok for mig. Med de ofre, det irakiske folk yder hver eneste dag, burde man forvente en mere angerfuld tone fra de involverede politikere. Men de vægrer sig ved at sige 'Vi tog fejl, undskyld'. Det kan ellers gøres ganske kort."

"Statsministeren og hans folk siger i stedet lettere fornærmet: 'Vi kom og tilbød dem demokrati, men nu er det ikke til at se, om de vil have det. Så hvis de vil, må de selv klare det.' Det synes jeg er arrogant. Man lægger i den grad skylden over på irakerne, og det er billigt og uartigt. Vi har ikke løst vores opgave. De målsætninger, vi havde, da vi gik ind, er ikke realiseret. Og hvordan skal en stakkels irakisk familie bruge meldingen om, at de selv må finde ud af det? De kæmper i dag for simpel overlevelse og for at skaffe elementære livsfornødenheder."

Irak som Pakistan

Lone Skov Al Awssi mener ikke, at den danske bataljon burde være forblevet i Irak. Når det er rigtigt, at den blev trukket hjem, er det imidlertid ikke, fordi opgaven er løst, men fordi hele koalitionsprojektet er slået fejl og løbet kørt.

"Jeg håber også, amerikanerne rejser hjem. Vi er kommet dertil, hvor det må briste eller bære for Irak. Det nytter ikke længere noget, at koalitionstropperne bliver. Vi vil givetvis få en periode, der bliver utrolig grim, men ud af det morads vil der komme en eller anden regering, som næppe er særlig demokratisk - måske en ny stærk mand, en general, et militærkup. Jeg forudser et irakisk styre, der minder om Pakistans, og det er ikke rart, ligesom jeg ikke synes om, at Irans indflydelse vokser, at kvindernes situation forværres. Det er tragisk at høre om - men der er ikke længere noget, USA's militær kan gøre ved det. Man kan kun håbe på at kunne komme ind med genopbygning og humanitært hjælpearbejde og ad den vej måske påvirke Iraks udvikling, når tingene på et tidspunkt falder mere til ro," siger Lone Skov Al Awssi.

Hendes bedømmelse af situationen ligner den, man i dag kan høre fra mange fagfolk. Forleden fremlagde en ekspertgruppe nedsat af Center for Global Affairs (CGA) ved New York University, hvad man anser for de tre mest sandsynlige scenarier for Iraks udvikling. To handler om tiltagende kaos i landet og i hele regionen. Det gunstigste scenario handler om, at en stærk mand kommer til magten.

"Det bedste bud, vi var i stand til at lægge frem - et 'nationalt enhedsdiktatur' er den eneste plausible vej til stabilitet i Irak såvel som regionen, og en vej vi kan gøre mere sandsynlig, hvis vi satser på den. Det vil naturligvis repræsentere fiasko for demokratiseringen af Irak, i det mindst på kort sigt," sagde projektleder Michael Oppenheimer, CGA, da scenarierne blev præsenteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her