Læsetid: 2 min.

Fond skal styrke sociale virksomheder

Med lanceringen af Fonden Socialøkonomi.dk bliver der sat øget fokus på alternative non-profit virksomheder, der blandt andet hjælper handicappede, svage ledige og hjemløse
10. august 2007

En ny fond vil hjælpe kontanthjælpsmodtagere i job, give hjemløse en værdig hverdag og skabe bedre institutioner for børn og unge. Fonden Socialøkonomi.dk har nemlig som formål at styrke de såkaldt socialøkonomiske virksomheder, der vokser frem i disse år.

Denne type af non-profit virksomheder er en hybrid af offentlige institutioner og private virksomheder, men som organisatorisk er uafhængige af den offentlige sektor. De tæller blandt andet hjemløsebladet Hus Forbi, Plejehjemmet Louise Mariehjemmet og Huset Venture, der hjælper handicappede i job.

Ifølge fondens direktør, Lars René Petersen, kan virksomheder som disse afhjælpe en række af de store udfordringer, som den offentlige sektor står over for i disse år, hvor for eksempel kommunerne kan være så pressede, at de ikke er i stand til at give den tilstrækkelige hjælp til de svage ledige.

"De socialøkonomiske virksomheder er en vigtig, men desværre næsten overset ressource i den aktuelle velfærdsdebat. Det vil vi gerne rette op på," siger han.

Hvis en socialøkonomisk virksomhed giver overskud, bliver pengene investeret igen i virksomheden.

"Det giver en unik mulighed for at skabe innovation og foretage langsigtede økonomiske investeringer i forhold til almindelige virksomheder," siger Lars René Petersen.

Et andet centralt element for denne type virksomheder er den tætte inddragelse af medarbejdere, brugere og pårørende i ledelsen og udviklingen af virksomheden.

"Hvis vi for alvor skal gøre noget ved de sociale problemer, er det afgørende aktivt at involvere de mennesker, der er en del af indsatsen," siger han.

Med den nye fond er det ambitionen at arbejde tæt sammen med erhvervsliv, kommuner og frivillige organisationer.

Blandt andet skal virksomhederne både have bedre muligheder, men også selv blive bedre til at byde på offentlige udbud.

"Når kommuner skal udlicitere velfærdsydelser, er det oplagt at benytte sig af de socialøkonomiske virksomheder som et supplement til private ydelser. Det vil skabe en lang større diversitet i velfærdsudbuddet," siger Lars René Petersen.

Han har også planer om at oprette et praksisorienteret formidlingscenter, der skal informere om virksomhederne, uddele en årlig pris og udarbejde analyser af socialøkonomien.

Pengene til fonden kommer dels fra SATS-pulje-midlerne og dels fra Arbejderbevægelsens Kooperative Finanseringsfond. Bag fonden er der en bestyrelse med repræsentanter for blandt andet Mandag Morgen, LO, Copenhagen Business School og Carlsberg Ejendomme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Leif Højgaard

10. august 2007 ? idag har vi 17.juli 2009 det undrer mig at der ikke er nogen kommentarer til en artikel som denne. Denne fond vil hjælpe kontanthjælpsmodtagere i job, give hjemløse en værdig hverdag og skabe bedre institutioner for børn og unge - temaer som burde have opmærksomhed selv i et såkaldt velfærdssamfund som vores.

15.9.2008 lød det fra fondens hjemmeside:

http://www.socialokonomi.dk/?mid=125&side=Fonden

Overraskende stor interesse for socialøkonomisk iværksætteri på Danmarks største iværksættermesse
Centeret var for første gang repræsenteret på Iværk08-messen. Det var også første gang, at der blev sat fokus på socialøkonomisk iværksætteri og den socialøkonomiske virksomhedsform i Danmark, i messesammenhæng.

Messen var en stor succes. Alene målt på interessen for standen / feltet var socialøkonomiens premiere på iværksættermesse imponerende. Men særligt erhvervslivets anerkendelse af de socialøkonomiske virksomheder, og ikke mindst den store interesse for at indgå i mentor- og bestyrelsesprogrammer og bidrage med viden og netværk til de socialøkonomiske iværksættere var imponerende.

Tania Ellis holdt fredag foredrag om socialøkonomisk iværksætteri samt gav en række eksempler på socialøkonomiske virksomheder.

2. feb 2009 meddeltes det at:
Danske kommuner har fået smag for socialøkonomi

Flere og flere kommuner ser fidusen ved socialøkonomiske virksomheder: Job til svage ledige, lokal vækst og nye velfærdstilbud.

Kommunerne vælger derfor i stigende grad at udvikle lokale strategier for socialøkonomiske virksomheder.

Det sker bl.a., fordi kommunerne for alvor er begyndt at se potentialet i den socialøkonomiske virksomhedsform og dens evne til at skabe job til de ledige, som kommunerne eller det lokale erhvervsliv ikke selv kan skaffe i beskæftigelse eller uddannelse. Kommunerne ser også de socialøkonomiske virksomheder som lokale, uafhængige ”udviklingsafdelinger”, der skaber nye løsninger på velfærdstilbud – eksempelvis som virksomheden Specialisterne, der skaber skæddersyede job til autister, eller som værestedet Muhabet, der leverer tilbud til psykisk syge med etnisk minoritetsbaggrund.

Derfor udvikler kommunerne i stigende grad lokale strategier for socialøkonomiske virksomheder. Udgangspunktet er kommunernes unikke position i forhold til at samle lokale aktører fra erhvervslivet, frivillige organisationer, kommunale forvaltninger og lokale iværksættermiljøer om en fælles mission, der skal fremme den socialøkonomiske virksomhedsform.

Kolding i front

Kolding Kommune er blandt de kommuner, der har lagt sig i spidsen med en indsats for at udnytte det socialøkonomiske potentiale. Kommunen samarbejder i øjeblikket med Center for Socialøkonomi om at udvikle en strategi for socialøkonomiske virksomheder i området.

Bent Leon Nielsen, bestyrelsesformand for Business Kolding begrunder det således: ”Kolding vil være centrum for socialøkonomisk iværksætteri. Vi har erkendt, at vi kan lære meget af den socialøkonomiske tankegang. Socialøkonomiske virksomheder bidrager både til udvikling af nye velfærdstilbud og til at løse en af vores store udfordringer lige nu: at skabe jobs til de af vores borgere, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet”.

For Lars René Pedersen, Direktør for Center for Socialøkonomi, giver det god mening, at kommunerne netop nu viser stor interesse for socialøkonomiske tiltag.
”Kommunerne har erkendt, at de skal være bedre til at udnytte det socialøkonomiske potentiale over for de svage borgere, som i dag midt i finanskrisen er i endnu større risiko for at blive udstødt af arbejdsmarkedet. Netop derfor kontakter kommunerne os for at få hjælp til at udvikle strategier, som skal hjælpe socialøkonomiske iværksættere med rådgivning, netværk og bæredygtig økonomiplanlægning”.

Det er opløftende at noget af det der igangsættes i det offentlige regi også lykkes i virkelighedens verden.

Nu er der så også i Erhvervs og Selskabsstyrensen oprettet et nyt råd:

Rådet for Samfundsansvar til kamp for ansvarlig vækst med Mads Øvlisen som frontfigur

Det bliver spændende at se dette projekt ført ud i livet. Om det ikke bare er spil for galleriet til gavn for en snæver kreds af erhvervslivets elitemedarbejdere. Det er meningen at der skal satses op to omdrejningspunkter

1)Større udbredelse af forretningsdrevet samfundsansvar og
2)øget og forbedret rapportering og kommunikation om samfundsansvar

Det bliver interessant at se hvordan det sociale element vil blive en integreret med et forretningsdrevet samfundsansvar, som ikke handler om velgørenhed, men om hvordan en virksomhed tjener sine penge i dette samspil.