Note
Læsetid: 3 min.

Fyrig Fogh tilbage fra ferie

Større import af udenlandsk arbejdskraft, bedre kræftbehandling og interview om Irak til kritisk journalist fra Ekstra Bladet. Statsminister Anders Fogh Rasmussen er tilbage på pinden - og i går drog han til sommergruppemøde
Venstres mandsdominerede ledelse skulder ved skulder: Troels Lund Poulsen, Svend-Erik Hovmann, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen foran Hotel Norden i Haderslev, hvor partiet i går holdt et pressemøde. Venstre holder det årlige sommergruppemøde denne weekend.

Venstres mandsdominerede ledelse skulder ved skulder: Troels Lund Poulsen, Svend-Erik Hovmann, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen foran Hotel Norden i Haderslev, hvor partiet i går holdt et pressemøde. Venstre holder det årlige sommergruppemøde denne weekend.

Jesper Dall

Indland
11. august 2007

Hvis nogen skulle være i tvivl: Fogh er ikke længere på ferie i det sydfranske.

Efter at have fodret udvalgte medier med nye politiske initiativer, var pressen i går inviteret med til Venstres årlige sommergruppemøde. På græsset foran på Hotel Norden i Haderslev sad den noget mandsdominerede ledelse af Venstre skulder ved skulder: Fogh selv, næstformand Lars Løkke Rasmussen, gruppeformand Svend Erik Hovmand og politisk ordfører Troels Lund Poulsen.

Dress code som sædvanlig afslappet blandt forsamlede MF'ere til disse sommersceanser: t-shirt, korte skjorteærmer - skatteminister Kristian Jensen sågar iført vandrebukser.

Første spørgsmål fra journalisterne: "Hvornår kommer valget?", blev nærmest rituelt mødt af en afvisning fra Fogh: "Al politisk virksomhed er bedst tjent med, at man ikke går og snakker om valg."

I stedet lagde Fogh ud med at stille en lang liste af efterårets politiske initiativer op: kvalitetsreform, 2015-plan, finanslov, energiplan, infrastrukturkommissions betænkning, kommende EU-traktat.

Men især tre temaer har han med succes fået placeret på de store morgenavisers forsider de seneste dage.

Udenlandsk arbejdskraft

Det første udspil handler om at udvide Green Card-ordningen, så det bliver betydeligt lettere at importere udenlandsk arbejdskraft til landet, for at modvirke flaskehalse, dårligere offentlig service og nedgang i produktionen.

"Vi bliver nødt til at åbne for, at flere udlændinge, som har de kvalifikationer, vi har brug for, kan komme til Danmark. Det koster både velstand og velfærd, hvis ikke vi i kommende år kan skaffes tilstrækkelig med arbejdskraft," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Ifølge udspillet fra regeringen skal tilladelserne gives for mere end de nuværende tre år ad gangen, flere fagområder skal på den såkaldte positivliste over hvilke typer af job, som udløser et dansk green card. En kampagne skal lokke flere udlændige her til landet, og den nuværende grænse med en årsløn på mindst 450.000 kroner for at komme hertil 0g arbejde, skal sættes ned til 300.000.

Kræftbehandlingsgaranti

I Haderslev var det dog især det nye udspil om bedre kræftbehandling, som partiet havde valgt at fokusere på.

Her gav Fogh ordet til Lars Løkke Rasmussen:

"Alt for mange patienter har uhensigtsmæssige behandlingsforløb, hvor man bliver sendt fra det ene sygehus til det næste. Det er ikke godt nok, og derfor skal man tilbydes et lægefagligt optimalt forløb, der skal iværksættes akut og resolut," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Planen indeholder blandt andet garanti for, at man kan blive scannet inden for en uge, en fast kontaktperson, bedre spredning af gode eksempler og økonomisk belønning af sygehuse, der klarer sig godt.

Den tredje tema, som Fogh har udtalt sig flittigt om efter sin hjemvenden handler mere om at lukke en ubehageligt debat end at sætte en ny offensiv dagsorden.

Irak

I Ekstra Bladet i går kunne man over seks sider følge det historiske øjeblik torsdag eftermiddag, hvor journalist Bo Elkjær endelig på Marienborg kunne få love til at udspørge statsministeren efter at have sendt 671 forespørgsler om et interview siden krigens start for over fire år siden og udløst en kritik af statsministeren fra Ombudsmanden.

I Ekstra Bladets interview forsøger Bo Elkjær at grille Fogh omkring begrundelsen om at gå i krig i Irak.

At Saddam Hussein skulle have masseødelæggelsesvåben blev nemlig brugt som en del af argumentationen i debatten op til beslutningen om krigsdeltagelsen i 2003, men Fogh holdt sig til formalia over for Elkjær.

Han fastholdt, at masseødelæggelsesvåben ikke var en del af det beslutningsforslag for at gå i krig.

"Den beslutning, Folketinget har truffet, er ikke baseret på nogen opfattelse af, om Saddam Hussein har masseødelæggelsesvåben eller ej," forklarede Fogh sig.

Afviser DF-forslag

På pressemødet afviste Fogh også DF's forslag om at øremærke en pulje penge, som til især at give især social- og sundhedsassistenterne højere løn.

"Vi respekterer den danske model (for overenskomstforhandlinger mellem tre parter, red.). Derfor tror jeg ikke, at det er særligt klogt, når politikerne blander sig i løndannelsen. For hvis man lover penge til én gruppe, så vil alle mulige andre også have flere penge. Det understreger jo, at det spørgsmål hører bedst hjemme i overenskomstforhandlingerne," sagde Fogh.

Hvor DF's forslag altså blev afvist, var der anderledes imødekommende toner, da Fogh blev spurgt til de nye signaler fra Det Radikale Venstres nye leder, Margrethe Vestager.

"Jeg følger med betydelig positiv interesse opbruddet i oppositionen. Det er positivt, at der nu er midterpartier, der gerne vil samarbejde med VK-regeringen," sagde Fogh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her