Læsetid: 2 min.

Hovedrengøring ved tyskergravene

En gruppe unge tyskere er i København for at rengøre og pynte gravstæderne for de tyskere, der døde i Danmark under krigen. Flere af gravstederne tilhører hårdkogte nazister, men selv dem bør man forsøge at forstå, mener de unge
-Selvom de tyske soldater er -bad guys- set med jeres øjne, så var det jo almindelige mennesker. Og de havde ikke noget valg. Hvis de havde nægtet at være soldater, var de formentlig blevet dræbt af SS,- siger Dennis Greringa (th.), der sammen med Stefan Scheffler bruger sin sommerferie på at rengøre og pynte gravstæderne for de tyskere, der døde i Danmark under krigen.

-Selvom de tyske soldater er -bad guys- set med jeres øjne, så var det jo almindelige mennesker. Og de havde ikke noget valg. Hvis de havde nægtet at være soldater, var de formentlig blevet dræbt af SS,- siger Dennis Greringa (th.), der sammen med Stefan Scheffler bruger sin sommerferie på at rengøre og pynte gravstæderne for de tyskere, der døde i Danmark under krigen.

Kristian Villesen

Indland
4. august 2007

I den fjerneste afkrog af Vestre Kirkegaard står Stefan Scheffler og Dennis Greringa foran hundredvis af ens, korsformede gravsten. De har brugt de seneste 10 dage på at fjerne ukrudt, rengøre grave og genoptegne navne på stenene. På de fleste sten står der "? 1945". For det er de såkaldte tyskergrave, og på området ligger mere end 6.000 tyske soldater og 4.000 civile, som omkom under 2. verdenskrig. De to drenge kommer fra henholdsvis Bremen og den lille by Rheine og har valgt at bruge en del af deres sommerferie på dette noget specielle ophold i Danmark:

"Vi vil gerne gøre noget godt for de mennesker, der døde dengang. Jeg er her også for at møde andre unge og for at se København. Men det handler først og fremmest om de mennesker, som ligger begravet her," siger Stefan Scheffler på 14 år. Dennis Greringa på 15 supplerer:

"Selvom de tyske soldater er 'bad guys' set med jeres øjne, så var det jo almindelige mennesker. Og de havde ikke noget valg. Hvis de havde nægtet at være soldater, var de formentlig blevet dræbt af SS. Ansvaret ligger højere oppe i hierarkiet," siger han. I samme øjeblik ankommer en sort Mercedes på blå plader. Det er den tyske ambassadør, for det er sidste arbejdsdag for de unge, og opholdet i Danmark slutter om lidt med en lille ceremoni ved et stort trækors for enden af gravpladserne.

Døde nazister

Flokken har samlet sig foran korset, og de unge tyskere fortæller på skift om deres arbejde. Som en del af opholdet har de også researchet på nogle af de dødes livshistorier og lavet plancher over dem. Lige nu fortæller en pige en meget tragisk historie om den blot 17-årige soldat Friedrich Stühmer, der den 27. marts 1945 ved et uheld kom til at skyde sin bedste ven og kort efter skød sig selv.

En fyr med partisanertørklæde og sortmalede negle finder en guitar frem og synger sammen med fire piger en hjemmeskrevet sang - to unge tyskere har dannet par under opholdet i København. De tager hinanden i hånden, da sangen begynder.

De tyske ambassadør, Dr. Gerhard Nourney, har selv haft krigen tæt inde på livet:

"Min far døde under krigen, og jeg ved ikke, hvor han ligger begravet. Derfor er jeg meget glad for, at der er nogle som jer, der et eller andet sted i Europa tager sig af hans grav," siger han.

For organisationen, der står bag begivenheden, arrangerer ikke kun ophold i Danmark, fortæller Carolina Barros, da ceremonien er slut.

"Der er unge tyskere, der ordner grave i hele Europa - undtagen de lande, hvor der ikke er tyske gravpladser, naturligvis. Første gang var i 1953 i Belgien, og siden er det vokset," fortæller hun.

I mange af de andre lande er der også lokale unge, der ordner gravene sammen med tyskerne.

"Men vi har ikke rigtig kunnet få nogle danskere til at finde interessere for det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her