Note
Læsetid: 4 min.

Ingen sidste kamp

Fodbold er den bedste model af livet - der er altid én kamp mere, og i livet er der altid én chance mere. Det er ifølge manager Arkady Tyurin den russiske logik bag hjemløsefodbold
-Vi spiller fodbold tre gange om ugen. I sne, i regn, i støv. Fodbold hjælper os til at ændre vores mentalitet, så vi kan ændre vores liv,- siger Arkady Tyurin fra det russiske hold i hjemløsefodbold. Her ses en russisk spiller i aktion i kampen mod Italien, som russerne vandt 7-6.

-Vi spiller fodbold tre gange om ugen. I sne, i regn, i støv. Fodbold hjælper os til at ændre vores mentalitet, så vi kan ændre vores liv,- siger Arkady Tyurin fra det russiske hold i hjemløsefodbold. Her ses en russisk spiller i aktion i kampen mod Italien, som russerne vandt 7-6.

Kim Agersten

Indland
3. august 2007

"Another one bites the dust!" (endnu én med næsen i støvet) brager det ud gennem højttalerne - ganske rammende for de spillere, der i disse dage har spændt støvlerne på midt på Rådhuspladsen i København. Vi er til VM i fodbold for hjemløse.

Med et virvar af net, omklædningstelte, farvestrålende spillertrøjer og et syndigt rod af forskellige tungemål minder Rådhuspladsen mest af alt om en østeuropæisk markedsplads. Og det er absolut ikke de sædvanlige velfriserede mangemillionærer, der indtager banerne. Det gør derimod 48 hold fra samfundets bund, og selv hos de italienske spillere glimrer brillantinen ved sit fravær.

Netop det italienske hold har lige tabt 6-7 til det russiske hold, da Information møder russernes manager, Arkady Tyurin. Han fortæller, at holdet består af lige dele alkohol- og stofmisbrugere og illegale arbejdere fra Skt. Petersborg. Ingen på holdet har registrering i byen, en såkaldt propiska, og dermed lever de et liv uden civile rettigheder.

Ifølge Arkady Tyurin er registreringsloven et redskab til at holde hierarkiet på plads i Rusland.

"Registreringsloven er til gavn for politiet, for advokaterne og for arbejdsgiverne," konstaterer han.

Mentalitetsændring

"Uden registrering i byen har du ingen adgang til socialsystemet, du har ikke ret til sygesikring, og du har ikke arbejdstilladelse. Din arbejdsgiver kan derfor true dig til at acceptere elendige lønvilkår. Og politiet spotter dig lynhurtigt på gaden: Ung mand med en stor taske. Så stopper de dig og forlanger to euro for at lade dig gå igen," fortæller Arkady Tyurin.

For ham er fodbold et redskab til at ændre de hjemløses mentalitet, så de ikke lader sig knække af et korrupt system.

"Men det er ikke nemt. Jesus kunne ændre mentaliteter. Jeg ved ikke, hvordan man gør. Men vi prøver."

Han levede på gaden i to år efter ankomsten fra en region i Sibirien til Skt. Petersborg i 1995. Siden har han levet en usikker tilværelse, indtil han for blot tre måneder siden endelig fik sin propiska, da han giftede sig med en, der er født i byen.

Sure politikere

"Der er tre muligheder for at få registrering i byen: Fast ejendom, familie fra byen - eller penge. Du kan nemlig bestikke dig til en propiska hos politiet," siger Arkady Tyurin, der mener, at korruption er et livsvilkår i Rusland.

Landet er styret af politi og penge - "den store korruptionsproces", som Arkady Tyurin kalder det.

Men han orker ikke at kæmpe imod systemet.

"Politik interesserer mig ikke. Jeg har ikke noget tv, så jeg kender ikke engang navnet på premierministeren i mit land. Men måske hvis han ville spille fodbold med os?," overvejer han - uden de store forhåbninger.

"Politikerne har deres problemer at passe. Vi er bare nogle fyre, som spiller fodbold og prøver at ændre vores liv."

Politikerne i Skt. Petersborg hepper bestemt heller ikke på de hjemløse fodboldspillere.

Da det russiske hold vandt VM i hjemløsefodbold i Cape Town sidste år, fik de en kølig modtagelse af byens politikere.

"De var sure, fordi vi ikke havde spurgt dem om hjælp. Vi havde bare ordnet det selv."

I stedet for at lobbye i Dumaen bruger Arkady Tyurin nemlig sin energi på at organisere muligheder for, at folk kan bryde ud af den isolation, der følger med livet som illegal gæstearbejder. Et liv, hvor stoffer og alkohol er lige i nærheden.

"Hvis du holder dig ædru og soigneret kan du klare dig, finde midlertidige jobs, midlertidigt tag over hovedet," siger han.

Om sit eget liv på gaden i Skt. Petersborg, har han kun én ting at sige: "Jeg vil hellere løse problemer end tale om dem."

Rejsen hjem

Det er da også lykkedes Arkady Tyurin at få styr på sit liv. I 1998 fik han arbejde på de hjemløses avis i Skt. Petersborg, Put Modoi (Rejsen Hjem) hedder den. To år senere blev han ansat i sin nuværende stilling som chefredaktør. Og i 2003 besluttede han at starte et fodboldhold for hjemløse og andre grupper i samfundets periferi, blandt andet illegale arbejdere.

Arkady Tyurin mener, at fodbold har noget helt særligt at byde på for disse grupper.

"Fodbold er den bedste model af livet. Det er et holdspil ligesom livet. Og både i livet og i fodbold er du nødt til at respektere reglerne. Du er nødt til at respektere både dine med- og modspillere, uanset hvilken farve de har. Og så er der ingen sidste kamp. Der er altid én chance mere."

Han tilføjer.

"På holdet har vi også et meget vigtigt motto: 'Hold kæft og spil'. Sådan er det, hvis man vil vinde en fodboldkamp, og sådan er det, hvis man vil ændre sit liv. Lad være at snakke - gør noget ved det."

nan@iniformation.dk

FAKTABOKSE:

Registrering i Rusland

Omkring 5 millioner personer lever uden registrering, en såkaldt Propiska, og dermed uden civile rettigheder. Mindst 54.000 af dem lever i Skt. Petersborg, hvor det russiske hjemløsefodboldhold kommer fra. Hvis man er født i landområderne, er der tre muligheder for at få propiska i byen:

1. Familie i byen

2. Fast ejendom (En 1-værelses lejlighed koster cirka 190.000 kroner i Skt. Petersborg). Hvis man mister sin bolig, mister man sin propiska.

3. Bestikkelse af myndighederne.

Danmark til VM

Danmark slog torsdag de regerende verdensmestre fra Rusland med 8-5. Men Danmarks avancement fra mellemrunden afhænger af resultatet i kampen mellem Ukraine og Italien, hvor Italien skal tabe for, at Danmark går videre. Finalen i VM i fodbold for hjemløse spilles på lørdag, hvor selveste Kronprins Frederik vil være at finde på tribunerne.

*** kan opdateres efter kampen ml. Ukraine og Italien kl. 18.20 - se resultat på: HYPERLINK "http://www.homelessworldcup.org"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her