Nyhed
Læsetid: 3 min.

K: Ritt Bjerregaard nedlægger udvalgsstyret

De borgerlige i Københavns Borgerrepræsentation er chokerede over Ritt Bjerregaards magtanvendelse. Efter timelange forhandlinger blev et ellers bredt forlig tirsdag skudt i sænk af en enkelt telefonsamtale med overborgmesteren. Men det er der ifølge S og R ikke noget underligt i
Indland
16. august 2007

"Der er ingen, der styrer deres egne borgmesterposter mere, og det kan ikke lade sig gøre at beslutte noget som helst, uden at Ritt er med indover."

Så bombastisk er udmeldingen fra det konservative medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Majbritt Mamsen, som mener, at blandt andre skoleborgmester Bo Asmus Kjeldgaards autoritet er blevet fuldstændig undergravet under Ritt Bjerregaards ledelse.

De borgerlige partier forlod tirsdag forhandlingerne om fremtidssikringen af Københavns skoler og daginstitutioner i protest mod overborgmesterens indblanding. Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti og løsgænger Louise Frevert var ellers blevet enige med SF, de radikale og Socialdemokraterne om en aftale om skolernes og daginstitutionernes fremtid, men havde fået lov til at have et forbehold over for økonomien med i teksten.

"Vi havde siddet og forhandlet i timevis, og alle var enige. Også skoleborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) syntes, vi havde en god aftale," siger Majbritt Mamsen.

"Men så i løbet af et enkelt telefonopkald omstødte Ritt det, vi havde aftalt med skoleborgmesteren og ville have vores forbehold ud af teksten. Og så måtte vi jo forlade forhandlingerne," tilføjer hun.

Skred i magtanvendelsen

Også Louise Frevert er generelt irriteret over Ritt Bjerregaards ageren på Københavns Rådhus.

"Socialdemokraterne tør jo ikke længere gøre noget som helst uden at være 110 procent sikre på, at de har Ritt bag sig," siger hun.

Ifølge de borgerlige havde den socialdemokratiske forhandler, Jan Andreasen, reelt ikke noget mandat og måtte under hele forløbet jævnligt forlade lokalet for at telefonere til overborgmesteren, som befandt sig på Krogerup Højskole.

"Han måtte jo rende frem og tilbage hele tiden for at høre, hvad mor sagde," siger Majbritt Mamsen.

Og Louise Frevert supplerer: "Det virker underligt, at man skal forhandle med nogen, og så har de i virkeligheden slet ikke noget mandat," siger hun og konstaterer, at der er sket et skred i magtanvendelsen på overborgmesterkontoret.

"I sådan en situation savner jeg Kramers tid. Han sad ikke så hårdt på magten," forklarer hun.

S: Naturligt at spørge Ritt

Jan Andreasen (S) har dog svært ved at genkende det forløb, hans politiske modstandere skitserer. Han betegner hele debatten som borgerligt spin, og ifølge ham er det ganske naturligt, at overborgmesteren skal godkende en aftale til flere milliarder.

"Jeg havde mandat til det indholdsmæssige, men overborgmesteren skal jo forhandle kommunens budget, så derfor skal hun selvfølgelig spørges, når der er tale om så stor en økonomisk aftale," siger han og tilføjer:

"Det eneste, Ritt har blandet sig i, er økonomien her til sidst."

Jan Andreasen noterer sig endvidere, at de borgerlige partier ikke havde været med til forhandlingerne den første uge. De var først var med fra i mandags og derfor ifølge ham ikke særlig grundigt inde i sagerne.

"Grunden til, at de ikke havde været med til forhandlingerne, var, at Majbritt Mamsen skulle til bryllup i Frankrig. Og det må du gerne citere mig for," siger han.

Den radikale forhandler, Kasper Johansen, bakker Jan Andreasen op.

"Vi er jo alle fritidspolitikere, undtagen Bo Asmus Kjeldgaard. Men vi andre havde altså afbrudt vores ferier for at være med til de her forhandlinger," siger han.

Udvalgsstyret er truet

Ifølge Majbritt Mamsen er det et voksende problem for de traditionelle beslutningsprocesser på Københavns Rådhus, at overborgmesteren underkender de andre borgmestre.

"Jeg var rystet i går, og det kunne jeg se, at skoleborgmesteren også var. Man føler sig jo fuldstændig til grin over at have siddet og forhandlet i timevis, og så med et snuptag ændrer Ritt det hele uden at spørge nogen som helst," siger hun og vurderer, at det får konsekvenser for udvalgenes autoritet fremover.

"Hun nedlægger jo simpelthen udvalgsstyret. Det er et 100 procent skred i forhold til tidligere, og det burde ikke kunne lade sig gøre," siger Majbritt Mamsen.

Både Socialdemokraterne og de radikale afviser dog, at Ritt Bjerregaard skulle have siddet og styret forhandlingerne på afstand.

"Det er på kanten af det løgnagtige," siger Kasper Johansen og tilføjer:

"Jeg clearede da også med Claus Bondam. Det er jo en milliardaftale, vi taler om."

Det har ved redaktionens afslutning ikke været muligt at træffe skoleborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, og Ritt Bjerregaard har ikke ønsket at kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her