Læsetid: 2 min.

KL: Kvalitetsreform truer kommunalt selvstyre

KL kritiserer regeringens kvalitetsstandarder for at kollidere med det kommunale selvstyre - modsat statsministerens budskab
Indland
22. august 2007

Kvalitetsstandarder og 50 milliarder kroner til forbedringer af bygninger i den offentlige sektor - blandt andet hospitaler, skoler og institutioner. Det er to af de centrale elementer i den kvalitetsreform, som regeringen fremlagde tirsdag.

"Vi skal ikke acceptere forældede hospitaler eller institutioner, hvor forholdene ikke er i orden," siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Kvalitetsstandarderne skal med statsministerens ord sikre borgerne uden at blande sig unødigt i kommunernes selvstyre.

"Vi vil indføre nøje udvalgte kvalitetsstandarder, men de bliver udformet sådan, at kommunerne ikke bliver sat ud af spillet. Folketinget og regeringen skal ikke bestemme alting. Vi skal tage udgangspunkt i det enkelte menneskes ønsker og behov," siger Anders Fogh Rasmussen.

KL roser flere elementer i regeringens kvalitetsreform, men stiller sig stærkt kritisk over for kvalitetsstandarder på de store serviceområder.

Det er et indgreb i den kommunale frihed, siger formand for Kommunernes Landsforening (KL) Erik Fabrin.

"Man skaber bedst kvalitet i samfundet ved at give frihedsgrader til lokalt at tilrettelægge opgaverne med afsæt i borgernes behov. Ikke ved opslagstavler. Der er ikke ét svar på, hvad god kvalitet er - svaret vil variere fra kommune til kommune, fra institution til institution og fra brugergruppe til brugergruppe. Men her synes regeringen at have lagt døve ører til de mange råd og synspunkter, der kom frem i forbindelse med reformdiskussionerne før sommerferien," siger Erik Fabrin.

S: Mangler tyngde

Kvalitetsstandarderne kan minde en smule om Socialdemokraternes kvalitetsrettigheder.

Men S-formand Helle Thorning-Schmidt mener, at der mangler tyngde bag regeringens løfter.

"De har forsøgt at lægge sig op ad os og kopiere vores politik. Men det er en elendig kopi. For det betyder, at borgerne ikke kan regne med, at tingene er i orden. Vores rettigheder lægger op til, at man igen kan regne med og have tillid til den offentlige sektor. Derfor skal det være noget, som borgerne har ret til," siger Helle Thorning-Schmidt.

Halvdelen af de 50 milliarder kroner i reformen er øremærket til sygehusene, og de penge er nok til at få dansk sundhedsvæsen op i verdenseliten, siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Men prisen er, at danskerne får længere til sygehusene. Pengene samles nemlig i en central pulje, hvor de skal fordeles til regioner, som effektiviserer driften ved blandt andet at samle behandlingerne på færre adresser.

Oveni de 25 milliarder kroner kan regionerne hente ekstra penge ved at frasælge gammelt, overflødigt sygehusbyggeri og høste effektiviseringsgevinster fra de nye sygehuse.

Samlet kommer man tæt på de 100 milliarder, som regionerne selv har meldt ud, at der er behov for, siger Løkke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her