Læsetid: 2 min.

Den kolde krig om arktis

Lokalbefolkningen i Arktis føler sig hensat til tiden under Den Kolfr Krig, mens Danmark, Canada, USA, Norge og Rusland slås om retten til de ressourcer, som den smeltende havis omkring Nordpolen har stillet i udsigt
»Den danske stat er verdensmester i at handle hen over hovedet på os. Hvis der skal diskuteres ressourcespørgsmål på Arktis, skal vi sidde med ved bordet,« siger Aqqaluk Lynge, formand for Inuit Circumpolar Council

»Den danske stat er verdensmester i at handle hen over hovedet på os. Hvis der skal diskuteres ressourcespørgsmål på Arktis, skal vi sidde med ved bordet,« siger Aqqaluk Lynge, formand for Inuit Circumpolar Council

23. august 2007

Inuiterne frygter for deres livsgrundlag og kræver at blive hørt i diskussionen om ressourcerne i den arktiske undergrund.

"Den danske stat er verdensmester i at handle hen over hovedet på os. Hvis der skal diskuteres ressourcespørgsmål på Arktis, skal vi sidde med ved bordet," siger Aqqaluk Lynge, formand for Inuit Circumpolar Council (ICC).

"Du kan hilse den danske regering og sige, at vi bliver inviteret af alle mulige andre til at diskutere fremtiden for Arktis. De oprindelige folk har nogle institutioner, som er anerkendt af FN, og som den danske regering er nødt til at respektere," siger Aqqaluk Lynge.

Ifølge Aqqaluk Lynge har den danske regering ikke inddraget inuitsamfundet i diskussionen om, hvorvidt og hvordan de fossile brændstoffer og mineraler i Arktis' undergrund skal udvindes.

"Folk glæder sig jo til, at det hele bliver isfrit, så de kan udvinde ressourcer. Men det drejer sig om klimaændringer, som vil have utrolig stor indflydelse på jeres liv, som det har på vores. Vi er bange for hele vores livsgrundlag, og imens sidder Danmark og diskuterer med stormagterne, hvem der skal udnytte ressourcerne", siger Aqqaluk Lynge.

Internationalt møde

ICC opfordrer den danske regering til at indkalde et internationalt møde i regi af Arktisk Råd, som er et mellemstatsligt forum bestående af de otte arktiske staters regeringer samt syv oprindelige folkeslag.

Her skal diskussionen om, hvad det internationale samfund skal stille op med afsmeltningen af Grønlands indlandsis og pakisen omkring Nordpolen, tages.

"Vi vil gerne dialog, men vi vil ikke finde os i endnu en kold krig, og lige nu er vi på vej mod en militariseret diskussion i stedet for en civiliseret diskussion. Vi skal have et internationalt møde, så vi undgår, at vores område bliver genstand for flere magtdemonstrationer", mener Aqqaluk Lynge og påpeger, at staterne diskuterer, som om det drejede sig om et ubeboet område.

"Det er jo ikke noget ødeland, det her. Det er skræmmende for os, der bor i Arktis, at folk tror, man bare kan komme og tage ressourcerne. Vi bruger hele landet, isen er vores jagtmarker, og vi fisker i havet. Hvis vi skal til at udvinde olie her, hvor mange fiskere og trawlere skal så laves om til olieboreplatformer," spørger Aqqaluk Lynge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu