Interview
Læsetid: 5 min.

'Jeg kom skævt fra start i værdidebatten'

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er ked af, at det første spark i regeringens nye værdikamp var en skævert. Borgerne skal selvfølgelig ikke selv male plejehjemmet, men han mener, de er forpligtede til at tage et ansvar
Indland
4. august 2007
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er ked af, at det første spark i regeringens nye værdikamp var en skævert. Borgerne skal selvfølgelig ikke selv male plejehjemmet, men han mener, de er forpligtede til at tage et ansvar

Det lignede et selvmål.

Og hvis han kunne holde kæft med tilbagevirkende kraft, ville Claus Hjort Frederiksen gøre det på ét punkt. Beskæftigelsesministeren ærgrer sig nemlig over, at han startede regeringens nye værdikamp om det personlige ansvar med spørgsmålet:

"Besøger du selv din gamle mor. Hvis du synes, der er noget galt på plejehjemmet, tager du så selv malerkosten frem?"

Et eksempel, der har fået selv borgerlig-liberale debattører til at ryste på hovedet.

- Mener du vitterlig, at folk skal møde op på plejehjemmet med to kager til kaffen og en malerkost?

"Nej. Jeg er lidt ked af det eksempel med, at man skulle tage malerkosten med. Det har afsporet debatten på lige præcis det punkt," siger Claus Hjort Frederiksen og prøver at forklare, hvad han egentlig mente:

"Vi kan i et af de rigeste lande i verden, hvor vi betaler den højeste skat, naturligvis forvente, at plejen af og omsorgen for vores ældre er tiptop. Men vi ved alle, hvor travlt der er på plejehjemmene. Dét, de pårørende giver til de ældre for at forbedre deres situation, kommer jo oveni, det kan være søndagskøreturen, besøg fra hele familien eller det kan være, at man tager gamle mor hjem til middag. Det, at man tager et ansvar - at man føler en glæde, men også en forpligtelse til at gøre noget ekstra - er helt nødvendigt."

Claus Hjort er bekymret for den velfungerende familie med gode indtægter, som kan falde for at sige, at 'det er samfundets opgave at tage sig af min mor, af mine børn, tage sig af skolen og så videre'.

"Min pointe er, at vi skal prøve at tage temperaturen på følelsen af personligt ansvar. Vi kan jo se, at det går op og ned. Hvis man tager virksomhedernes personlige ansvar, så kan vi se, at den er steget kraftigt. Stadigt flere virksomheder fastholder nu mennesker, som tidligere ville være blevet fyret fra arbejdet.

Ingen løftet pegefinger

Som formand for Ministerudvalget om Personligt Ansvar indbyder Claus Hjort Frederiksen til september en række aktører, herunder organisationer, der repræsenterer det frivillige arbejde, til en konference om det personlige ansvar. Udvalget skal afslutte sit arbejde i juni 2008.

- Hvad er succeskriteriet for værdidebatten?

"Vi taler om at prøve at flytte nogle holdninger, at prøve at inspirere til, at det gør en forskel, at vi selv gør noget. Det skal ikke ende med en løftet pegefinger. Der er ikke tale om en moraldebat på den måde, at hvis folk ikke udviser et personligt ansvar, så påkalder det sig fordømmelse. Regeringen prøver heller ikke at fedte nogle af de opgaver, som samfundet har i dag, af på de frivillige, som nogle på venstrefløjen mener. Det er ikke et spareprojekt. Det er slet ikke tanken, at det skal medføre en eneste krone i besparelser," siger Claus Hjort Frederiksen.

Personligt ansvar

Han afviser, at der er tale om et "ondskabsfuldt, snedigt politisk projekt", der skal bane vejen for et samfund baseret på mere liberale værdier end det nuværende velfærdssamfund.

- Vil du også afvise, at den nye værdidebat har til formål at dæmpe danskernes forventninger til kvalitetsreformen, hvor I har lovet bedre offentlig service?

"Personligt kan jeg garantere, at det er fuldstændig adskilt. Med kvalitetsreformen skal vi se på fremtidens offentlige sektor, hvad er det for ydelser, og i hvilke rammer udføres de. Spørgsmålet om det personlige ansvar er noget, der ligger ved siden af, men som naturligvis supplerer indsatsen. Aktive pårørende på et plejehjem er et meget vigtigt supplement til arbejdet, ligesom aktive forældre i børnehaven og skolen er det. Men det betyder jo ikke, at vi så skal prøve at dæmpe forventningerne, for vi skal jo øge kvaliteten i den offentlige sektor, siger Claus Hjort Frederiksen, forud for at regeringen fremlægger det samlede udspil til kvalitetsreformen i anden halvdel af august. Reformen omfatter bl.a. trepartsaftalen til godt otte mia. kr., som regeringen indgik for nylig med kommuner, regioner og den samlede fagbevægelse. En aftale, der som sidegevinst for regeringen satte lus i skindpelsen mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen.

At Anders Fogh Rasmussen samtidig har fjernet sprængfarlige udenrigspolitiske emner - de danske soldater er trukket ud af Irak, og problemet med de irakiske tolke er løst - har fået ledende politikere i oppositionen til at forvente et hurtigt folketingsvalg.

- Hvornår får regeringen et bedre afsæt for et valg end netop nu?

"Jeg hører til den gruppe politikere, som mener, at en regering er nødt til at planlægge efter, at man sidder perioden ud. Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan komme valg på et andet tidspunkt. Men for os er det afgørende, at vi planlægger på den måde. Jeg ved jo godt, at når regeringen har passeret halvvejen i en valgperiode, begynder spekulationerne at rumle. Men det er ikke noget, vi sidder og gransker i regeringen," bedyrer Claus Hjort Frederiksen, der er Anders Fogh Rasmussens nærmeste politiske rådgiver.

Politisk samarbejde

- Hvordan vurderer du Socialdemokraternes og Helle Thorning-Schmidts aktuelle kampform?

"Helle Thorning-Schmidt er blegnet noget det sidste stykke tid. Der er ikke noget socialdemokratisk projekt eller områder, hvor hun nævneværdigt vil gøre tingene på nye måder. Hun vil blot overbyde regeringen og er i gang med et bedrag. Hun siger, hun vil det samme som regeringen på skat, på udlændinge, på retspolitikken, og hun går oven i købet skridtet videre og garanterer de her ting. Men dem hun skal samarbejde med - Enhedslisten og SF og Margrethe Vestager - de vil noget helt andet. Derfor er hun nødt til at fortælle vælgerne, hvor hun vil give sig. Hun kan ikke tryne SF og de radikale. Når de radikale, SF og Enh. siger, at de betragter f.eks. udlændingepolitikken som en ulykke for landet, er det utænkeligt, at de vil gå på kompromis i den sag. Der skylder hun nogle svar," siger Hjort Frederiksen, der venter spændt på partiprogrammet fra Naser Khader & Co.

- Kan I have et parlamentarisk grundlag, der består af både Ny Alliance og Dansk Folkeparti, der trækker i hver sin retning?

"Det er før set i Danmarkshistorien, at en regering skal forhandle med to andre partier. Det bekymrer mig ikke."

- Hvad siger du til det radikale lederskifte og Margrethe Vestagers åbning over for regeringen?

"Skal man tage det for pålydende, så signalerer Margrethe Vestager en villighed til at arbejde med en VK-regering. Men når jeg ser sammensætningen på den radikale folketingsgruppe, og når man ser på de undersøgelser, der er af radikale vælgere, så er sandheden nok, at de føler sig bedre tilpas under en S-regering. Men det skal ikke betyde, at vi ikke byder dem velkommen til arbejdet. Det er et vigtigt signal, Margrethe Vestager har sendt. Men vi er noget spændt på, om det også vil blive fulgt op i praksis, at det ikke bare er noget, man siger."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her