Læsetid: 1 min.

Kvalitetsreform kan koste VK livet

Kvalitetsreformen kan ende med at ramme Fogh som en boomerang, vurderer Ugebrevet Mandag Morgen. Vælgerne mener ikke, reformen kan flytte noget
Indland
20. august 2007

Den stort anlagte reform af den offentlige service truer med at udvikle sig til et mareridt for regeringen, og reformen kan i sidste instans betyde, at den mister sit flertal ved et kommende flertal, skriver Ugebrevet Mandag Morgen i dag med baggrund i en undersøgelse af borgernes holdninger til kvalitetsreform, velfærdsservice, offentlige udgifter og skat.

Borgerne efterspørger især to ting, som regeringens reform ikke indeholder: Der skal være flere offentligt ansatte, og de skal have mere i lønningsposen. I nyere politisk historie har ønsket om flere penge til den offentlige sektor og bedre offentlig service aldrig været større. En massiv overvægt af vælgerne mener, at der bruges for få penge på daginstitutioner, skoler, sundhedsvæsen og hjemmehjælp. Eksempelvis vurderer 84 procent af vælgerne, at der bruges for få midler til hjemmehjælpen, mens kun to procent mener, at der bliver brugt for mange penge. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet.

Vælgerforskynding

"Forventningerne er så store, at det reelt vil være umuligt for en siddende regering at imødekomme dem," siger han til ugebrevet.

Til gengæld ser sidste uges socialdemokratiske udspil om velfærdsrettigheder ud til at ramme mere plet.

"Situationen er så labil, at en valgkamp om disse temaer kan give væsentlig større vælgermæssige forskydninger, end regeringens stabile og gunstige oppositionstal i øjeblikket tyder på. I yderste fald kan det koste regeringen magten," mener Jørgen Goul Andersen.

Finansminister Thor Pedersen (V) er uenig i, at kvalitetsreformen er kørt af sporet: "Regeringens ambition er, at den offentlige sektor skal blive meget bedre til at sprede de gode eksempler og lære af hinanden. Det vil kunne øge kvaliteten betydeligt," siger finansministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her