Læsetid: 2 min.

Magisterforening efterlyser støtte fra andre fagforbund

Hvis de deltidsansatte universitetslærere ikke skal lide endnu et nederlag ved de næste forhandlinger om deres arbejdsvilkår, kræver det større solidaritet fra Akademikernes Centralorganisation, mener Dansk Magisterforening
Indland
31. august 2007

Dansk Magisterforening (DM) kan ikke klare udfordringen alene. Hvis de deltidsansatte universitetslærere skal have de samme rettigheder som deres fastansatte kolleger, kræver det større opbakning fra Akademikernes Centralorganisation (AC). Det mener formand i DM, Ingrid Stage.

"Vi har klart flest medlemmer, som står i denne her situation, og det er derfor også os, der har kæmpet denne her kamp. Vi skal nok gå foran, men de andre AC-organisationer må også være parate til at sige, at det her er et vigtigt område, der skal prioriteres højt. Ellers bliver det svært for os at få en aftale på plads," siger Ingrid Stage, der mener, at støtten hidtil har været noget passiv.

"Jeg vil gerne have en mere aktiv opbakning, hvor AC ikke bare siger, at de deltidsansatte bare skal finde sig noget andet arbejde," siger Ingrid Stage og henviser til de kommentarer som AC's formand, Sine Sunesen, tidligere er kommet med til Information.

Sine Sunesen mener dog ikke, der mangler interesse eller opbakning fra AC.

"Jeg mener ikke, der er manglende interesse eller manglende prioritering af det her område. Der er bare lige det, at der skal to til at indgå en aftale. Og den problematik vil man jo formentlig opleve igen," siger Sine Sunesen.

Mere solidaritet

De dårlige arbejdsforhold for deltidsansatte undervisere på landets højere læreranstalter har eksisteret siden slutningen af 1960'erne, hvor universiteterne ikke havde nok ansatte til undervisningen af det stærkt stigende antal studerende.

I al den tid har de faglige organisationer ikke været i stand til at skaffe universitetslærerne gængse goder som f.eks. pension.

Hvis det skal ske i fremtiden, kræver det ikke bare støtte fra AC. Det kræver også, at de fastansatte medlemmer af DM er mere solidariske med deltidslærerne, end det tidligere har været tilfældet.

"Det er jo noget, vi har diskuteret i mange år, men den modstand og skepsis, der har været tidligere, er ikke så udtalt i dag," siger Ingrid Stage og understreger vigtigheden af, at de fastansatte melder sig under de deltidsansattes faner:

"Hvis vi skal kunne lave en ordentlig aftale for de deltidsansatte universitetslærere, kræver det en fælles indsats."

Trussel om konflikt

Ingrid Stage mener, at der efterhånden er bred støtte i fagforeningen til at kæmpe for de deltidsansatte universitetslærere ved de næste overenskomstforhandlinger. Og hvis det heller ikke denne gang er muligt at forhandle sig frem til en ordentlig overenskomst, kan det blive aktuelt at gå i konflikt.

"Vi går hårdt efter at få lavet en ordentlig aftale for eksterne lektorer og undervisningsassistenter. Når vi ikke til et resultat, som vi kan acceptere, så tager vi de midler i brug, som vi har ret til at tage brug - og det er jo blandt andet at gå i konflikt," siger Ingrid Stage.

Den vej mener Sine Sunesen dog ikke, der kommer noget som helst godt ud af.

"Hvis der skal findes nogen som helst løsning på det her, så er det ad forhandlingens vej. Man skal ikke tro, at man kan slå sig igennem," siger hun.

Ingrid Stage opfordrer da heller ikke nogen til at nedlægge arbejdet på nuværende tidspunkt.

"Men jeg kan i hvert fald godt forstå, hvis frustrationen er så stor, så man får lyst til at slå sig ned foran Videnskabsministeriet eller Personalestyrelsen," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her