Kommentar
Læsetid: 2 min.

Miljøminister løber fra løfte om penge til klimatopmøde

Når regeringen om en uge kommer med sit forslag til en finanslov, er der ingen penge til klimatopmødet i 2009. Det havde miljø-minister Connie Hede-gaard ellers stillet i udsigt. Oppositionen frygter, at mødet ender som en fiasko
Indland
21. august 2007

Der kommer alligevel ikke en særskilt bevilling til det stort anlagte FN-klimatopmøde i København om to år, når regeringen fremlægger sin finanslov i næste uge.

I et svar til Enhedslistens Per Clausen fra 30. marts i år skrev miljøminister Connie Hedegaard (K) ellers, at "regeringen forventer på forslag til finanslov for 2008 at afsætte midler til forberedelse og afvikling af klimatopmødet. Regeringen vil i samme forbindelse fremlægge forslag til finansiering af udgifterne til klimatopmødet."

Nu trækker miljøministeren så i land: "Der står ikke noget specifikt om klimatopmødet på det finanslovsforslag, der bliver fremlagt," siger hun.

Forklaring: "Der arbejdes på højtryk med den detaljerede planlægning. Når den er på plads, så har vi et mere sikkert skøn over udgifterne. Men de rigtigt store ekstrapenge kommer først på finansloven for 2009," siger Connie Hedegaard, der dog åbner for, at der senere i år måske kan komme ekstra penge som tillæg eller aktstykker til næste års finanslov.

Dén forklaring stiller langt fra Per Clausen tilfreds:

"Det er dybt problematisk."

Frygter fiasko

Han frygter, at pengene til topmødet i stedet bliver taget fra Miljøministeriets ordinære budget, der i forvejen er hårdt ramt.

"Den troværdighed, som Danmark gerne skulle have ved topmødet, forsvinder jo, hvis det almindelige arbejde med miljø og klima går i stå," siger han.

Kritik af miljøministeren er der også fra Socialdemokraternes Svend Auken.

"Som det tegner nu, risikerer mødet i København at blive en fiasko. Pengene bliver nemlig taget fra budgetter, der i forvejen er meget hårdt ramt," siger han og henviser til en varslet fem procents besparelse Skov- og Naturstyrelsen og de regionale miljøcentre de kommende tre år.

"Når man tager pengene fra Miljøministeriets budget, så borer man i et åbent sår," siger han.

50 årsværk i ministeriet

Tidligere har det været fremme, at klimatopmødet kan komme til at koste omkring 50 årsværk i Miljøministeriet, hvor særligt klimakontoret vil blive hårdt ramt.

Connie Hedegaard bekræfter, at der er flyttet medarbejdere fra klimakontoret til planlægning af topmødet, og at man ikke skal forvente store klimaudspil i perioden op til topmødet.

Men hun peger også på, at en stor del af topmødet skal finansieres af andre kasser. For eksempel skal Udenrigsministeriet stå for hele logistikken.

Men det beroliger ikke Svend Auken.

"Jeg har hørt, at pengene skal tages fra Danida-bevillingen, og så er det u-landene, der bliver ramt," siger han.

Thor P.'s skyld

At det ikke er lykkedes Connie Hedegaard at få en særskilt bevilling på dette års finanslov, mener Svend Auken ikke skyldes manglende vilje fra hendes side, men at hun er blevet trynet af finansminister Thor Pedersen (V), der ifølge Auken er modstander af klimatopmødet.

"Det er Thor Pedersens personlige vendetta over for dem, som han mener har lokket landet ind i et farligt eventyr," siger Svend Auken. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thor Pedersen til dén stikpille.

Til gengæld kan Dansk Folkeparti ikke se det store problem i, at der ikke er afsat penge på finansloven i denne omgang.

"Når vi kommer tættere på mødet, bliver der selvfølgeligt fundet en løsning. Nu må vi tage det stille og roligt," siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her