Læsetid: 3 min.

Milliardhul i regeringens masterplan

Der mangler 14 mia. kr. i regeringens 2015-plan, viser en analyse fra Ugebrevet Mandag Morgen. Samtidig genvinder S i følge den seneste måling pladsen som landets største parti. Ny Alliance står til 12 mandater og kræver fortsat debat om skatten
Fredag blev S smidt ud af forhandlingerne om regeringens 2015-plan - nu står partiet ifølge en måling til igen at blive landets største. »De fleste vælgere er opdraget sådan, at de kan regne ud, at man ikke tage pladsen i økonomien og bruge den lige godt på skattelettelser og velfærd,« siger politisk ordfører, Henrik Sass Larsen (th.).

Fredag blev S smidt ud af forhandlingerne om regeringens 2015-plan - nu står partiet ifølge en måling til igen at blive landets største. »De fleste vælgere er opdraget sådan, at de kan regne ud, at man ikke tage pladsen i økonomien og bruge den lige godt på skattelettelser og velfærd,« siger politisk ordfører, Henrik Sass Larsen (th.).

Tariq Mikkel Khan

Indland
27. august 2007

Der er kun dækning for en særdeles beskeden del af de skattelettelser og velfærdsforbedringer, som regeringen har lagt op til. Ifølge en analyse foretaget af Ugebrevet Mandag Morgen er VK's 2015-plan underfinansieret med hele 14 milliarder kroner på årsbasis. Undersøgelsen er lavet på basis af regeringens egne tal, som forudsætter, at man er i stand til at øge beskæftigelsen med ca.50.000 personer - en målsætning, som stærkt betvivles af flere topøkonomer.

"For det første er ledigheden nu så lav, at det i sig selv gør projektet vanskeligere. For det andet er der jo gennemført en velfærdsreform, hvis formodede virkninger er indregnet med lovligt optimistiske forudsætninger," lyder det blandt andet fra tidligere formand for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen til Mandag Morgen.

Også overvismand Peter Birch Sørensen advarer regeringen mod at bruge pengene, så længe man ikke nøjere har præciseret, hvordan målet skal nås.

Thor P efterlyser råd

Men kritikken preller af på finansminister Thor Pedersen, som henviser til, at regeringen vil nedsætte en kommission, der skal bidrage med forslag til, hvordan beskæftigelsen kan øges yderligere. Ministeren peger på, at der ifølge regeringens opgørelser befinder sig næsten 150.000 på kanten til arbejdsmarkedet:

"Når vi nedsætter en kommision, er det ikke, fordi vi fralægger os ansvaret, men fordi vi har gode erfaringer med at tage folk udefra med på råd," siger Thor Pedersen til ugebrevet.

Samtidig viser en meningsmåling foretaget af Catinét for Ritzau, at vælgerne vender tomlen ned ad til regeringens udspil på skat og velfærd. Mens Venstre har mistet 1,7 procentpoint i løbet af en uge, står S til en tilsvarende fremgang. Det tolker politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) som et klart signal om, at vælgerne er villige til at betale for velfærden.

"Vi har fremlagt en tydelig politik i form af velfærdsrettigheder, mens regeringen er kommet med pæne hensigtserklæringer om standarder, som ikke kan overholdes. Vælgerne kan godt lide et klart budskab om, at velfærden betales ved kasse et," siger han.

Krav fra Ny Alliance

Og imens de radikale står til en tilbagegang på hele to procentpoint, ser det anderledes lyst ud for Ny Alliance, som står til at vinde 12 pladser i Folketinget. Dermed bliver de tungen på vægtskålen, da både K og DF står til en lille tilbagegang. Og det kan give Khader & Co. blod på tanden i forhold til forhandlingerne om regeringens skatteudspil, der venstes at fortætte onsdag. I sidste uge slog finansminister Thor Pedersen fast, at skattestoppet vil gælde frem til 2015, men hos Ny Alliance fastholder man, at skatten fortsat skal være til diskussion - hvis partiet skal gå med i en aftale.

"Det er væsentligt, at vi får et løfte om, at skatten ikke er fredet frem mod 2015. Hvis en fredning er prisen, er vi ikke med," siger Anders Samuelsen, som påpeger, at der ud af de 10 milliarder kroner, som regeringen vil bruge på at sænke skatten, reelt kun er tale om lettelser for 1,25 mia. kr.-resten er enten overførsler eller omlægninger.

"Når det går op for de konservative vælgere, vil partiet blive straffet," siger han og peger på, at man med udspillet har fraskrevet sig mulighed for at finansiere skattelettelser fra såvel råderum som den arbejdsmarkedsfond, som VK lægger op til at ændre på reguleringen af.

K godt tilfredse

Og mens de konservative har brugt ugen på at fejre 2015-planens skattelettelser, ser det ikke ud til, at partiets vælgere har samme sejrsfornemmelse. Ifølge målingen står K til at miste 0,3 procentpoint, og politisk ordfører Pia Christmas-Møller (K), tager målingen som udtryk for, at der er turbulens på midten i dansk politik.

"Selvfølgelig havde jeg gerne set en fremgang for mit parti. Men når der er så høj en bølgegang på velfærdsdiskussionen, så er det tilfredsstillende, at det ikke er os, der betaler for, at der er etableret et helt nyt parti, nemlig Ny Alliance," siger hun og understreger, at ønsket om skattelettelser ikke handler om at tilstrække vælgere men om at sikre dansk konkurrecevene. Ifølge målingen er VKO-flertallet væk, og i forhold til sidste valg står V til en tilbagegang på næsten tre procent. Men politisk ordfører Troels Lund Poulsen hæfter sig ved, at de seneste ugers målinger stritter i alle retninger.

"Det giver ikke nogen mening at tolke, hvad meningsmålingerne siger, fordi der er forskellige resultater alt efter hvilket analysebureau, der laver undersøgelsen. Det vil jeg bare nøjes med at konstatere," siger han til ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her