Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny Alliance stritter mod højre, venstre og midten

Alle partier kan både finde noget at være enige og uenige med Ny Alliance om, efter at det ny parti i går fremlagde deres længe ventede partiprogram. Det er fordi det stritter i alle retninger, vurderer politisk observatør
Indland
31. august 2007

Lavere skat, dyrere bilkørsel, højere udviklingsbistand, lukning af asylcentre, obligatorisk solenergi i nye huse, afskaffelse af EU’s landbrugsstøtte samt lavere moms på sunde fødevarer er blot nogle ganske få eksempler på den alenlange række af politiske hensigtserklæringer, som Ny Alliance (NA) i går præsenterede på et længe ventet pressemøde.

Partiformand Naser Khader afviste at lave en egentlig prioritering af partiets mange forslag og intentioner, men understregede dog, at der især på asylpolitikken skal ske markante ændringer, hvis NA skal støtte en regering efter et valg.

»Jeg kan ikke forestille mig, at vi går med til noget efter et valg, hvor asylansøgere ikke kommer til at bo blandt os andre, og asylcentrene bliver lukket,« sagde han.

Her støder NA dog på den første alvorlige barriere i forhold til et
fremtidigt samarbejde med den nuværende regering.

»Vi har ingen planer om, at asylcentrene skal lukke, så asylsøgerne skal bo rundt om i landet. Det er ikke en politik, vi vil acceptere,« fastslår Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen.

I alle retninger

Erhversmanden Asger Aamund, som først var Naser Khaders protegé i dannelsen af Demokratiske Muslimer og senere fødselshjælper og mæcen for NA, er overordnet positiv over for det nye program.

»De gode nyheder er klart flere end de dårlige,« konstaterer han og hæfter sig særligt ved, at Ny Alliance »forpligter sig på en klar vækstpolitik.«

Aamund fremhæver i den forbindelse forslaget om en flad skat på 40 procent samt en hensigtserklæring om at bruge fem procent af bruttonationalproduktet (BNP) til forskning, og han betegner i store træk partiprogrammet som borgerligt.

»Men der er jo lidt pyntegrønt til de grønne vælgere,« tilføjer han og morer sig i den forbindelse over forslaget om obligatoriske solfangere på nye huse.

»Det er da meget sympatisk at gå ind for solfangere i et land, der aldrig ser solen,« siger han.

Hos SF tager politisk ordfører, Ole Sohn, skarpt afstand fra skattepolitikken. Men ud over det har han svært ved at se, at det nye parti skulle være særlig borgerligt.

»NA har været i gang med at låne de rigtige steder,« siger han og henviser til, at både en folkeafstemning om EU-traktaten, mere kritisk stillingtagen til USA og flere penge til udviklingslandsbistand er god SF-politik.

»Hvis man ser bort fra skattepolitikken, så vil det være mest logisk at pege på en centrum-venstre-regering med det de har lagt frem i dag,« konstaterer Ole Sohn

S og R byder op

Også Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre ser en potentiel ny alliancepartner i Naser Khader & co.

»Hvis man ser bort fra skattepolitikken, så vil man jo kunne finde meget mere at blive enige med os om, end man vil kunne blive med Pia Kjærsgaard eller for den sags skyld Fogh,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

Og ikke overraskende kan NA’s historiske ophav, De Radikale, også genkende store dele af deres politik hos det nye skud på stammen i flokken af midterpartier.

Det generer dog ikke partiets næstformand, Morten Østergaard:
»Vi vil ikke gøre det til et problem, at der er ting, vi er enige med Ny Alliance om. Tværtimod er det positivt - så er der flere partier, der kæmper for den sag,« siger han.

DF: Khader svigter

For Naser Khader har kampen imod den ekstreme islamisme i en årrække været en hjertesag, og bedre opsyn med de islamiske friskoler, en autoriseret uddannelse af imamer samt etableringen af et center til bekæmpelse af terror og radikalisering er nogle af NA’s bud på våben i den kamp.

Men ifølge Dansk Folkeparti er NA dog langt fra vidtgående nok, og Peter Skaarup er nærmest skuffet over det, han kalder Naser Khaders »svigt af den kamp, der er imod islamisme«.

Peter Skaarup efterlyser blandt andet handling overfor fundamentalistiske mu-slimske bevægelser som Hizb ut Tahrir.
»Det stikker i øjnene på mig, at Naser Khader slog sig op på at være bekæmper af islamismen under Muhammedkrisen. Og så går han i programmet væk fra at forbyde Hitzb ut Tahrir,« siger Peter Skaarup.

Politisk kommentator, Henrik Qvortrup, er ikke voldsomt imponeret af lanceringen, som han dog mener kan give stemmer på kort sigt.

»Det var et pressemøde domineret af en masse pæne hensigtserklæringer og almindeligheder. Det er en række enkeltforslag uden det der, der binder det hele sammen,« siger han, men er dog ikke i tvivl om, at NA vinder på den korte bane.

»Hvis der var valg i morgen, ville de få mange mandater,« siger Henrik Qvortrup, men understreger samtidig, at han ikke har megen tro på den langtidsholdbare effekt.

»Der var lidt til både DR, de offentligt ansatte og til sol-energien. Det vil være et parti, der nemt kommer til at stritte i alle retninger,« siger han og peger på, at mens det på kort sigt kan koste de radikale dyrt, vil Margrethe Vestager genvinde pusten:

»Man taler om et opgør med blokpolitikken, men jokeren er, hvornår det går op for danskerne, at et ja til Ny Alliance også er en situation, hvor Dansk Folkeparti fortsat har markant indflydelse på dansk politik,« siger Qvortrup.

meth@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ha-ha. Solenergi! Asger Aamund har helt ret: Hvorfor satse på solenergi i et land, hvor vi sjældent ser solen? Det er jo gak-gak.
Det rigtige ville i stedet være at satse på (mere) på vindenergi - og især bølgeenergi.
PS. Hvor skal asylansøgerne bo, når de ikke må bo i centre? Vi kan da ikke være bekendt, at de skal bo på campingpladser.

Ha-ha, skulle man så lave vindmøller!?

KEJSERENS NYE KLÆDER

Sjældent har man set så mange balloner blive sendt op på en gang!

Partiets politik skal drives af DEN SUNDE FORNUFT, hvad det så er for en størrelse.

Hr. Khaders sunde fornuft vil jeg gerne frabede mig,- jeg fristes til at sætte mit næste x ved Dansk Folkeparti.

Er politik nu blevet en revyforestilling?

Partiet har "visioner" og eneret på DEN SUNDE FORNUFT.

DYBT GODMORGEN!

Det var da rart at se et partiprogram der ikke kun er varm luft og afskrift af grundloven(se venstres partiprogram) det kan da godt værer de ikke kan få gennemført alt. Men hvis man sigter på månen når man længere end hvis man sigter på græsset.

Ny alliance er et højrefløjsparti. Det ser man tydeligt hvis man gennemlæser eller bare hører f.eks. Anders Samuelsen tale om deres ultra-liberalistiske
økonomiske politik. Ned med skatten til 40,6% for alle, afskaffelse af stort set alle fradrag mv. og mm. Og netop derfor er NY Alliance et dybt højre-orienteret parti.

At de så har nogle ideer på grønne områder som f.eks. miljø mv. er jo ikke noget nyt. De Konservative har jo f.eks. gode emner og ideer på programmet indenfor miljøområdet, bl.a.beskyttelse af naturen, nationalparker mv.

Solfangere er da helt sikkert en god idé. Men må jeg her erindre om at solfanger-industrien så småt var ved at at komme igang (bl.a. med tilskud fra det offentlige) inden den borgerligt-liberale regering i 2001/2002 totalt lukkede ned for forskning i f.eks. solkraft eller bølge-energi. (som der faktisk var spændende forskning i gang i - i Danmark).

Mht. skolepligten på 12 år er der altså nogen der bør fortælle de to EU-parlamentarikere, at det er totalt umuligt - uden at lave grundloven om. I den står den nemlig, at vi har undervisningspligt, men ikke skolepligt. Og jeg vil personligt ikke bryde mig om 12 års skole eller undervisningspligt. Der er elever, der er skoletrætte efter 9.klasse. Og de skal altså have loc til at gå ud - og prøve kræfter med den virkeligt liv :) - for så siden at komme tilbage til skolen.

Nu ved jge heller ikke hvad de mener med en 5-årig læreruddannelse. I DK har vi nemlig allerede en 5-årig lærer uddannelse. Det hedder en cand.mag. uddannelse - desværre giver den kun undervisningskompetence til gymnasiet. Det man kunne gøre var ganske enkelt at sige til de universitets-uddannede, at de fik undervisvingskompetence, også i folkeskolen, hvis de f.eks. tog en VoksenUnderviserUddannselse. Og man kunne også gøre det på den måde at man lave en bachelor-uddannelse på 3 år på seminariet, og så bede de studerende,der ville dette, tage to af deres liniefag, som sidefag på seminariet. Og måske kunne universiteterne så tilrettelægge særligt tilrettelagt 1 eller 1½ årige forløb for de studerende, der gerne ville tage 1 eller 2 af deres liniefag som sidefag på universitet.

Problemet med universitets-uddannede lærere i gymnasiet er at de stort set intet ved om pædagogik mv. Det er noget de først skal lære, når de kommer ud i det virkelige liv. I andre lande, f.eks. Holland og USA tager man altså først en BA i Education, før man går over til at tage en Masters i det fag, man gerne vil undervise i. Og det er sikkert også det, der er tilfældet i Finland.

Mht. demokrati som fag i folkeskolen glemmer de tre musketerer da vist helt, at formålsparagraffen for folkeskolen netop taler om at indføre eleverne i demokrati og demokratisk tankegang mv. - altså vil det være totalt tåbeligt at have demokrati som fag i skolen. Men i samfundsfag kan man da godt diskutere demokrati mv.

Hele ideen med roadpricing er da ganske udmærket. Problemet er blot, at det går ud over f.eks. repræsentanter fra firmer som f.eks. skal køre langt for at vise deres varer. Det går også ud over f.eks. elektrikere og andre håndværkere, der lever af at køre - i biler - f.eks. fra sted til sted for at fixe folks ting.

Ideen om at have en statsanerkendt dansk imam-uddannelse er da bestemt en god ting...

Jeg frygtede lidt at Ny Alliance blot ville være endnu et parti som komkurerer med Venstre, Socialdemokratiet, DF og Radikale om den politiske midte. Hvis det havde været tilfældet ville partiet ikke have haft en berettigelse.

Med offentliggørelsen af partiprogrammet står det fast at Ny Alliance er et borgerligt parti (i forhold til økonomisk politik) som insisterer på samarbejde hen over midten modsat de øvrige borgerlige partier, som har levet fint med at føre blokpolitik i 6 år. Dermed er partiet et reelt alternativ for mange liberale og borgerlige, som har følt sig klemte af blokpolitikken og den tiltagende socialdemokratisering af de gamle borgerlige partier.

Den økonomiske politik og skattepolitikken betyder i mine øjne at Ny Alliance ikke vil fiske mange vælgere til venstre for de radikale. Det vil i så fald være personlige stemmer på Nasser Khader

Ny Alliance har åbent meldt ud at de peger på Fogh som forhandlingsleder efter et valg, men vil dog ikke på forhånd tage stilling til om de kan være parlamentarisk grundlag for en Fogh ledet regering. Det er en fair og præcis udmelding, og et klart signal om at parlamentarismen kan blive genindført i Danmark efter næste valg, efter 5-6 års tomgang i "Proformatinget". Det er i mine øjne derfor helt uberettiget at Ny Alliance er blevet kritiseret i medierne for ikke klart at vælge side. Det kan man for søren da ikke gøre, når et væsentligt punkt i programmet er at undgå blokpolitik!

Tillykke til de borgerlige med at der nu er et reelt alternativ til blokpolitikken og DF.