Læsetid: 2 min.

Oprør i Enhedslisten om Asmaa

Socialistisk Arbejderparti langer ud efter Enhedslistens ledelse i sagen om Asmaa
23. august 2007

Socialistisk Arbejderparti (SAP), som var med til at danne Enhedslisten, kritiserer partiets beslutning om at opstille Asmaa Abdol-Hamid som folketingskandidat - og ikke mindst partiets efterfølgende forsvar af hendes kontroversielle støtte til modstanden mod de danske soldater i både Irak og Afghanistan. SAP's forretningsudvalg skriver i et ugebrev, at de to sager er årsagen til, at Enhedslisten nærmer sig spærregrænsen i meningsmålingerne, og at medlemmerne melder sig ud af partiet.

"Enhedslistens aktuelle problemer kan altså ikke udelukkende forklares med Asmaas person, synspunkter og udtalelser. Det er også et politisk problem, at et mindretal er parate til at erklære deres støtte til reaktionære fundamentalister, blot fordi de kæmper mod USA; Storbritannien og Danmark," hedder det i ugebrevet.

Ifølge SAP's ugebrev havde Asmaa Abdol-Hamid ikke dækning for sin støtte til irakernes kamp mod "besætterne" og udtalelser om, at de såkaldte modstandsbevægelser er "et udtrykt for almindelige menneskers rimelige ønske om at få et bedre liv". Udtalelser, som SAP mener, er i strid med den seneste vedtagelse på Enhedslistens årsmøde.

"Når Asmaa erklærer sin støtte til modstandsgrupperne uden skelnen, og når hun ikke tager udgangspunkt i, at hovedparten er reaktionære og ikke værd at støtte, så udtrykker hun ikke Enhedslistens synspunkter. Hun udtrykker synspunkterne hos et mindretal. I Enhedslisten forventer vi, at vores udpegede repræsentanter fremlægger partiets synspunkter. I stedet valgt folketingsgruppen og forretningsudvalget at 'forsvare Enhedslisten ved at forsvare Asmaa'. De fokuserede på det basale faktum, at Enhedslisten naturligvis forsvarer irakernes ret til at bekæmpe en ulovlig og imperialistisk invasion. Men dette forsøg på at sløre modsætningen mellem Asmaas synspunkter og Enhedslistens tvang dem ud i utroværdige forklaringer," skriver forretningsudvalget.

SAP var i 1989 - sammen med Venstresocialisterne (VS) og DKP - med til at danne Enhedslisten.

Partiets udenrigsordfører, Rune Lund, ser det "som et udtryk for den generelle bekymring over den megen medietumult omkring Enhedslisten i løbet af sommeren".

"Men hvad forskellige smågrupper udenfor Enhedslisten mener, er ikke det mest interessante her i verden. Jeg er mere optaget af de debatter, der foregår blandt Enhedslistens medlemmer og hovedbestyrelsen. Det er her, vi formulerer vores politik," siger Rune Lund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu