Læsetid: 4 min.

Partilederdebat i rampelysets skær

Det vrimlede med morsomheder, stikpiller og drillerier, da landets toppolitikere lørdag var samlet til partilederrunde ved Venstres sommertræf
Den storladne scenografi i Fredericia Messecenter syntes at præge debatten under partilederrunden i lørdags. Det vrimlede med friske bemærkninger og morsomheder i de godt halvanden time, begivenheden stod på.

Den storladne scenografi i Fredericia Messecenter syntes at præge debatten under partilederrunden i lørdags. Det vrimlede med friske bemærkninger og morsomheder i de godt halvanden time, begivenheden stod på.

Lars Skaaning

Indland
13. august 2007

Da popstjernen Justin Timberlake for nylig gav koncert i Parken, optrådte han på en rund scene med publikum til alle sider og fire storskærme, som sikrede at selv tilskuere på de bageste rækker kunne følge med i showet.

I lørdags var det politikernes tur til at betræde en lignende scene foran godt 1.000 tilhørere. Det skete ved Venstres sommertræf i Fredericia Messecenter, hvor lederne af alle partier - Enhedslisten undtaget - var troppet op til debat.

Og måske den alternative scenografi bidrog til debatformen, for det vrimlede med friske bemærkninger og morsomheder i de godt halvanden time, begivenheden stod på.

Tidligere på dagen havde statsminister Anders Fogh Rasmussen fremlagt sin nye investeringsplan, der skal give milliarder til skoler, ældreboliger og daginstitutioner. Det initiativ fik føgende ord med på vejen fra SF's Villy Søvndal:

"Vi kom jo selv med en investeringsplan i maj med mange af de samme ting, som Venstre har i sin. Men man skal ikke være så negativ hele tiden - for hvordan i himlens navn skulle Venstre få en velfærdspolitik, hvis ikke de stjal den fra andre?"

Drillerierne mellem Fogh og Søvndal nåede i det hele taget nye højder:

" Jeg blev så glad, da jeg fra Frankrig kunne se, at sommerens topemne var dræbersneglen. Og med Villys epokegørende forslag om at sætte Hjemmeværnet ind i den sag, blev jeg kun bekræftet i, at han er oppositionens åndelige leder," gav Fogh igen.

Ringe premiere

Ny Alliances Naser Khader havde først meldt afbud, men siden alligevel ladet sig overtale til at troppe op, og hans tilstedeværelse var imødeset med spænding. Af uransagelige grunde beholdt han sin sorte jakke på under debatten og måtte flittigt tørre sved af panden.

Her holdt han sig stramt til sin nedskrevne tale, da han annoncerede, at Ny Alliance kommer med sit politiske udspil den 30. august.

Så brugte han en del krudt på at rose Foghs nye udspil om en udvidet Green Card-ordning, kom med diffuse meldinger om, at de mest velstående måske skal betale mere ind til efterlønnen og erklærede sig enig i både 24 års- og 300-timers reglerne. Men alt i alt ikke nogen imponerende debut.

Det afholdt dog ikke Pia Kjærsgaard fra at virke en smule presset over risikoen for at miste sin store indflydelse, hvis Fogh efter et valg kan bruge Ny Alliance som parlamentarisk grundlag på bekostning af Dansk Folkeparti.

"I ved godt, at det er på grund af Dansk Folkeparti, at der er denne her regering. Engang imellem vågner man jo op med et spjæt til noget helt andet. Det er sket mange gange i løbet af de sidste måneder," sagde hun.

Presset kom også til udtryk i hendes afvisning af planerne om at importere mere arbejdskraft fra udlandet, som stort set alle andre end DF synes er en god idé.

"Vi skal ikke længere tilbage end valgkampen i 2005, før det var arbejdsløshed, der var i fokus. Så pas nu lige på ikke at åbne for sluserne," sagde Pia Kjærsgaard.

Aggressiv Helle Thorning

Så var der straks mere ramasjang over Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, der tydeligvis var kommer for at gå i flæsket på Fogh.

"Det er lykkedes fint for denne regering at føre de gode resultater fra 1990'erne videre, og det skal vi glæde os over," lagde hun ud med at proklamere.

Før partilederrunden havde Fogh sagt, at regeringen snart vil annoncere skattelettelser. Det fik følgende replik fra Thorning-Schmidt:

"Vi kan ikke få mere, hvis vi ønsker at betale mindre. Vores løfte er, at det bliver bedre at være dansker, men det bliver ikke billigere. Regeringen lover, at det både bliver billigere og bedre, og så kan man selv afgøre, hvad er mest ansvarligt og troværdigt."

Da Helle Thorning-Schmidt begyndte at anklage regeringen for at tage de offentligt ansatte som gidsler på grund af for ringe investeringer i velfærd, forsøgte Fogh at håndtere det på samme overskudsagtige måde, han har optrådt i offentligheden på, siden han kom hjem fra sommerferie.

"Når du siger, at vi tager de offentlige ansatte som gidsler, tænker du formodentlig på de trepartsaftaler, som vi indgik før sommerferien med LO, FTF og AC, som repræsenterer hundredetusinder af medlemmer. Så man kan nok sige, at det er lidt af et gidseldrama, vi har gang i," lød det fra statsministeren til stor morskab for Venstre-fodfolket i salen.

Blokpolitik

Selvom Fogh de seneste dage har forsøgt at lægge den ubehagelige debat om Irak-krigen bag sig med blandt andet interviewet med Ekstra Bladets Bo Elkjær, så kom emnet alligevel til at fylde en del i Fredericia.

For eksempel i diskussionen om, hvorvidt regeringen fører blokpolitik. Her imødegik De Radikales Margrethe Vestager den gænge argument fra VKO om, at langt den meste lovgivning i Danmark bliver vedtaget med brede flertal.

"Når det for alvor gør en forskel, som når danske soldater bliver sendt i krig, så føres der blokpolitik. Og vi skal lære af vores fejltagelser. Det Radikale Venstre vil derfor arbejde for, at vi får en undersøgelse af Irak-krigen, så vi kan lære af vores fejl," sagde hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her