Læsetid: 2 min.

R: Konservative åbner for et bredere samarbejde

Den konservative justitsminister Lene Espersen kalder regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti for -vanskeligt-, mens De Radikale og Ny Alliance blev karakteriseret som -spillere, der ikke er til at komme uden om-.

Den konservative justitsminister Lene Espersen kalder regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti for -vanskeligt-, mens De Radikale og Ny Alliance blev karakteriseret som -spillere, der ikke er til at komme uden om-.

Magnus Møller

Indland
6. august 2007

De Radikale vejrer morgenluft hos De Konservative. De seneste dage har været en fryd for radikale politikere, der ønsker at indlede et tættere samarbejde med Det Konservative Folkeparti.

Lørdag kaldte justitsminister Lene Espersen (K) regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti for "vanskeligt", mens De Radikale og Ny Alliance blev karakteriseret som "spillere, der ikke er til at komme uden om".

Søndag præsenterede Lene Espersen et ønske om at styrke de bogligt svage elever i folkeskolen. Det er alt sammen sød musik i ørerne på Det Radikale Venstre.

"Det er en åbning, som er lovende for et bredere samarbejde," siger tidligere gruppeformand og nuværende uddannelsesordfører, Marianne Jelved.

Hun mener, at det er et tegn på konservativ bevægelse i det politiske landskab.

"Jeg oplever det som en udstrakt hånd til at samarbejde bredere, end de hidtil har gjort. Dermed harmonerer det meget godt med andre budskaber, som Lene Espersen er kommet med den seneste tid om blandt andet at være åben over for samarbejde med Ny Alliance og Det Radikale Venstre. Det er vi meget positive overfor," fortsætter Marianne Jelved.

Modig og klog

Også De Radikales næstformand, Morten Østergaard, fandt den store buket roser frem, da han lørdag kaldte den konservative justitsminister for "modig og klog".

Ordene faldt, efter at Espersen indrømmede, at det var en fejlprioritering at nedsætte taksterne for de rigeste forældre i daginstitutionerne.

I et interview med Berlingske Tidende taler Lene Espersen søndag varmt for en "redningsplan" for folkeskolen.

Fokus på landsdækkende test af eleverne i folkeskolen er afløst af et ønske om at øge specialundervisningen og sprogstimuleringen af tosprogede samt gøre lektiecaféer til et obligatorisk tilbud.

Baggrunden for handlingsplanen er, at danskerne i stigende grad fravælger folkeskolen til fordel for privatskoler.

"Jeg er meget, meget bekymret over den udvikling, vi ser for øjeblikket. Folkeskolen er jo det eneste tidspunkt i livet, hvor du møder alle samfundslag. Her går direktørens søn hånd i hånd med slagterens datter. Derfor er det ekstremt farligt, at vi nu er ved at udvande folkeskolen til at være et tilbud til dem, som ikke har ressourcer til at søge på privatskole," siger Lene Espersen.

Velment men dyrt

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) kalder forslaget "velment", men påpeger, at det er dyrt, mens De Radikale glæder sig og minder om, at midlet til at sikre sammenhængskraften i folkeskolen går via bedre uddannelse af lærerne.

"Vi vil meget gerne tage en drøftelse med regeringen om at styrke folkeskolen, men vi mener, at det vigtigste i den forbindelse er at sikre, at lærerne er veluddannede. Det er alfa og omega," siger Marianne Jelved.

Hver syvende elev har i dag droppet folkeskolen til fordel for en privatskole eller friskole.

I 2001 var det kun hver ottende elev, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her