Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringen kan fortsat regne med valgsponsorer

Fagforbundet 3F's stop for valgstøtte til Socialde-mokraterne får ikke regeringspartiernes sponsorer til at ryste på hånden
Indland
31. august 2007
Fagforbundet 3F's stop for valgstøtte til Socialde-mokraterne får ikke regeringspartiernes sponsorer til at ryste på hånden

Sig mig, hvem du får penge af, og jeg skal sige dig, hvad du mener...

En let omskrivning af det gamle mundheld om omgangskredsen tydeliggør, hvad debatten om faglige foreningers og virksomheders valgstøtte til politiske partier handler om.

I går meddelte Danmarks næststørste fagforbund 3F, at Socialdemokraterne ikke længere vil få ca. tre millioner kr. i valgtilskud. I valgåret 2005 modtog partiet ifølge det seneste, offentliggjorte årsregnskab i alt knap 8,3 millioner kr. fra faglige organisationer, og ifølge ritzau brugte partiet dobbelt så meget, nemlig ca. 17 millioner på valgkamp.

Lidt højere til loftet er der hos Venstre og Konservative, som ifølge regnskaberne for 2005 modtog henholdsvis knap 14 millioner og 19 millioner kr. fra virksomheder og tilsammen brugte 34 millioner på valgkamp.

Blandt regeringens sponsorer var i 2005 f.eks. A.P. Møller-Mærsk, Chr. Augustinus Fabrikker, Danmarks Rederiforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri, Finansrådet, F.L. Smidth A/S, Kirkbi A/S, House of Prince, SALA og ISS, som alle har støttet V og K med mindst 20.000 kr. til hver.

Rygning kan støtte V & K

Virksomhederne er ikke meget for at redegøre for donationerne.

"Vi yder tilskud til partier, hvis erhvervspolitiske linje er i overensstemmelse med vores, og principielt har vi ikke noget imod at oplyse beløbet," siger eksempelvis kommunikationsdirektør Birgitte Heinrichsen fra Skandinavisk Tobakskompagni, men fortsætter: "Det må nu være modtagerne, der oplyser det."

Samme holdning indtager administrerende direktør Poul Scheuer fra Dansk Industri: "Det må modtagerne offentliggøre, hvis de vil. Det blander vi os ikke i." Og kommunikationschef Svend Bie fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Og direktør Niels Andreassen fra SALA. Og pressemedarbejder Rikke Fabian Jensen fra A.P. Møller-Mærsk. Og pressechef Michael Winkler fra Finansrådet. Og Kirkbi...

Derimod har direktør Tommy Pedersen fra Chr. Augustinus Fabrikker ikke noget imod at fortælle, at V og K hver modtog 50.000 kr. forud for 2005-valget. "Men det er ikke en fast rutine," tilføjer han.

Fortsat pengestrøm

At 3F nu trækker Socialdemokraternes sugerør op af pengekassen, synes ikke at influere på de store erhvervsvirksomheder.

"Vi ønsker heller ikke i den konkrete situation at oplyse, hvad vi giver og ikke giver," lyder således budskabet fra Møller-Mærsk, der i øvrigt også støttede Dansk Folkeparti i 2005.

Det samme gjorde Danmarks Rederiforening og også Finansrådet. Rådet vil dog først tage stilling til eventuel ny partistøtte, når der er udskrevet valg. Samme melding kommer fra Dansk Industri. Og fra Chr. Augustinus Fabrikker: "Vi har ikke endnu drøftet det i ledelsen. Så jeg ved ikke, hvor det vil lande," som Tommy Pedersen siger.

Ifølge direktør Niels Andreassen kan det godt være, at SALA vil gentage sin partistøtte ved et valg, men 3F-beslutningen spiller i hvert fald ikke nogen rolle: "Nej, vi træffer beslutning ud fra, hvad vi synes er opportunt for os på det pågældende tidspunkt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her