Note
Læsetid: 4 min.

S-borgmestre frygter valgnederlag

Vores ordførere er for ukendte, og ledelsens defensive strategi kan koste en valgsejr, lyder det fra en række socialdemokratiske borgmestre i kølvandet på den interne kritik af ledelsen fra flere folketingsmedlemmer
Indland
4. august 2007
En række socialdemokratiske borgmestre bakker nu op om den kritik af partiledelsens strategi, som næstformand i folketingsgruppen, Mette Frederiksen, har indledt.

En række socialdemokratiske borgmestre bakker nu op om den kritik af partiledelsens strategi, som næstformand i folketingsgruppen, Mette Frederiksen, har indledt.

Kim Agersten

De seneste dages interne kritik af den socialdemokratiske ledelse bakkes nu op af en række S-borgmestre. De klandrer såvel partitoppen som partiets ordførere for at markere sig for lidt.

"Vores formand er for usynlig. Jeg ville gerne se mere til hende i pressen, også på slap line i debat med andre politikere. Vi skal blive bedre til at fortælle befolkningen om vores politik. Jeg så også gerne, at også resten af ledelsen på Christiansborg og vores folketingsmedlemmer kom mere på mærkerne,"siger Vordingborgs borgmester, Henrik Holmer (S).

I de foregående dage har en håndfuld gruppemedlemmer anført af næstformand Mette Frederiksen foretaget en offentlig selvransagelse og konkluderet, at partiets defensive strategi kan koste dyrt på valgdagen. Og S-borgmester Henning Jensen Nyhuus fra Randers mener, at kritikken fra partifællerne er helt på sin plads.

"Jeg tvivler på, om folk kender vores ordførere, som de gjorde for fem eller 10 år siden. Ordførerne skal markere sig langt mere, end de har gjort,"siger han.

"Enten får de ikke plads, eller også er de ikke gode nok. Det må ledelsen analysere. Men ordførernes usynlighed illustrerer, hvor stort et problem, vi egentlig har," siger Henning Jensen Nyhuus, som efterlyser politiske angreb på områder, der har skabt konkrete problemer som kommunalreformen, politikreformen og besparelserne i Skat.

Find sprækkerne

Ifølge Assens-borgmester Finn Brunse (S) skal partiet være langt mere offensivt i forhold til regeringens forsøg på at stjæle velfærdsdagsordenen.

"Vi har en regering, som nøje følger folkestemningen og betaler, hvad det koster. Vi skal finde de temaer eller sprækker, som markerer den klare forskel. Og selvfølgelig skal vi satse bredere end på velfærd, ellers bliver det kolossalt svært," siger han og tilføjer, at man gør sig taktiske overvejelser om, hvornår man skal lancere sine ideer for at undgå, at regeringen ikke gør dem til sine.

Samme vurdering kommer fra Henning Jensen Nyhuus.

"De går og gemmer lidt af krudtet, men der skulle have været angrebet i løbet af sommeren. Det nytter ikke at vente til tre uger før et valg, for så vil borgerne spørge, hvorfor vi først kommer med det nu,"siger han.

Ved sidste folketingsvalg tabte S mere end tre procent svarende til fem mandater. Anderledes godt gik det ved kommunalvalget, hvor partiet gik 1,8 procent frem og sidder på flertallet af borgmesterposterne. Og i Randers er S-fremgangen ifølge en meningsmåling først på året gået fra 35,9 til 42 procent.

Men den defensive strategi fra ledelsen på Christiansborg gør det svært for lokalpolitikerne, understreger Henning Jensen Nyhuus.

"Det kræver, at vi bruger nogle ressourcer, som man burde have brugt på Christiansborg, hvor man skal meget mere frem på lægterne."

Valgnederlag truer

Også Finn Olesen, borgmester i Hjørring, oplever, at partiet har været langt mindre synligt.

"Og det er uheldigt især nu, hvor valgtrommerne begynder at give lyd fra sig. Ledelsen har ikke været ret meget fremme hverken i medierne eller over for os i baglandet," siger han.

Heller ikke Finn Olesen mener, at man udviser rettidig omhu ved at vente med sine udspil.

"At markere sig handler om et langt sejt træk, der skal gøres imellem valgene. I en valgkamp kommer alle med deres synspunkter, men det bliver ofte til en konfrontation, som jeg ikke tror, vælgerne synes, er ret spændende," siger han og advarer om konsekvenserne af den manglende synlighed.

"Det betyder, at der ikke sker ændringer i forhold til sammensætningen i Folketinget," siger Finn Olesen.

Det interne slagsmål vækker bekymring hos en række af de socialdemokratiske bykonger. Brøndbys borgmester, Ib Terp, mener, at kritikken er "lidt overdreven", og han opfordrer sine partifæller til at holde op med af bide af hinanden.

"Jeg forstår ikke, hvorfor man er så ivrig efter at gå i pressen med den slags. Det gavner ikke vores opinionstal," siger han.

Ib Terp medgiver, at sommeren ikke har budt på ret mange markante S-forslag.

"Men dem er vi blevet stillet i udsigt. Og det er i orden, hvis det betyder, at vi får nogle mere gennemarbejdede forslag," siger Brøndby-borgmesteren, der erklærer sig enig i, at velfærdsdagsordenen ikke kan stå alene, og at partiet på miljøpolitikken kunne være mere markant.

"Men på det udenrigspolitiske har Mogens Lykketoft været overordentlig aktiv," siger Ib Terp.

Forfriskende debat

Også S-borgmesteren fra Thisted, Erik Hove Olesen, frygter, at balladen i folketingsgruppen kan koste partiet regeringsmagten ved et kommende valg.

"Intern kritik er Socialdemokraternes største fjende. Det skal vi hurtigst muligt have lukket for, for det kan skade os meget. Man skal ikke hænge sit beskidte vasketøj til tørre offentligt," siger han.

Også ledelsen så helst, at selvransagelsen foregik for lukkede døre.

"Vi foretrækker at tage den slags forfriskende debatter inden døre, men det er all right - vi er parate til at tage diskussionen,"lød det i går fra politisk ordfører Henrik Sass Larsen til TV 2 News.

Om knap to uger afholder partiet sit årlige sommergruppemøde, og her vil der ifølge Sass Larsen blive fremlagt en række spændende forslag.

I Horsens er forhenværende minister og borgmester Jan Trøjborg ikke bekymret for den interne kritik.

"Det er sundt med en debat om, hvordan får vi et højere aktivitetsniveau i partiet."

Hverken Frank Jensen, som tabte formandsvalget, fhv. partiformand Mogens Lykketoft eller Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard vil kommentere kritikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her