Analyse
Læsetid: 5 min.

Skæbneuger for Ny Alliance

Efter en sommer med brodden rettet mod DF vil Ny Alliance skærpe profilen ved at også at lægge klar afstand til de radikale i forhold til værdikampen og udlændingepolitikken
Ny Alliances stifter, Naser Khader, bliver beskyldt for at spilde forårets enestående mulighed for at trænge igennem med politiske budskaber i sidste weekends partilederdebat

Ny Alliances stifter, Naser Khader, bliver beskyldt for at spilde forårets enestående mulighed for at trænge igennem med politiske budskaber i sidste weekends partilederdebat

Tariq Mikkel Khan

Indland
18. august 2007

Afslutningen på hvedebrødsdagene kom ubarmhjertigt. Ikke alene dykkede Ny Alliance kraftigt i meningsmålingerne efter den surrealistisk store opbakning ved partiets stiftelse i maj. Naser Khader bliver også kritiseret for sin indsats i sidste weekends partilederdebat. Han er blevet beskyldt for at spilde forårets enestående mulighed for at trænge igennem med politiske budskaber, og partiet har måttet døje med kritik fra egne rækker. En kritik, der mest markant blev afleveret af erhvervsmanden Asger Aamund, der ellers er kendt som en af Khaders stærkeste støtter.

Aamunds kritik satte fingeren på et ømt punkt: Ny Alliances profil i sommermånederne har været domineret af én ting, nemlig afstand til Dansk Folkeparti. Det er ganske enkelt for pauvert, mener Aamund, der talte med store bogstaverne til vennerne.

Og sandt er det, at Ny Alliances oprindelige udgangspunkt har fortonet sig hen over sommeren. For baggrunden for partiets stiftelse den 7. maj var i virkeligheden dobbelt. På den ene side var det modstanden mod DF's politiske særstilling og 'inhumane politik', udtrykt med den konservative afhopper Gitte Seebergs slagkraftige slogan 'nok er nok'.

Men på den anden side var Khaders brud med de radikale også et opgør med 'halal-hippierne', anskueliggjort ved den radikale Elsebeth Gerner Nielsens tørklædestunt umiddelbart før Khaders farvel.

Krig på to fronter

Naser Khaders hensigt var dengang at gøre front mod begge yderfløje i værdikampen, Dansk Folkeparti på den ene side og de radikale og Enhedslisten på den anden. Og Khaders egen mærkesag var kampen mod den ekstreme islamisme og truslen fra udemokratiske kræfter.

Den sidste del har man ikke hørt meget til de seneste måneder, og Ny Alliances modstand mod DF er siden blevet overtrumfet af de radikale, der ikke alene vil 'minimere' Pia Kjærsgaards indflydelse, men simpelthen eliminere den.

På det punkt er Ny Alliance dømt til at blive udkonkurreret. Men ved at lægge op til at lade Fogh fortsætte efter valget håber NA at appellere til det borgerlige segment, der stadig ønsker Fogh som statsminister, men vil have Pia Kjærsgaards rolle som støttepædagog reduceret.

Selv om Asger Aamunds kritik er blevet afvist af Khader, ventes Ny Alliance i de kommende uger at vende tilbage til det oprindelige snit. Det vil blandt andet ske, når partiet fremlægger sit integrationsudspil, der vil lægge stor vægt på kampen for demokratiske værdier i indvandrerkredse. Derudover har NA nu tilsluttet sig 24 års-reglen, efter partiet i starten krævede den 'undersøgt og fjernet, hvis den ikke virker efter hensigten'. Dermed skabes kant til de radikale, som Khader og Anders Samuelsen i den første tid efter bruddet var forbeholdne med at kritisere.

Selv understreger Naser Khader, at hans udgangspunkt er uforandret:

"Jeg ser stadig islamismen og radikaliseringen af unge muslimer som samfundets største udfordring. Når det gælder DF, mener jeg, de er kammet over på en hel række områder, og deres indflydelse skal minimeres. Ny Alliance kan ikke leve med de forhold, man byder asylansøgere, men samtidig erkender jeg, at DF har medvirket til at få styr på den ukontrollable indvandring før 2001. Antallet, der kommer til landet, spiller en rolle for integrationen, så vi vil ikke skrue udviklingen tilbage til før 2001," siger Khader.

Pension og dræbersnegle

En anden af NA's udfordringer blev demonstreret i partilederrunden på Venstres sommermøde i sidste weekend, hvor en tydeligt nervøs Khader fik halvdårlige karakterer for sin præstation. I denne omgang afmonterede Khader kritikken ved åbent at erkende, at "det kan gøres bedre". Den slags indrømmelser skaber altid sympati i vælgerkorpset. Men i længden skal niveauet hæves, hvis han skal dyste med de andre partiledere.

Hidtil har Naser Khader været kendt som en overbevisende politiker på de store ideologiske linjer, som i værdikampen under Muhammed-krisen. Men som menigt folketingsmedlem var det kun et begrænset område, han skulle have styr på.

Derimod skal han som partileder være en all-round politiker, der ikke alene kan svare på alt fra folkepension til dræbersnegle. Han skal også være nede i detaljen. Ellers kan det blive dyrt. Som det blev for Venstres daværende leder Uffe Ellemann, der i en valgkamp afslørede, at han ikke havde styr på konsekvenserne af de borgerliges eget skatteudspil.

Kritikken af Khaders indsats i hans debut fokuserede ret ensidigt på stil snarere end det politiske indhold. Det kan synes uretfærdigt, men er nu engang en del af betingelserne for dagens partiledere. Under alle omstændigheder blev debuten ikke det comeback, Ny Alliance ellers havde hårdt brug efter nogle alt for stille måneder.

Blandt en del af NA's støtter er der betydelig frustration over, at den enorme begejstring og lydhørhed over for partiet i de første uger ikke blev udnyttet bedre til at plante politiske budskaber. I Ny Alliance erkender man, at det 'havde været optimalt', hvis man havde haft et færdigpakket partiprogram klart fra starten.

Men man anså det simpelthen ikke for muligt at få strikket noget holdbart sammen før slutningen af august, fordi NA's stiftere og folkevalgte kommer fra tre forskellige partier.

Alt godt fra havet

Netop afhopningerne fra andre partier hører til endnu en udfordring for NA. I sidste uge sprang Venstre-folketingsmedlemmet Inge-Lene Ebdrup over til Ny Alliance. Ebdrup er landspolitisk helt ukendt, og selv om hendes skifte er en lille fjer i hatten for NA, ventes det ikke at spille nogen synderlig rolle på sigt.

Sammenrendet fra andre partier skaber samtidig risiko for, at Ny Alliance ender som Christiansborgs svar på 'alt godt fra havet'. Det er man meget opmærksom på i NA's inderkreds, og CD-formand Bjarne Møgelhøjs indmeldelse hos Khader vakte da heller ikke stormende jubel. Specielt ikke da Møgelhøj umiddelbart efter sin indmeldelse proklamerede, at han vil kæmpe for, man fremover kan 'købe biler til en tredjedel af prisen'.

I Ny Alliance lukker man alle ind - i det mindste på prøve. Således har også en lokalforeningsformand fra Dansk Folkeparti henvendt sig til Ny Alliance med henblik på indmeldelse. Men efter erfaringerne med islamister hos de radikale har Khader sørget for, at NA har en eksklusionsparagraf.

Ny Alliance kan ikke længere sole sig i forårets entusiasme, og når partiet omsider fremlægger sit program den 30. august, kan der forvente et kritisk modspil fra medier og andre partier. Det betyder ikke, at slaget er tabt for Khader og hans folk. Det bliver bare langt mere op ad bakke, end det var i starten.

Erik Holstein er tilknyttet Dagbladenes Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her