Læsetid: 3 min.

Stil betingelser før krigen

Danmark skal lære af Irak, at man ikke går ind i en krig uden betingelser, mener pensioneret brigade-general Michael H. Clemmesen. "Men det kræver, at man ikke bare til en eller anden reception lover en amerikansk ambassadør, at jo jo, vi er med"
Kritik. Brigadegeneral Michael Clemmesen er meget kritisk over for indsatsen i Irak og mener, at vi intet har lært af bl.a. Vietnamkrigen.

Kritik. Brigadegeneral Michael Clemmesen er meget kritisk over for indsatsen i Irak og mener, at vi intet har lært af bl.a. Vietnamkrigen.

Mie Schärfe

18. august 2007

Indenfor Forsvarsakademiets røde mure på Østerbro i København er der formentlig større opbakning til Irak-krigen end udenfor. Og pensioneret brigadegeneral Michael H. Clemmesen, der nu er militærhistoriker på akademiet, var også selv for krigen.

"Jeg har selv været tilhænger, fordi jeg accepterer den logik, der lå bag den trans-atlantiske forbindelse. Jeg kan simpelthen ikke se, at Europa er i stand til at gøre noget som helst koordineret selvstændigt. Derfor er jeg grundlæggende tilhænger af den forbindelse. Men vi hjælper fandeme ikke de fornuftige mennesker i USA ved at lalle af sted efter Rumsfeld, der var lige så idiotisk, som McNamara var som forsvarsminister," siger han.

Michael H. Clemmesen ser karakteren af samspillet med USA som en central fejltagelse i forbindelse med Irak-krigen. Han mener, Danmark hverken tænkte sig om eller huskede, at når man går med, så har man også krav på at blive hørt.

"Vi er ikke en stormagt, men vi skal lære at forstå, at selv om vi ikke er en stormagt, er vi en suveræn stat. Og en suveræn stat laver en total, selvstændig analyse af krigsdeltagelsen. Man går ikke ind i en krig uden betingelser. Man laver sin egen vurdering, og så siger man: 'Vi vil gerne være med under følgende vilkår'. Men det kræver, at man ikke bare til en eller anden reception lover en amerikansk ambassadør, at jo jo, vi er med. Vi glemte, at når vi yder, så har vi krav på at blive hørt. Og hvis vi ikke bliver hørt, skal vi sige offentligt, hvad vi mener. Måske er der så nogen i USA, som tager idéen op og tvinger Bush til at lytte," siger han.

Michael H. Clemmesen mener også, Danmark glemte, hvad vi har at bidrage med.

"En stor mand tænker ikke bedre end en lille. Tværtimod har den lille mand hurtigere cirkulation til hjernen. I Danmark kan vi handle mere ubureaukratisk end de store lande. Det er hurtigere at svinge en torpedobåd rundt end et hangarskib," siger han.

Kun jungle tilbage

Men Michael H. Clemmesen er skeptisk over for, hvor meget de danske politikere egentlig har lært af krigen.

"Man har selvfølgelig lært noget. Politikerne har lært, at man skal have et så bredt politisk basis som overhovedet muligt. Og det bliver forholdsvis let at efterleve, for det har briterne også lært. Men hvorvidt man har lært nok, vil jeg sætte et stort spørgsmålstegn ved," siger han.

Det samme gør sig gældende med hensyn til befolkningen. Michael H. Clemmesen mener, at opbakningen til aktivisme er usvækket.

"DF'ere er aktivistiske af én grund og socialisterne af en anden. Men grundlæggende er vi altså aktivistiske og stolte af det, vores soldater gør," siger han.

Netop de danske soldater har dog ifølge Michael H. Clemmesen virkelig lært noget af Irak-krigen.

"I gamle dage sagde vi: 'We don't do mountains. We don't do desserts. We don't do jungle. Men nu mangler vi kun jungle, og de danske soldater har altså været ude i en forstærket læreproces, hvor de har skullet lære at operere under ekstreme vilkår."

Michael H. Clemmesen mener da heller ikke, at soldaterne var ordentligt klædt på til de nye opgaver.

"De danske soldater er ikke godt nok uddannet. De mangler rutiner. Et godt militærkorps er som et sammenspillet symfoniorkester, og her er der altså et andet symfoniorkester, som prøver at slå det ihjel. Irak har bragt fokus på problemet, fordi det har presset hæren i ekstrem grad. Og det har kostet liv," vurderer han.

Totalforsvar

For Michael H. Clemmesen er der også et helt overordnet problem ved den danske indsats i Irak.

"Det nytter ikke noget at gå ind i den slags operationer, hvis vi ikke gør som i gamle dage under Den Kolde Krig og laver en totalforsvarsindsats. Det vil sige statsministeren udpeger en der virker som hans repræsentant og koordinerer med Udenrigsministeriet. En der kan banke Danida-folkene på plads og koordinere deres indsats med soldaternes. For det nytter ikke noget, at man render rundt med forskellige hensigter. Vi skal have en, der kan samordne, " siger Michael H. Clemmesen.

Han har kun et spagfærdigt håb for, hvad der nu kommer til at ske i Irak.

"Jeg håber, at amerikanerne slipper ud af det med færre traumer end efter Vietnam, og det tror jeg nok vil lykkes," siger han.

Men selv om de danske landtropper er ude af Irak, minder Michael H. Clemmesen til slut om, at Irak-krigen stadig har virkelige konsekvenser for Danmark og de danske soldater.

"De penge og de styrker vi har brug for til at løse problemerne i Afghanistan er blevet brugt i Irak. Det er måske ikke særlig smart."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu