Læsetid: 3 min.

Universiteternes løsarbejdere taber en lille milliard

Selvom arbejdsopgaverne ligner hinanden til forveksling, skal universiteternes deltidsansatte undervisere ikke forvente at få samme goder og rettigheder som deres fastansatte kolleger. Det fastslog voldgiftsretten onsdag
Indland
17. august 2007

Det handler om løn under ferie og barsel, overarbejdsbetaling og ikke mindst retten til pension. Goder de fleste på arbejdsmarkedet tager for givet, men som flere tusinde deltidsansatte på landets universiteter stadig må kigge langt efter.

Efter fire års rettergang afsagde voldgiftsretten onsdag dom i en sag, der i første omgang kunne have sikret eksterne lektorer de samme rettigheder som deres fastansatte kolleger, og som senere kunne have gjort det samme for universiteternes andre deltidsansatte løsarbejdere. Men voldgiftsretten valgte at frikende Personalestyrelsen og Finansministeriet.

Dansk Magisterforening (DM) rejste sagen i 2003, kort tid efter at et nyt EU-direktiv trådte i kraft.

Ifølge direktivet skal deltidsansatte have de samme gode og rettigheder som fastansatte, hvis de arbejder i sammenlignelige stillinger. Men ifølge voldgiftsretten er det ikke tilfældet med eksterne lektorer og deres fastansatte kolleger.

Undgår kæmperegning

Det overrasker Ingrid Stage, der er formand for DM. Hun mener, at frikendelsen er en konsekvens af, at dommerne ser bort fra hele sagens kerne.

"Det overrasker mig meget, at de ikke går ind i substansen og alt det materiale, vi har lagt frem, som dokumenterer, at arbejdsopgaverne er de samme. I stedet siger man helt entydigt, at hvis de kontraktlige forhold er forskellige, så er det ikke sammenlignelige stillinger," siger Ingrid Stage.

Hun tager dommen til efterretning, men fastholder, at arbejdsopgaverne er sammenlignelige:

"De eksterne undervisere laver i bund og grund det samme stykke arbejde som de øvrige undervisere. De underviser med de krav, der stilles hertil på et universitet. Der er tale om fuldt ud sammenlignelige stillinger."

Havde DM vundet sagen, ville det have betydet, at Finansministeriet skulle have grebet langt ned i statskassen og fundet i alt 719 millioner kroner til at dække de goder, som de deltidsansatte på universiteterne er gået glip af, siden EU-direktivet trådte i kraft i 2002.

"Der er naturligvis ingen tvivl om, at det ville have gjort ondt på kassemesteren i Finansministeriet at skulle udskrive så stor en regning på én gang," siger Ingrid Stage.

Direktør for Personalestyrelsen Lisbeth Lollike var da også lettet over kendelsen: "Jeg er overordentlig tilfreds med, at kendelsen så klart fastslår, at de eksterne lektorer ikke er blevet diskrimineret. Sagen er samtidig en påmindelse om, at overenskomstforhandlinger skal foregå ved forhandlingsbordet og ikke ved faglig voldgift. Det er en sejr for den danske model," siger Lisbeth Lollike.

Et bijob

Dommerne lægger bl.a. til grund for dommen, at stillingen som ekstern lektor er et bijob, som man har ved siden af et andet arbejde. Men sådan ser virkeligheden ifølge Ingrid Stage slet ikke ud.

"Jeg synes, at det er helt forfærdeligt, at man bare kan sige, at det aldrig har været meningen, at man skulle kunne leve af at være ekstern lektor. Vi har rigtig mange medlemmer, som har arbejdet som eksterne lektorer igennem et langt arbejdsliv, og som nu nærmer sig pensionsalderen med udsigt til, at de ingen pension har. Retten forholder sig slet ikke til de daglejervilkår, som eksterne lektorer må leve under," siger hun.

Ifølge Ingrid Stage har Dansk Magisterforening flere gange siddet ved forhandlingsbordet med Personalestyrelsen og forsøgt at få en aftale på plads for de løst ansatte. Efter frifindelsen af Personalestyrelsen og Finansministeriet er hun nu klar til et forsøg mere.

Tid til en overenskomst

"Personalestyrelsen har tidligere tilbudt, at vi kunne gå ind i en forhandling om at overenskomstdække de løst ansatte på universiteterne, når voldgiften var overstået. Nu vil jeg selvfølgelig tage dem på ordet og gå efter en aftale, der beviseligt ikke diskriminerer," siger Ingrid Stage.

Direktør for Personalestyrelsen Lisbeth Lollike tager gerne en drøftelse med DM, men kan dog ikke love, at det betyder bedre vilkår for universiteternes mange løst ansatte.

"Vi gav et tilbud om en ny overenskomst for såvel de eksterne lektorer som undervisningsassistenterne, men DM ville hellere se, hvordan voldgiftssagen faldt ud. Med frifindelsen står vi selvfølgelig i en ny situation, hvor vores gamle tilbud er bortfaldet," siger Lisbeth Lollike.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her