Læsetid: 2 min.

Uoverskuelige regler for kontanthjælp

Årsrapport fra Rådet for Socialt Udsatte kritiserer kontanthjælpslovgivning-en for at være et kludetæppe. Uigennemtænkt og uretfærdig, så hverken og klienter eller sagsbehandlere kan gennemskue reglerne, siger formand Preben Brandt, der bakkes op af Socialrådgiverforeningen
Fuldstændig umuligt at gennemskue reglerne er det, både for kontanthjælpsmodtagere og for socialrådgiverne, siger Socialrådgivernes næstformand, Bettina Post. Model

Fuldstændig umuligt at gennemskue reglerne er det, både for kontanthjælpsmodtagere og for socialrådgiverne, siger Socialrådgivernes næstformand, Bettina Post. Model

Indland
17. august 2007

I løbet af de seneste fem år er kontanthjælpslovgivningen blevet mere og mere uoverskuelig. Det skriver Rådet for Socialt Udsatte i deres netop offentliggjorte Årsrapport 2007. Rådets formand, Preben Brandt, fortæller, at det giver store problemer for både modtagerne og sagsbehandlerne.

"I udformningen af sociallovgivningen glemmer man - i modsætning til i økonomilovgivningen - tit, at nogen kan komme i klemme. Især de svageste bliver ofte overset. Når man så hen ad vejen opdager problemerne, lapper man med særlovgivning, og resultatet bliver, at hverken de udsatte eller socialrådgiverne kan overskue reglerne," siger han.

Lappeløsningerne fører ifølge Preben Brandt til uretfærdigheder i systemet.

"Hvis man ser på ungeydelsen, som skal presse de unge ud på arbejdsmarkedet, så er det sikkert fint nok, at de velfungerende unge ikke bare ligger og driver den af. Men ulempen var, at for eksempel psykisk syge unge også blev ramt. Det blev så ændret, da unge sindslidende blev undtaget fra den nedsatte ydelse. Men til gengæld er for eksempel unge misbrugere ikke undtaget, for det er ikke så nemt at samle forståelse for dem. Det skaber en uretfærdig opdeling i værdigt og uværdigt trængende," siger Preben Brandt.

Ingen systematik

Næstformand i Socialrådgiverforeningen, Bettina Post, slutter sig til kritikken.

"Der er slet ingen tvivl om, at det er fuldstændig umuligt at gennemskue de regler, der er kommet. Både for de allerdårligst stillede, for andre kontanthjælpsmodtagere og for socialrådgiverne. Det er så kompliceret, at man tit kan være i tvivl om, at reglerne er anvendt korrekt," siger hun.

Der er dog håb forude. Arbejdsmarkedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med et projekt, der skal forenkle reglerne. Projektet udføres af konsulentfirmaet Deloitte, og Bettina Post har netop i tirsdags været til møde om projektet.

"Deloittes intention er at vaske tavlen ren ved at se på, hvilke regler der egentlig er brug for. Det ville jeg også gøre. Men der hvor det bliver spændende, er om der er politisk vilje til at slippe detailstyringen og gennemføre de nødvendige lovændringer. Flere af de første krav om afbureaukratisering er blevet mødt med politisk skepsis, fordi de bryder med den overordnede lovsystematik, men det er kun til at grine af, for der er absolut ingen systematik at få øje på," siger Bettina Post.

Ingen gulerod

Preben Brandt mener også, at det er nødvendigt, at politikerne opgiver at bruge kontanthjælpen med flere forskellige motiver.

"Vi efterlyser en systematisk overvejelse af konsekvenserne af lovgivningen, inden man vedtager den. Og at man derudover ikke benytter sociallovgivningen til at opnå en række forskellige andre mål, som for eksempel når man bruger folks levegrundlag som en økonomisk gulerod," siger han.

Bettina Post peger på et andet problem: "Man siger med både kommunalreformen og kvalitetsreformen, at det handler om at få borgeren i centrum, men indsatsen over for de udsatte er organiseret efter systemhensyn. Noget af det, kommunalreformen gjorde, var at splitte indsatsen over for blandt andet særligt udsatte op i en håndfuld sagsbehandlere: én sagsbehandler til job, én til økonomi, en til misbrugsproblemer osv. Det er stensikkert totalt uhensigtsmæssigt for borgeren. Og det bliver der ikke ændret på i forbindelse med regelforenklingen. Men mon ikke der på et tidspunkt kommer et krav om at se på det," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her