Læsetid: 3 min.

Vismænd: Regeringen spiller hasard med økonomien

Regeringen er ude på et gevaldigt skråplan med kvalitetsreformens forslag om at øge de offentlige udgifter dramatisk og med de varslede skattelettelser. Der er nemlig slet ikke hænder nok til at modsvare den øgede efterspørgsel
Indland
24. august 2007

Regeringen er ude på et gevaldigt skråplan med kvalitetsreformens forslag om at øge de offentlige udgifter dramatisk og med de varslede skattelettelser. Der er nemlig slet ikke hænder nok til at modsvare den øgede efterspørgsel. Derfor kan vi forvente overophedning, højere lønninger og dårligere konkurrenceevne.

Sådan lyder kritikken fra en række fremtrædende nationaløkonomer.

"Politikerne spiller hasard med samfundsøkonomien, " siger professor i nationaløkonomi og vismand Jan Rose Skaksen.

Ikke nok arbejdskraft

Kritikken kommer i kølvandet på seneste uges velfærdsudspil, hvor regeringen vil øge de offentlige udgifter med 60 mia. over de næste ti år, ved blandt andet at foretage massive investeringer i nye skoler, plejehjem og hospitaler.

Men ifølge Jan Rose Skaksen er det slet ikke muligt at skaffe den fornødne arbejdskraft til den offentlige sektor.

"Selv med de initiativer, der er i øjeblikket med at øge udbuddet af arbejdskraft ved blandt andet at få flere indvandrere i job og øge importen af udenlandsk arbejdskraft, er der brug for at holde igen," siger Jan Rose Skaksen.

Ellers kan konsekvenserne blive alvorlige, advarer han:

"Vi er så langt ude på kapacitetsgrænsen af økonomien, at vi nemt kan komme ind i en spiral mod overophedning. Dermed risikerer vi at ende i en kriseøkonomi med arbejdsløshed, fordi konkurrenceevnen bliver svækket på grund af højere lønninger."

Jan Rose Skaksen mener, at det vil være meget bedre med store offentlige investeringer i en periode, hvor der er mindre gang i økonomien.

"Timingen er rigtigt dårlig, og politikerne burde vise ansvarlighed og vente til dampen er gået af den nuværende højkonjunktur," siger Jan Rose Skaksen.

Kritikken af politikerne lyst til at poste penge ud i samfundet kommer også fra Christen Sørensen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse & Økonomi på Syddansk Universitet.

Ifølge Christen Sørensen er der brug for præcist modsatte: Skatterne skal hæves eller de offentlige udgifter skal reduceres.

Han flirter også med den kontroversielle tanke om at revaluere kronen for at sænke efterspørgslen yderligere.

Nationalbanken advarer

Med lanceringen af sit skatteudspil har regeringen slået på, at det var fuldt finansieret, og at der dermed ikke er tale om ekspansiv finanspolitik.

Men det er overvismand Peter Birch Sørensen langt fra enig i.

"Regeringens skattelettelser er klart underfinansierede, især på kort sigt. Indtægterne fra de øgede energiafgifter og fra de såkaldt dynamiske effekter på arbejdsudbuddet batter først på længere sigt," siger Peter Birch Sørensen.

Men også på lang sigt mener Peter Birch Sørensen, at der reelt er tale om en skattelettelse:

"Regeringen har valgt at sige, at de penge, som man ifølge gældende lov skulle have brugt til at sænke arbejdsmarkedsbidraget fra næste år, bruger vi nu til at sænke skatten på en anden måde."

Overvismanden understreger dog, at det grundlæggende er en god idé at sænke skatten på arbejde og hæve de grønne afgifter.

"Men man burde have sikret overfinansiering snarere end underfinansiering på kort sigt," siger Peter Birch Sørensen.

Også Nationalbanken advarer mod at øge de offentlige udgifter - dog i noget mere diplomatiske vendinger.

"Vi kender endnu ikke finansloven, som først fremlægges i næste uge. Men i den nuværende konjunktursituation er der behov for en finanspolitik, som ikke stimulerer efterspørgslen," siger Nationalbankdirektør Nils Bernstein.

Venstres skatteordfører, Kim Andersen, afviser økonomernes kritik. Han mener nemlig godt at det kan lade sig gøre at skaffe flere hænder.

"Der er stadig 85.000 arbejdsløse og andre grupper på overførselsindkomster, som vi kan få i arbejde. Der er også mange, som er under uddannelse, der hurtigere kan komme ud på arbejdsmarkedet. Og så vil den lavere skat få folk, der allerede er i arbejde, til at bruge flere timer på deres job," siger Kim Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her