Læsetid: 2 min.

VK: Socialdemokraterne har plantet falsk melodi om skat

Det er en misforståelse i befolkningen, at skattelettelser og øget velfærd ikke følges ad, mener både de Konservative og Venstre og fejer den udbredte skepsis af bordet
Lavere skat på arbejde rykkede tilsyneladende et skridt nærmere, da Anders Fogh Rasmussen lørdag bebudede, at regeringen om nogle uger vil fremlægge en plan, så en kommende skattelettelse på arbejde tilgodeser de laveste indkomster og samtidig respekterer skattestoppet.

Lavere skat på arbejde rykkede tilsyneladende et skridt nærmere, da Anders Fogh Rasmussen lørdag bebudede, at regeringen om nogle uger vil fremlægge en plan, så en kommende skattelettelse på arbejde tilgodeser de laveste indkomster og samtidig respekterer skattestoppet.

Tariq Mikkel Khan

Indland
20. august 2007

Når danskerne ikke tror på, at skattelettelser og velfærd går hånd i hånd, så er det blandt andet, fordi Socialdemokraterne har plantet den holdning i befolkningen. Det siger den konservative skatteordfører, Jakob Axel Nielsen. Han mener, at skattelettelser sagligt set er en forudsætning for øget velfærd.

"Mange mennesker udelukker, at man kan få det bedste fra begge verdener, fordi Socialdemokraterne har haft held at cementere den der falske melodi. Det er nærmet blevet et politisk faktum, at man enten går ind for skattelettelser eller øget velfærd. Men jeg går også ind for finansieret velfærd," siger han på baggrund af en Catinét-meningsmåling, der viser, at et markant flertal af danskerne ikke tror på, at det både kan lade sig gøre at sænke skatten og øge velfærden.

Og øget velfærd er vigtigere end lavere skat, mener flertallet.

Kernen i den konservative skattetænkning er blandt andet, at hvis man sænker marginalskatten, så vil flere få lyst til at arbejde mere, fordi de får lov til at beholde en større del af gevinsten. Og samtidig vil sort arbejde blive mindsket. Samlet vil det betyde, at den offentlige sektor kan få kroner nok i kassen - selv med en lavere skatteprocent end i dag.

Det kildne spørgsmål om skat er netop i disse dage genstand for forhandlinger mellem den konservative leder, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, og Venstres formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Bendtsen har skattelettelser - inklusive en lempelse af top- og mellemskatten - som ufravigelige krav, mens Venstre, der indtil for nylig afviste at tale om skattelettelser, har åbnet for en skattelettelse i bunden af lønskalaen.

De to toppolitikere forsøger at blive enige i skattespørgsmålet, således at vejen er banet for en samlet præsentation af både en økonomisk 2015-plan og regeringens kvalitetsreform af den offentlige sektor - angiveligt i den kommende uge.

Han har ikke kendskab til forløbet af forhandlingerne, men tror på tydelige konservative aftryk i skattespørgsmålet.

"Lad os nu se, når vi fremlægger 2015-planen, om der ikke er noget af vores melodi i den. Det forventer jeg da," siger Jakob Axel Nielsen.

V mener det samme

Befolkningen er skeptisk, men Venstres skatteordfører Kim Andersen mener også, at velfærdsløft og skattelettelser følges fint ad.

Og det er allerede bevist, siger han.

"Det er en kendsgerning, at man kan give velfærden et kvalitativt løft samtidig med skattelettelser. Det har vi bevist i 2004, hvor vi lettede skatten på arbejdsindkomst. Samtidig har vi fra 2001-2006 øget bevillingerne til centrale velfærdsydelser med 35 milliarder kroner. Det ene udelukker ikke det andet," siger han på baggrund af meningsmålingen fra Catinet har gennemført for Ritzau. Den viser, at et markant flertal af danskerne ikke tror på, at det både kan lade sig gøre at sænke skatten og øge velfærden. Og at øget velfærd er vigtigere end lavere skat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her