Læsetid: 4 min.

Da al-Qaeda kom til Danmark

terrAl-Qaeda kom til Danmark, PET slog til mod Satans mormor, og unge væltede Nørrebro. Og så blev en mund- og klovsyge-epidemi afværget - alt sammen på bare en uge
Aktion. Politi og teknikere i aktion på Glasvej i København i forbindelse med tirsdagens arrestationer af den gruppe, PET knytter sammen med ledende al-Qaeda-folk.

Aktion. Politi og teknikere i aktion på Glasvej i København i forbindelse med tirsdagens arrestationer af den gruppe, PET knytter sammen med ledende al-Qaeda-folk.

Jens Dresling

Indland
8. september 2007

"Superfedme truer mere end terror," tillod vi os at skrive i en overskrift for en uge siden. Det var dengang.

I denne uge slog Politiets Efterretningstjeneste, PET, til mod otte unge københavnere, som ifølge PET-chef Jakob Scharf havde direkte kontakt til ledende medlemmer af al-Qaeda. Og så blev alt fra fedme til forhandlinger, ja, selv weekendens uroligheder på Nørrebro glemt i en massiv mediedækning af Danmarks hidtil alvorligste terrorsag.

"Bin Ladens danske drenge," kaldte B.T. de anholdte, og Urbans forside lød: "Alt peger på al-Qaeda". Hvad det egentlig var, der pegede på al-Qaeda, meldte avisen dog ikke noget om. PET kunne nemlig ikke røbe, hvilken forbindelse der var mellem de anholdte og al-Qaeda, og hvad 'ledende medlemmer' betød.

Det fik forsvarsadvokat Bjørn Elmquist til at kritisere pressen for at "løbe med som en flok lemminger" på anklagerne. Seks af de otte mænd blev hurtigt løsladt igen, og journalisterne burde have spurgt politiet, om denne sag er lige så dårligt funderet som tidligere danske terrorsager, sagde han til Politiken.

Da politiet sidste år hev ni muslimske mænd i Odense-bydelen Vollsmose ud af deres senge og førte dem ud i biler med hætter over hovedet, tøvede justitsminister Lene Espersen ikke med at kalde deres mulige planer for "noget af det mest alvorlige, der er sket i Danmark nogensinde".

Siden blev fem af sigtelserne droppet, og tiltalerne mod de sidste fire er nu under kraftig beskydning for at være tilvejebragt via en civil agent, som ifølge forsvarerne er psykisk ustabil og selv har igangsat terrorplanlægningen.

Berlingske Tidende kunne søndag fortælle historien om ham: en hjemmeværnsmand, der altid havde været overivrig for at 'hjælpe' myndigheder med at overvåge og fange alskens afvigere - og nu endelig havde fået lov til det hos PET.

Ikke desto mindre lå både de tiltalte i Vollsmose-sagen og i den nye sag inde med sprængstoffet TATP, og fundet af det eksplosive materiale står centralt i begge sager.

Ifølge flere medier er TATP kendt i terrorkredse som 'Satans Mor', ifølge Nyhedsavisen endda som 'Satans Mormor'.

Fritz og frygten

"Skal vi være bange for terror?" spurgte avisen 24timer så danskerne på sin forside midt i et gigantisk sigtekorn. Det gad 66-årige Line Jensen ikke:

"Hvis jeg skulle gå og frygte alt det forfærdelige, der kan ske i verden, så ville jeg blive et meget angstfuldt menneske, og det vil jeg simpelthen ikke spilde min tid på," svarede hun avisen. Men som Politiken skrev til sine kernelæsere med de rigtige meninger:

"Indrøm det bare. Du kiggede dig en ekstra gang rundt i kupeen, inden du satte dig ind i S-toget i går morges. Måske tog du ligefrem cyklen på arbejde af frygt for at løbe ind i nogle mørklødede unge, mænd med en overdimensioneret Fjällräv spændt fast på ryggen."

Avisen fik også bekræftet hos vicepolitidirektøren hos Københavns Politi, Mogens Kjærgaard Møller, at det fornyede fokus på radikal islam godt kan medføre "racistiske udfald mod mennesker, der går 'etnisk klædt'."

I det mere spekulative hjørne på Ekstra Bladets debatsider skrev læseren Gert Wiik om de "iscenesatte aktioner":

"Hvor belejligt. Aktionerne sker nøjagtig på de tidspunkter, hvor regeringen ønsker, at pressen drejer kameralinserne væk fra regeringens politiske stridigheder."

Også forsvarerne i Vollsmose-sagen kaldte tidspunktet påfaldende, i deres øjne dog fordi aktionen foregik netop dagen før, Vollsmose-sagen begyndte i retten. De frygter, at nævningene bliver påvirket af den nye sag.

Chefinspektør hos Københavns Politi, Per Larsen, har afvist, at aktionen havde andet end sikkerhedsmæssige årsager. Man kunne blot ikke vente længere. Samme melding lød fra det tyske politi, der dagen efter slog til i idylliske Oberschledorn i Sauerland og anholdt en formodet muslimsk terrorcelle og dens leder, Fritz.

Al-Qaeda som mediekontor

Noget tyder på, at al-Qaeda opruster, mener terroreksperten Lars Erslev Andersen fra Syddansk Universitet: "Det er vist første gang siden de store terrorangreb 11. september 2001, at en europæisk efterretningstjeneste så utvetydigt kæder afværgede eller gennemførte terrorangreb i Europa sammen med al-Qaeda-ledere," sagde han til Jyllands-Posten.

Ifølge Erslev Andersen har al-Qaeda de seneste år primært inspireret lokale netværk via taler og filmklip og "mest af alt været et mediekontor".

En anden terrorekspert, Nadeem Irani fra Dansk Institut for Internationale Studier, er slet ikke sikker på al Qaeda-historien:

"Vi ved jo ikke, hvor stærk den forbindelse er, eller hvad den går ud på. For mig at se er der ingen tvivl om, at PET ved at nævne al-Qaeda ønsker at signalere, at man denne gang har gjort sit arbejde ordentligt," sagde han til Nyhedsavisen.

Også signalerne over for de anholdte var utvetydige. Ifølge Ekstra Bladet satte politiet en pistol i nakken på den ældre far til en af de sigtede, mens onklen til en anden sigtet erklærede, at "politiet opfører sig lige som russerne, da de var i krig i Afghanistan. De braser bare ind og smadrer det hele".

Den slags finder mange dog nødvendigt i afgørende øjeblikke - og dem kan der komme flere af de næste dage, advarede Berlingske Tidende om onsdag. Sandt nok: Allerede torsdag måtte politiet evakuere tre opgange i Nordvestkvarteret efter at have fundet to "mistænkelige flasker".

Det viste sig heldigvis at være drengestreger, så politiet kunne afblæse bombealarmen. Senere samme dag blev også en varslet mund- og klovsygealarm i Jylland afblæst. Danmark er sikkert- for en stund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her