Læsetid: 2 min.

Jeg bærer med smil min ældrebyrde

Regeringens mosefund, Claus Hjort Frederiksen (V), fylder 60 og slår nu i bordet, så gebisserne rasler - det skal være slut med at tale nedsættende om ældre
Indland
4. september 2007
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som i dag fylder 60 år, har påtaget sig rollen som regeringens fremmeste sprogrøgter og kaster sig vredt over en række udtryk angående ældre, som han finder så anstødelige og politisk ukorrekte, at han ikke betænker sig ved at udnævne dem til fyord.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som i dag fylder 60 år, har påtaget sig rollen som regeringens fremmeste sprogrøgter og kaster sig vredt over en række udtryk angående ældre, som han finder så anstødelige og politisk ukorrekte, at han ikke betænker sig ved at udnævne dem til fyord.

Venstre udvider værdikampen til også at gælde det danske sprog. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som i dag fylder 60 år, har påtaget sig rollen som regeringens fremmeste sprogrøgter og kaster sig vredt over en række udtryk angående ældre, som han finder så anstødelige og politisk ukorrekte, at han ikke betænker sig ved at udnævne dem til fyord.

"Jeg vil ikke kaldes for en byrde, blot fordi jeg har rundet de 60," siger ministeren til Frederiksborg Amts Avis.

Han har nu bedt de 14 delvist aldrende medlemmer af Beskæftigelsesministeriets seniortænketank om inden månedens udgang at udtænke en liste over ældrerelaterede udtryk, som skal udgå af det danske sprog.

Til TV-Avisen sagde beskæftigelsesministeren i lørdags, at et udtryk som 'ældremad' bød ham stærkt imod, og ved ældremad forstår han næppe årsgammelt kød hinsides enhver datomærkning, men snarere de melede smagløse dampkogte kartofler, der gerne serveres på landets plejehjem. Disse grøntsager skal, hvis ministerens ord lægges på sinde, ikke længere benævnes 'ældremad', hvilket nemlig ifølge Frederiksen kan virke nedladende over for ældre, men for eksempel 'melede smagløse dampkogte kartofler'.

Pensionsmodne udtryk

Selv udtrykket 'det grå guld' ønsker Claus Hjort Frederiksen gjort sprogligt ugyldigt, skønt det er populært blandt managementkonsulenter.

Det grå guld "er et underligt forslidt udtryk," siger Hjort Frederiksen. Ja, man kan ligefrem kalde udtrykket pensionsmodent, hvis det ikke var for det faktum, at 'pensionsmoden' også står på ministerens sorte liste.

Professor i dansk mediesprog ved Syddansk Universitet Peder Skyum-Nielsen undrer sig lidt over den sprogrøgtende minister, der ikke i forvejen er kendt for kulturpolitiske tiltag. Om listen over fyord siger professoren: "Det lyder underligt og ikke specielt dansk at opstille sådan en liste. Det er der ikke tradition for i Danmark, men derimod nok i Frankrig, hvor man går mere distancerende til værks over for sproget."

Peder Skyum-Nielsen mener ikke, at der findes fortilfælde, hvor man fra ministerielt hold har opfordret befolkningen til at undgå bestemte ord.

Lektor i sprogbrug og politisk kommunikation Klaus Kjøller fra Københavns Universitet siger, at beskæftigelsesministerens initiativet virker halsløst. "Han inviterer jo til kritik. Folk hopper ikke på den, men vil kalde det endnu et eksempel på regeringens forskønnende sprogbrug, som dækker over, at regeringen ikke for alvor kan ændre på tingene. Lidt ligesom at skifte navn fra Udlændingestyrelsen til Udlændingeservice."

Åreknudernes klub

Hvilke udtryk, der foruden ældremad, ældrebyrde og ældreegnet vil blive føjet til Claus Hjort Frederiksens forbudsliste, når seniortænketanken har arbejdet videre med spørgsmålet, kan ikke på nuværende tidspunkt fastslås, men givet er det, at der ikke vil ske nogen blåstempling af denne vending: 'At være i den alder, hvor man kan holde strømperne oppe med åreknuder'.

Sådan en person er den nu 60-årige beskæftigelsesminister i hvert fald ikke, højst lidt aldersmæssigt udfordret. Og så vil han - af ærligt hjerte - hjælpe sine jævnaldrende medborgere af med et image hærget af fordomme, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Hjort Frederiksen er fyldt 60 år, og bekendstgør i den anledning, at det nu skal være slut med at tale nedsættende om ældre. Jamen det er da rørende. Ikke et ondt ord om det.

Så er spørgsmålet bare, hvornår Claus har planlagt, at han vil holde op med at tale nedsættende om udsatte minoriteter i det danske samfund, som eksempelvis kontanthjælpsmodtagerer og etniske minoriteter.

Jeg tænker, at vi nok kommer til at vente til Claus Hjort fylder 70 år....