Læsetid: 1 min.

Børnene straffes dobbelt

En halv time om ugen i et rum med en stol, et bord, en seng og en skål kon-domer. Sådan foregår det, når børn besøger en vare-tægtsfængslet forælder
Indland
14. september 2007

"Varetægtsfængslede skal i princippet betragtes som uskyldige, indtil andet er bevist. Men hvis der er nogen, der i hvert tilfælde er uskyldige, så er det de pårørende. Ikke mindst børnene," siger Peter Scharff Smith, der er historiker og seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Ikke desto mindre går varetægtsfængslingerne hårdt ud over det ukendte antal børn, der har en mor eller far i fængsel uden dom.

Børneperspektiv

De varetægtsfængslede har en meget begrænset mulighed for at få besøg af de pårørende, og set fra et børneperspektiv sker det ofte under det, Peter Scharff Smith kalder "virkelig dårlige forhold".

Han beskriver typiske fysiske rammer om familie-besøgene som "et rum med en stol, et bord, en seng og en skål med kondomer".

"Ofte er det en ekstremt stressende måde at skulle opretholde kontakten på," siger forskeren.

"Måske har du kun en time om ugen med din familie, og måske sidder der en betjent og overvåger besøget," fortæller han.

Derfor fravælger en del varetægtsfanger helt at involvere deres børn i den halve eller hele times ugentlige besøg. Men den meget sporadiske og indimellem afbrudte kontakt til den fængslede mor eller far kan ifølge Peter Scharff Smith give en lang række problemer for børnene.

"De kan pludselig få svært ved at følge med i skolen, de begynder lettere at græde, og de kan få psykiske problemer," siger han.

Og faktisk er forholdene for de varetægtsfængslede ofte værre end for deres dømte medfanger: "Hvis du er dømt, har du mere liberale besøgsmuligheder. Du kan få oftere besøg og under nogle andre forhold. Mange ender med at afsone i et åbent fængsel, og der har du nogle helt andre forhold, som er langt mere humane set fra børnenes synspunkt. Og det er lige nøjagtig det, der kan gøre forskellen, hvis du skal opretholde forholdet til farmand i fængslet. Og selv i et lukket fængsel vil forholdene være mere liberale, hvis du er dømt," siger Peter Scharff Smith.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her