Nyhed
Læsetid: 3 min.

Falske jomfruer

Unge indvandrerkvinder bryder med familiens normer. De dyrker sex før ægteskabet og får flere provokerede aborter end etnisk danske kvinder. Men det er kun en halv revolution, for samtidig opsøger de klinikker for at få lavet en ny mødom. Vi fastholder dem i en undertrykkende tradition, siger overlæge
Unge indvandrerkvinder bryder med familiens normer. De dyrker sex før ægteskabet og får flere provokerede aborter end etnisk danske kvinder
Indland
28. september 2007

Unge kvinder blandt de etniske minoriteter betaler sig til en ny mødom for at holde balancen mellem deres egen livsstil og familiens traditioner og forventninger.

En række klinikker over hele landet, blandt andet Grymer Privathospital Skejby og Akademikerklinikken tilbyder rekonstruktion af mødommen, og privatpraktiserende gynækolog Christine Felding oplever, at der generelt er en stigende tendens til, at kvinder med muslimsk baggrund betaler mellem 3.200 og 12.000 kroner for en ny mødom.

"Jeg får to til tre henvendelser om måneden, nogle gange langt flere, fra piger, der har dårlig samvittighed over, at de lever som danskere. De er født her og taler dansk, men de vil meget nødig have problemer før et bryllup. De tager det helt cool. Siger, det er det nemmeste, og giver udtryk for, at sådan er deres tradition, og det må de finde sig i," siger Christine Felding.

Hun oplever, at kvinderne ofte er veluddannede og ikke på anden vis undertrykte i deres livsudfoldelse.

"De, der har det slemt, er ofte kvinder, der er født og opvokset i Danmark og skal giftes med en fra hjemmelandet. En, de som regel ikke selv har valgt," siger Christine Felding, der mener, at kvinderne ville få operationerne udført i deres oprindelsesland, hvis de ikke kunne få lavet dem hos hende og hendes kolleger.

Mødom på mode

Ifølge forfatteren til en ny bog, Mødom på mode, sygeplejerske og socialrådgiver Kristina Aamand, er det et mørketal, hvor mange kvinder der faktisk får lavet rekonstruktioner af deres mødom.

"Vi ser flere og flere kvinder med anden etnisk baggrund, der dyrker sex før ægteskabet, og aborttallet er skyhøjt blandt de etniske minoriteter. Det er altså mere reglen end undtagelsen, at der bliver dyrket sex. Så jo mere sjælden mødommen er, jo mere eftertragtet bliver den. Den bliver en sjælden blomst. Derfor ser vi også kvinder, der får lavet en ny mødom. Men det handler om, at der er nogle kvinder i Danmark, der ikke har den mest fundamentale rettighed i et demokratisk samfund, nemlig retten til at bestemme over deres egen krop," siger Kristina Aamand.

Sundhedsstyrelsens tal viser, at kvinder blandt de etniske minoriteter vælger en provokeret abort dobbelt så hyppigt som etnisk danske kvinder.

Ikke værdifuld

Kristina Aamand mener, at operationer, også selvom det er et lille indgreb, som kun tager ti minutter, er med til at fastholde de unge kvinder - og mænd - i en undertrykkende kultur.

"Det gør kvinderne klar til at fortsætte og opretholde traditioner og forventninger, de for manges vedkommende føler sig pressede af," siger hun.

Leder af foreningen Sex og Samfunds Præventions- og rådgivningsklinik, overlæge Charlotte Wilken Jensen, der også er ansat på Roskilde Sygehus, bekræfter kvindernes halve revolution.

"De kommer på klinikken for at få kontrolleret, om deres mødom er intakt. Nogle af dem fortæller frit, at de dyrker f.eks. analsex og mundsex og gør alt for at bevare mødommen. Og så er de alligevel blevet nervøse. Vi får ikke henvendelser om genetablering af mødommen på klinikken, men vi oplever det på det sygehus, hvor jeg er ansat. Men der udfører vi det ikke," siger Charlotte Wilken Jensen, der anser det for et kæmpeproblem, at nogle kvinder blandt de etniske minoriteter ikke har selvbestemmelse over deres egen krop.

"Man kan godt synes, at de har brudt med deres familietraditioner og lever som danske unge piger. Men det er meget svært, at det følger med, at man ikke er værdifuld for sin familie mere, når man lever sådan et liv. Ved at udføre operationerne forsinker vi udviklingen og fastholder vi dem i traditioner, de på et eller andet tidspunkt er nødt til at gøre op med. Det er bare ikke så enkelt, når man sidder med en af pigerne, for de er i en meget vanskelig situation, " siger hun.

Kristina Aamand mener også, at opgøret skal komme fra de etniske minoriteter selv. Især kvinderne. Både mødre og bedstemødre, der står bag arrangerede ægteskaber, men også de unge kvinder selv.

"Der er også fordele ved at være familiens blomst, man bliver feteret og beskyttet, det må kvinderne være villige til at opgive," siger Kristina Aamand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I det øjeblik som æget i livmoderen befrugtes, så er der et menneske på vej. Abort er, og vil altid være mord. Du skal ikke slå ihjel, for så slår du dig selv ihjel; Du må tro hvad du vil, men du kan aldrig flygte fra konsekvenserne. Konsekvenserne kan du mærke i dine følelser. For din følelser lyver aldrig. Derfor er det vores opgave, at oplyse mennesker om, at de, for deres egen skyld, skal, for alt i verden undgå, at komme til det punkt hvor de føler sig nødsaget til en abort!

Og derfor er det mord at få rekonstrueret sin mødom? Jeg er ikke helt med Michael....

Der er tale et zygot, siden en Morula, som bliver til et blastocys der som springende punkt i udviklingen, fästner sig som en klump celleväsv deling på livmoderens slimhinde, nu kan den ikke längere bare blive skyllet ud ved menstruation. Efter et par uger kaldes legemet for et embryo og dets udviklings kaldes embryogenes.

Det er ikke et menneske för det står i min tlf. bog!

Sikke noget vrøvl. Et æg er en celle. Som alle andre celler i kroppen. Et befrugtede æg er en celle i udvikling som alle andre celler i udvikling. Det skal meget mere til det bliver et menneske. Det kan og må skyldes væk, op til dens bærende. Kvinder der går rundt med pessar, levere de befrugtede ægge hver måned. Hvorfor skamficerer(om det kan siges sådan) man dem, der vil søge abort og hvorfor prøver religion at kaste skyldfølelser på folk. Og i det hele taget, hvad har det med sagen/ artiklen at gøre.
Artiklen belyser et meget trist, dog ikke nyt problematik. Hvad forventes, når tåbelige holdninger og traditioner og tro, forhindrer mennesket til at være menneske. Noget så tåbeligt som mødom. Er det ikke menneskeligt at elske og blive elsket, når man forelsker sig.

Og hvordan blev en ellers udmærket artikel ?? til en kommentar om for eller imod abort?? Dette emne er temmelig underbelyst, det at unge kvinder fra indvandrermiljøet får lavet en ny mødom - udelukkende for at tilfredsstille deres kulturs normer mv.

Og her er vi faktisk inde på et af problemerne generelt: Indvandrerne reproducerer selv kulturen og traditionerne, også de undertrykkende elementer der findes i den. Derfor er det lille skridt fremad at indvandrer-
pigerne har danske kærester og sex før ægteskabet. Lad os håbe at deres børn om 20-30 år kan blive ligestillede også med danske unge på det her punkt.

/Karsten

Er det i sig selv et skridt fremad at have danske kærester og sex før ægteskabet? Nu er danske kærester og sex før ægteskabet et vidt begreb. En dansk kæreste er vel ikke nødvendigvis en bedre kæreste end en "udansk" kærste. Og sex behøver ikke nødvendigvis at være godt, bare fordi det foregår før ægteskabet.

Den positive udvikling her er ikke kæresternes nationalitet. Ej heller en eller anden uspecificeret form for sex, der tilfældigvis foregår udenfor et ægteskab. Problemet er at kvindeundertrykkende normer fastholder unge piger i en situation, hvor bl. a. uvidenhed om prævention forårsaget af et generelt sextabu og forvrænget billede af sex, som også den generelle pornoficering, der er dansk norm, bidrager til.

Desuden giver angsten for fordømmelse fra omgivelserne dem et negativt selvbillede, dårlige oplevelser (eksempelvis helt unødvendige aborter og mødomsoperationer) og tvinger især indvandrepiger ud i at leve en skjult dobbelttilværelse.

Men i det hele taget får mange piger en dårlig start på kærlighedslivet. Skam er ikke kulturspecifikt, selv om nogle kulturer indpoder mere skam i unge piger end andre. Danske piger skal skam heller ikke komme for godt igang. Jeg kan ikke erindre, at jeg har mødt nogen, som ikke har haft mindst en pige på deres folkeskole eller i deres gymnasium, som fik hæftet eksempelvis betegnelsen for en kønssygdom eller "luder" på sit fornavn.

Hvordan skal de egentlig undgå at reproducere undertrykkende kulturmønstre? Hvem vil påtage sig at lære dem og deres forældre andet? Hvem vil påtage sig at lære danske forældre andet?

Mødomshinden er i mine øjne et af de mest eklatante beviser på, at hvis Gud overhovedet eksisterer, er han en ondskabsfuld satan. Den lille hinde har nok forårsaget mere sorg, ulykke og bekymring end noget andet af "hans" anatomiske påfund. (Måske lige med undtagelse af hjernen).

En god Gud havde skabt kvinden uden det pjat.

En mødom er ingen hindring for hverken kvinde eller mand, når der er kærlighed....ej heller er manglen på samme.......!

Min allerførste seksuelle oplevelse havde jeg som 18 årig med en 10 år ældre kunstner...en smuk og kultiveret mand, som jeg mødte på en gade i Spanien, hvor jeg ferierede med mine forældre og søskende. Der opstod en gensidig og øjeblikkelig tiltrækning og forelskelse mellem denne mand og mig.

Kærlighed ved første blik.
Og kærligheden fordrede os at handle og leve den ud ved først givne lejlighed.
Det blev den mest vidunderlige, kærlighedsfulde og livsbekræftende oplevelse for os begge og vi besluttede at fortsætte vores liv sammen.....også selvom vi ikke talte meget af hinandens sprog....hjertets samtale sagde det hele.
Desværre tillod mine forældre ikke forbindelsen, da min elskede på ganske fin og højtidelig vis samme dag bad min far om min hånd.......som det vist hedder.........og afskeden blev grådfyldt....og vore veje skiltes....efter vi havde udvekslet adresser....
Det blev til nogle få breve....så stoppede de....

Mere end 30 år efter fandt han mig...og vi mødtes et par timer i Kastrup Lufthavn....han fortalte, at han dengang havde skrevet mange breve og senere var rejst til Danmark for at lede efter mig....men uden resultat…jeg var som sunket i jorden.
Efter 5 rastløse ægteskaber og ligeså mange børn sat i verden rundt om i Europa.... havde han aldrig glemt mig.....
I dag bor han alene i Spanien...og jeg er velkommen til at besøge ham, når jeg vil...også sammen med min kæreste.

Med denne personlige oplevelse vil jeg sige til alle unge kvinder og mænd, at enhver har ret at følge hjertes vej........fordi hjertet VED ALTID.....uanset tro, race, alder mv.

Kæmp for den ret.!

Et PS til ovenstående oplevelse:

Det er ikke blot indvandrer kvinder, som kommer ud i situationer med abort.
En årsag til, at jeg ikke kunne findes dengang, var bla. den, at jeg i nogle år blev nødsaget til ved politiets hjælp, at leve under beskyttede og hemmelige adresser, fordi jeg blev forfulgt at en anden mand, der havde voldtaget mig i mit hjem, så jeg blev gravid og derfor valgte at få en abort på et tidspunkt, hvor disse ikke var legale som idag..........men det er en helt anden personlig oplevelse, hvori også indgår, at denne mand fandt ud af - via min læge som brød sit tavshedsløfte - at jeg skulle have abort....og derefter før aborten opsøgte mig, overfaldt mig og sparkede mig i underlivet, så jeg kæmpede for 2 i situationen.
Kun ved snarrådighed slap jeg fra ham og efterfølgende forsøgte han at bryde ind af vinduet på hospitalet for at hindre mig i at få udført aborten........jeg husker sygeplejerskernes rædselsslagne ansigter, da de slog en ring om mig og tilkaldte hjælp...og..og..og.....men det er en ganske lang beretning....så den slutter her......men jeg vil tilføje, at denne mand har familie, som ikke kender hans fortid.......sådan er der så meget........livet er sommetider meget, meget forunderligt.

Også derfor skal vi give hinanden frihed fra de bånd, der hedder kontrol via tradition, ritualer, religioner, sociale lag.... mv....Jeg vil til enhver tid støtte og give opbakning de unge kvinder og mænd, der ønsker at leve i pagt med egen autoritet og udfra deres hjerters rene lyst.

Der er tilfælde, hvor man må beslutte at få abort.......og det er altid kvindens suveræne valg.

I har sikkert hørt meget om ærsdræb, de fleste piger vil ikke dø (piger kan blev slået hjel i hjemmelanden uden at nogen ved det), de vil meget gerne have et godt liv med en de elsker, men det kan ikke lade sig gøre på grund af deres kultur. Man skal tænke på, hvor svært er det at tage til en læge og sige at man har bruge for en ny mødom, hvor undertrykkende er det nu...

Jeg synes det er meget syndt for de piger der er kommet i sådan en situation, hermed håber at i fremtiden vil ikke være noget snak om mødom eller jormfrue snak, og at mennesker elsker hinanden uden at piger bevise at de er jormfruer .... (mange tak for opmærksomhed og beklager min dårlig dansk)