Note
Læsetid: 2 min.

Fogh bekræfter regeringsrokade

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) præsenterer onsdag middag Karen Jespersen (V), Jakob Axel Nielsen (K) og Eva Kjer Hansen (V) som nye ministre
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) præsenterer onsdag middag Karen Jespersen (V), Jakob Axel Nielsen (K) og Eva Kjer Hansen (V) som nye ministre
Indland
12. september 2007

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) omdanner regeringen.Socialminister Eva Kjer Hansen (V) udnævnes som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og afløser dermed Hans Christian Schmidt (V), der udtræder af regeringen.Den tidligere socialdemokrat Karen Jespersen (V) bliver ny socialminister og minister for ligestilling. Derudover forfremmes De Konservatives skatteordfører, Jakob Axel Nielsen, til transport- og energiminister og afløser dermed Flemming Hansen (K), der som ventet forlader regeringen.

Karen Jespersens tilbagevenden som socialminister modtages med glæde hos flere organisationer på det sociale område. Men de er også spændte på, hvor meget plads, hun får, når hun nu skal føre liberal politik.

»Vi er positivt overraskede og håber, at hun vil tage nogle af de værdier, hun stod for som socialdemokratisk minister, med over som Venstre-minister. Dengang var hun i stand til at give det frivillige sociale arbejde en status og opmærksomhed, så det gav dynamik og energi på området. Jeg håber, at hun igen vil sætte vores arbejde på dagsordenen, så vi bliver en ligeværdig part med det offentlige,« siger Lars Rahbek, generalsekretær for KFUM's sociale arbejde, til Ritzau.Han er spændt på at se, hvor meget plads Karen Jespersen får i en liberal regering.

Også formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Henning Breinholt, forudser, at Karen Jespersen får svært ved at have samme stærke sociale profil som i sidste ministerperiode.

»Jeg håber, at hun for alvor vil sætte arbejdet med de udsatte grupper endnu højere på dagsordenen, end det har været hidtil. Sidst fik hun befolkningen med på, at det var et vigtigt arbejdsområde,« siger Henning Breinholt, som mener, at hendes muligheder i en liberal regering er begrænsede.

I samme omgang slipper regeringen for et problembarn i velfærdsdebatten ved at fjerne 43-årige Eva Kjer Hansen fra posten som socialminister og sende hende hen over i det på papiret mindre konfliktfyldte fødevareministerium. Samtidig bevarer Anders Fogh Rasmussen en kvindelig minister.I sine tre år som minister for samfundets svageste har sønderjyden Eva Kjer Hansen været den minister i Fogh-regeringen, som har været mest i modvind og udsat for krav om at træde tilbage. Hun er blevet beskyldt for at mangle karakter og gennemslagskraft.Eva Kjer Hansen kom først galt afsted, da hun slog det liberale synspunkt fast, at ulighed er godt, fordi den skaber dynamik i samfundet. Efter en snak med statsministeren tog hun imidlertid udtalelsen i sig igen.Det vakte også opmærksomhed, da hun ansatte superliberalisten Christopher Arzrouni som sin rådgiver. I december 2005 var den gal igen, da Eva Kjer Hansen betegnede det som bekymrende, at en rapport viste, at stofmisbrugere, de hjemløse og de psykisk syge havde fået det dårligere de seneste fire år. Den vurdering var Anders Fogh Rasmussen ikke enig i, og så mente socialministeren pludselig, at de dårligst stillede ikke havde fået det dårligere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

til gengæld ville statsministeren stadig føre borgerlig politik
-så hvad ville forskellen være?
det er vel den førte politik mere end ansigterne der er interessant?