Læsetid: 3 min.

Forskere: Vi tror stadig på solidaritet

Lønmodtagerne har ikke glemt solidariteten, og de har ikke droppet fagforeningerne. Det konkluderer undersøgelsen 'Arbejdsliv og politik', hvis resultater i går blev præsenteret på et pressemøde med deltagelse af formændene for de fire hovedorganisationer. Men undersøgelsen viser samtidig, at et skifte kan være på vej
19. september 2007

"Der er ikke gået Karen Jespersen i det. Det er ikke bare mig, mig, mig." Sådan opsummerer professor Henning Jørgensen det, han og de fem andre forskere bag undersøgelsen Arbejdsliv og politik kalder de "meget overraskende resultater" om holdningerne blandt danske lønmodtagere.

Pressemødet for offentliggørelsen foregår i lokale 506 i LO's særdeles præsentable domicil på Islandsbrygge i København. Fagforeningshøjborgen virker også som et passende sted at præsentere de resultater, de seks forskere fra Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) er nået frem til, ligesom budskabet vil passe de indbudte formænd for de fire hovedorganisationer godt: Hans Jensen (LO), Sine Sunesen (AC), Bente Sorgenfrey (FTF) og Svend Askær (Ledernes Hovedorganisation).

Undersøgelsen, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.327 lønmodtagere, konkluderer nemlig, at det er en myte, at lønmodtagerne er blevet for individualistiske til fagforeningernes kollektive rammer.

Der er stadig et udbredt ønske om solidaritet blandt lønmodtagerne, der altså ikke har helliget sig egne karrierer. Tværtimod prioriterer de samarbejde over indbyrdes konkurrence og bakker solidt op om velfærdsstaten, ligesom der ikke er nogen udbredt accept af individualisering af ansvar, fortæller Henning Jørgensen i sin indledende præsentation.

En ny solidaritet

De seks forskere, der ud over Henning Jørgensen tæller Tage Bild, Emmett Caraker, Morten Lassen, Rasmus Juul Møberg og Steen Scheuer, mener dog ikke, at alt er, som det altid har været. De mener at have afdækket en "ny form for solidaritet": Lønmodtagerne er ikke længere styret af traditionelle normer, men tager selvstændigt stilling. Lønmodtagerne handler selv, men tager i deres handlinger hensyn til fællesskabet, og de er indstillet på fællesskabsløsninger.

Formand for LO, Hans Jensen, mener, at de er godt rustet til mødet med den nye solidaritet.

"Da vi lavede LO om i 2003, var vi meget bevidste om, at det handler om, at individet skal have mulighed for at folde sig ud, men at det er det kollektive fællesskab, der skal skabe de muligheder," siger han.

De unge er ikke med

Undersøgelsen gør altså op med en række påstande om de danske lønmodtagere, og Henning Jørgensen slutter sin fremlæggelse med at citere Sokrates for, at "kun spøgelser og bæster kan stå uden for fællesskabet."

Men hos én gruppe synes påstandene dog at have rod i virkeligheden - de unge under 30 er ifølge undersøgelsen således langt mindre solidariske end resten af lønmodtagerne.

Om det gør dem til spøgelser eller bæster er uvist, og ligeledes medgiver de seks forfattere, at det ikke er til at sige, om de unge vil blive mere solidariske med alderen, eller om der er tale om permanente holdninger og dermed et skifte i solidariteten og i opbakningen til fagforeningerne. Henning Jørgensen påpeger dog, at "hvis fagforeningerne bliver ved med at køre på solidaritet, får man ikke de unge med".

Svend Askær mener, at fagforeningerne skal fokusere meget mere på identitetsskabelse, hvis de unge skal ind i fagforeningerne.

"Se på problemerne i folkeskolen. Når der ikke er nok, der vælger læreruddannelsen, er det, fordi der ikke er skabt en ordentlig identitet om det gode stykke arbejde, de laver. Fagforeningerne skal skabe identitet, så lønmodtagerne føler sig som en del af et fællesskab," siger han. Ifølge Hans Jensen er det vigtigt, at fagforeningerne fortsætter med at fokusere på de traditionelle opgaver om interessevaretagelse.

"Da vi fik den tidligere CARMA-rapport tilbage i 1992, var det et los bagi. Dengang fandt vi ud af, at det var de traditionelle opgaver, som var de vigtigste, og det er det stadig," siger han og nævner en anden, mere spidsfindig forklaring på de unges manglende solidaritet:

"Det er svært at være ung og samtidig gammel socialdemokrat."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu