Læsetid: 3 min.

Forsøgte at bakke ud af samarbejde med kronvidne

Da politiets kronvidne LH havde skaffet kemikalier og elektronik og var klar til en aktion i slutningen af juli 2006, ville tiltalte AK stoppe samarbejdet med ham
Indland
26. september 2007

Tiltalte AK forsøgte at bakke ud af samarbejdet med politiets kronvidne LH i slutningen af juli sidste år. Det fortalte AK på gårsdagens retsmøde i Østre Landsret og kastede dermed nyt lys over forholdet mellem politiets kronvidne og de tiltalte i terrorsagen fra Vollsmose.

"Hans syn var sådan, at vi skulle angribe. LH havde fundet et godt sted (til et angreb, red.)og sagde: Lad os begynde. Han var varm og ville i gang," sagde AK og forklarede, at han derimod ønskede at stoppe LH.

Anklager Kirsten Dyrmann fremviste en af politiets skjulte videooptagelser, hvor LH den 27. juli 2006 afleverer både en sæk ammoniumnitrat og en stor trækasse med kemikalier og forskelligt elektronik til AK. Samtalen mellem de to optager LH samtidig via et særligt bælte, som politiet havde forsynet ham med. Under den ca. 20 minutter lange samtale, som pressen og tilhørere ikke kunne følge med i, taler AK og LH om, hvad der nu skal ske.

Og det er i brudstykker af denne samtale, at AK mente, at han havde forsøgt at stoppe den ivrige LH, der for nylig var konverteret til islam. Det havde AK gjort, dels ved at give udtryk for at han forud for en eventuel aktion måtte rådføre sig med islam-lærde, dels ved at fokusere på det ammoniumnitrat som LH nu havde skaffet. Stoffet var ikke tilstrækkeligt koncentreret, og da ammoniumnitrat i den rigtige koncentration kun kunne anskaffes i portioner af 600 kg fra foderstofcentraler, regnede han ikke med, at LH ville kunne klare det. Samtidig foregav han at ville eksperimentere med at øge nitratindholdet i den gødning, LH allerede havde fremskaffet.

Om dagene forud for videoptagelsen forklarede AK: "LH bliver ved med at komme. Jeg beder ham om at stoppe og siger, at vi skal se, hvad der sker i fremtiden."

Ikke mere her i Danmark

Men anklager Kirsten Dyrmann opfattede absolut ikke samtalen på samme måde og spurgte derfor: Du snakker om, at 'vi skal bare samle alle de ting, men vi laver ikke mere her i Danmark'. Hvad mente du?

"Før LH hentede tingene, havde han sagt, at vi skulle lave nogle ting. LH vil have en ting her i Danmark."

Anklager: Hvad for en ting?

"Han ville forsvare muslimernes religion. Han sagde ikke præcist hvad. Så sagde jeg, nu stopper du. Ikke i Danmark."

Anklager: Hmmm. Du siger også, 'der kommer en fremtid'. Hvad mener du?

"Altså i den situation ... Vent lidt, så kan vi snakke om det i fremtiden. Jeg ville have, at han skulle stoppe."

Anklager: Hvad var det, der skulle komme i fremtiden?

"Ikke noget bestemt. Men jeg sagde de ting for at stoppe planlægningen."

Undervejs i den optagne samtale siger AK til LH, at han vil snakke med "nogen, og hvis 'de' siger ja, så gør vi det, men hvis de siger nej, så dropper vi det hele." Derfor ville anklageren og retsformanden gerne høre, hvem 'de' var?

"Jeg forsøgte at hive ham ud af de ting, han ville lave."

Retsformanden: Hvem er 'de'?

"Jeg ville hente nogle beviser. Jeg ville vise, at vi ikke kan lave de ting uden tilladelse."

Retsformanden: Altså hvis islam ikke tillader det?

"Jeg ville vise ham, at hvis man vil være muslim, så kan man ikke bare lave de ting," svarede AK.

Anklager: Hvorfor siger du ikke bare direkte: Vi stopper her og nu?

"Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre for at få det stoppet."

AK mente heller ikke, at havde 'bestilt' kemikalier, gødning og teknisk udstyr til bombesprængning hos LH. De havde talt om det mange gange endda, men "jeg har ikke sådan direkte bestilt det," mente han.

På samme måde med betalingen. Selv om gødning og kemikalier blev noget dyrere, end AK havde forestillet sig, købte LH tingene alligevel og lagde ud af egen - det vil sige af PET's - lomme.

Teoretisk set kunne der altså sidste sommer være opstået den situation, at en terrorbombe var blevet bragt til sprængning - betalt af efterretningstjenesten. Det aspekt kom anklagemyndigheden ikke ind på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her