Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fyrværkeri skulle fejre omskæring

Det var ikke for at lave bomber, men derimod fyrværkeri, der skulle fejre omskæringen af min nyfødte søn, forklarede MZ om årsagen til, at politiet fandt 50 gram sprængstof i hans badeværelse
Indland
14. september 2007

En hjælpsom, stærkt troende og måske også lidt naiv familiefar - sådan var det billede, som forsvaret i går forsøgte at tegne af MZ, der står tiltalt i Østre Landsret som en af hovedmændene i terrorsagen fra Vollsmose.

Når politiet således fandt sprængstoffet TATP på MZ's badeværelse i forbindelse med anholdelsen i september sidste år, så var formålet ikke (som påstået af anklagemyndigheden) at fremstille en bombe, men derimod at fremstille fyrværkeri, som kunne bruges til at fejre omskæringen af MZ's førstefødte søn, der kom til verden den 1. september. Fejringen skulle ske en uge efter fødslen, men inden da var MZ og de tre andre tiltalte i sagen anholdt og varetægtsfængslet.

Og når politiet ved samme ransagning fandt svovl fra tændstikker, så var formålet ikke at fremstille en tændsats til en gasbombe, således som det ellers blev demonstreret på den video, som MZ havde set på sin computer. Svovlet fra tændstikker skulle tværtimod koges og bruges til at lave lunter til fyrværkeriet.

Et centralt punkt i Steinmetz' afhøring var, hvor tæt et forhold MZ havde haft til LH, som er politiets kronvidne og den person, som skaffede de kemikalier, de fire er tiltalt for at have haft bombeplaner med.

Få kontakter til LH

Ifølge MZ havde han kun snakket to-tre gange med LH eller 'Youssuf', som politiets meddeler kaldte sig, når han kom i miljøet omkring moskeen på Ørbækvej. Ifølge MZ var det den medtiltalte AK, der havde kontakt til 'Youssuf'. Det var således fra AK, at MZ hørte, at 'Youssuf' pressede på for "at gøre noget".

Steinmetz viste ved hjælp af politiets afhøringsrapporter, at MZ havde forklaret nøjagtig det samme, da han ni dage efter sin anholdelse var til den første afhøring hos politiet den 14. september sidste år. Siden fængslingen havde MZ kun haft en samtale på i alt 18 minutter med sin daværende beskikkede advokat, forklarede Steinmetz og lod det dermed svæve i retslokalet, at med så kort tid havde der nok ikke været tid nok til at brygge en sammenhængende falsk forklaring sammen.

Til politiet havde MZ fortalt, at AK ikke havde nogen tanker om at lave bomber, før han fik kontakt til 'Youssuf'. Denne ville meget gerne støtte nogle frihedskæmpere, og da det senere gik op for MZ, at der var tale om bomber, bad han AK om at aflevere kemikalierne tilbage til 'Youssuf'. Når MZ alligevel studerede bombemanualer, var det fordi, han ikke havde fået megen skolegang, men var "meget videbegærlig".

Den hjælpsomme

Ved hjælp af aflyttede telefonsamtaler demonstrerede advokat Hugo Steinmetz dernæst, hvordan MZ aftalte at mødes med en troende, 'Abu Sultan', som en fredag ved en bestemt lejlighed havde grebet mikrofonen og "ført sig frem" i den moske på Ørbækvej, hvor MZ var imam.

MZ forklarede, at det var "en synd", hvis man som 'Abu Sultan' forsvarer Hizbollahs krig mod jøderne: "Der er uenighed. Nogen holder med den krig, andre siger, det må man ikke."

Steinmetz: Hvad ville du så gøre?

"Han kom ikke i moskeen, så jeg ville over for at gøre ham glad og løse problemet," svarede MZ.

Endelig forsøgte Steinmetz også at demonstrere, at det arabisk, som MZ og de andre tiltalte benyttede sig af, og som retten stiftede bekendtskab med under afspilningen af de aflyttede telefonsamtaler, var temmelig ubehjælpsomt - og ikke bare kluntet sprog som følge af ordret oversættelse fra arabisk til dansk.

"Baby-sprog", som forsvareren kaldte det, mens tolken mere udglattende kaldte det "mindre velformuleret". Hermed ville Steinmetz afvise, at der vare tale om kodesprog.

På næste retsmøde mandag fortsætter forsvaret med at udspørge MZ.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her