Læsetid: 5 min.

Hemmelig aflytning af telefoner og computere

Allerede før anholdelsen sidste år af fire unge blev deres telefoner og computere aflyttet af politiet, fortalte anklageren på Vollsmose-sagens første retsmøde i går
Østre Landsret i København indledte onsdag en langvarig nævningesag mod de fire anklagede i terrorsagen fra Vollsmose.

Østre Landsret i København indledte onsdag en langvarig nævningesag mod de fire anklagede i terrorsagen fra Vollsmose.

Jens Panduro (Arkivfoto)

Indland
6. september 2007

Første dag i Østre Landsrets behandling af Vollsmose-sagen stod i anklagemyndighedens tegn.

Det meste af dagen blev brugt til anklagernes fremlæggelse af den omfattende sag mod den 34-årige MZ, den 33-årige AA, den 22-årige AK og den 19-årige RD.

De fire blev efter straffelovens paragraf 114, stk. 1 tiltalt for forsøg på terror med fortsæt at skræmme befolkningen og destabilisere samfundsstrukturen ved at ville sprænge en eller flere bomber i Danmark eller udlandet. Alle fire nægter sig skyldige.

Ifølge anklagemyndigheden blev de fire i månederne op til deres anholdelse for præcis et år siden observeret tæt af Politiets Efterretningstjeneste, der ligeledes efter indhentet kendelse gennemførte hemmelige aflytninger af såvel deres telefoner som computere.

I flere tilfælde foretog PET også hemmelige ransagninger af deres bopæl.

Da politiet ved en natlig aktion lige efter midnat den 5. september anholdt i alt ni unge, var det ifølge anklagemyndigheden, fordi de hemmelige ransagninger og aflytninger havde vist, at de anklagede havde skaffet alle nødvendige ingredienser til at fremstille bomber.

Den femte mand

Første gang politiet fik kendskab til de tiltalte, var, da personen LH i december 2005 sendte en mail til PET og tilbød oplysninger om det radikale muslimske miljø omkring moskeen på Ørbækvej i Odense.

LH skulle i januar 2006 giftes med en indonesisk kvinde, og derfor konverterede han til islam, hvorfor han kunne komme i moskeen.

PET viste sig interesseret og kontaktede LH, som ifølge efterretningstjenestens vurdering blev anset som "troværdig", og efter aftale med PET begyndte LH at komme regelmæssigt i moskeen. I såkaldte F-rapporter berettede LH derefter om, hvordan der i en gruppe kaldet "de unge mænd" blev luftet "radikale holdninger".

Senere blev kontakten mellem LH og de unge mænd tættere, og det var bl.a. LH, der anskaffede og transporterede de kemikalier, som gruppen efter anklagemyndighedens vurdering ville fremstille sprængstoffer af.

LH er politiets kronvidne, og hans præcise rolle har allerede før retssagen været omstridt på grund af forlydender om, at han i virkeligheden var den mest rabiate og 'lokkede' de unge til de handlinger, som de nu er tiltalt for. Men ud over at anklageren betonede, at "de tiltalte har selvstændigt uden LH's vidne og medvirken arbejdet med at fremstille bomber", og at "samarbejdet mellem LH og PET er sket i overensstemmelse med regler", så vil PET's retningslinjer for samarbejdet med LH først blive behandlet på et senere retsmøde. Her vil anklagemyndigheden i øvrigt forlange lukkede døre. Senere, når LH selv skal afhøres, vil pressen kun få lejlighed til at høre retsmødet fra et sidelokale.

Sandpapir og glødelampe

I løbet af juli og august 2006 fik politiet oplysninger fra LH om, at de tiltalte var i færd med at anskaffe sig kemikalier og laboratoriudstyr, samtidig med at politiet ved aflytning af de tiltaltes computere kunne konstatere, at de downloadede og studerede manualer til fremstilling af bomber, tændsatser mv.

Af manualerne, kaldet Bejelean 1 og 2 samt NEMO 10, fremgår det bl.a., hvordan man fremstiller en bombe af en tom gasflaske. Blandt de nødvendige ingredienser til en effektiv detonator er bl.a. svovl fra tændstikker, fint sandpapir, sammentapede batterier, et voltmeter og en glødelampe med ledninger. Endelig viste politiets observation af de fire, at de indkøbte kemikalier som f.eks. brintoverilte og gødning med ammoniumsnitrat.

Ved en hemmelig ransagning den 31. august 2006 hos MZ fandt politiet i et hulrum mellem køleskab og et køkkenskab nogle kaffefiltre med et brunt pulver, som viste sig at være svovl fra tændstikker.

Umiddelbart efter anholdelserne efter midnat den 5. september 2006 gennemførte politiet nye ransagninger på de tiltaltes bopæle, biler og for en enkelts vedkommende også på hans arbejdsplads. Ifølge anklagemyndigheden bragte ransagningerne endnu flere suspekte remedier for dagen. På MZ's badeværelse blev der således fundet en kolbe med 50 gram klar væske, der viste sig at være sprængstoffet TATP. Til politiet har MZ erkendt, at han i sit hjem har fremstillet TATP, oplyste anklagemyndigheden og tilføjede: Ifølge forsvaret ville sprængning af en sådan mængde TATP kræve en sikkerhedsafstand på mindst 50 meter.

Hos samme tiltalte blev der også fundet en sæk med tre-fire kg kalksalpeter, formalet gødning og ikke-formalet ammoniumsnitrat, som ifølge Beredskabsstyrelsens vurdering netop kan anvendes til at fremstille sprængstoffet TATP. Hos AK blev der i en skuffe fundet sammenklæbede batterier, fint sandpapir, et voltmeter og en glødelampe med ledning. Som anklagemyndigheden gjorde opmærksom på, netop de remedier, som ifølge en af bombemanualerne skal bruges til en detonator til en gasbombe.

Hos AK blev der på altanen fundet en sæk med fem kg jernspåner, og under en madras blev der fundet brintoverilte, saltsyre og laboratoriemåleglas og en trækasse med salpetersyre.

Haster-haster

De tiltalte fik selvfølgelig også beslaglagt deres computere, og ifølge anklagemyndigheden havde flere af dem gentagne gange ledt efter oplysninger om de kemikalier, der kan bruges til sprængstof. Forinden havde bl.a. MZ og AK ved hjælp af en elektronisk ordbog fået oversat kemikaliernes navne fra de arabisksprogede manualer til engelsk, så de kunne søges på Google.

Et af problemerne for gruppen var ifølge anklagemyndigheden, at ammoniumsnitrat-procenten i den indkøbte gødning var relativt lav i forhold til recepterne i manualerne. Derfor havde AK logget sig ind på et lukket chatforum, hvor han kunne stille spørgsmål, f.eks. af typen: "Haster-haster. Mine brødre, findes der en måde, hvorpå man kan øge neutrogen-procenten i nitratamonium. Haster-haster, Abu-Hayer al-Kurdi, jeres lillebror".

Et af svarene, AK fik på sin forespørgsel i det lukkede forum, lød således oversat fra arabisk: "Tavshed, lad være med at fortælle nogen om, hvad det er, du ønsker at gøre, så bliver du forhindret."

Andre svar var nok mere brugbare: Procenten kan f.eks. øges ved at tilsætte nitratglycerin eller alluminiumspulver, eller ved at tørre ammoniumnitratet, "så det er klar til eksplosiv blanding".

Kronvidnet LH fik ifølge anklagemyndigheden den 12. juli 2006 en seddel fra AK, som var en slags indkøbsseddel: "Agricultural sulphate - og den skal være gul!"

På computerne fandt politiet ud over bombemanualerne også taler af Osama bin Laden og andre talsmænd for Al-Queda, en video med en henrettelsesscene, hvor et gidsel fik skåret halsen over med en kniv (videoen blev dog stoppet lige inden afslutningen, da Landsretten så den), nyhedsklip om terrorbomben ved King's Cross i London samt afskedsvideoer med selvmordsbombemænd og -kvinder.

Ifølge anklagemyndigheden brugte de tiltalte også aftalte koder. Når de i telefonen f.eks. talte om prisen på "bøger", så var det et dækord for gødning. Og når de aftalte at læse koranen sammen, så betød det i virkeligheden ifølge anklagemyndigheden, at de skulle læse de bombemanualer, som de havde downloadet samme dag.

Til slut understregede anklagemyndigheden over for de 12 nævninge, at bevis-temaet drejer sig om, hvor vidt de tiltalte havde tilstrækkelig forsæt til at fremstille og sprænge en bombe. Selv om de ikke nåede at sprænge en bombe, kan de godt dømmes efter straffelovens terrorparagraf for et fuldbyrdet forsøgsforhold, som efter dansk ret er strafbart.

På næste retsmøde torsdag vil forsvarerne kommentere anklagemyndighedens sagsfremlægning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her