Nyhed
Læsetid: 3 min.

Justitsminister vil begrænse længden på varetægt

Regeringen er klar til at sætte et loft over, hvor længe man kan sidde bag lås og slå uden dom. De Radikale, Enhedslisten og SF bakker op om ideen
Indland
26. september 2007

Mogens Hauschildt sad i fire år. Peter Rohde i 17 måneder, heraf 11 i isolation. Og Anette Sørensen, mor til fem, sad varetægtsfængslet i 15 måneder, inden hun blev frikendt den 2. juli.

Deres sager og skæbner er meget forskellige. Men fælles for dem er, at ingen af dem vidste, hvor længe de skulle sidde indespærret uden dom.

Men det bliver der måske lavet om på. Justitsminister Lene Espersen varsler et lovtiltag, der skal fastsætte en øvre grænse for længden af varetægtsfængslingerne.

"Det er vigtigt for regeringen at sikre, at en eventuel varetægtsfængsling ikke udstrækkes længere, end det er nødvendigt i den konkrete sag, fordi - især langvarig - varetægtsfængsling kan opleves som et belastende indgreb," siger Lene Espersen.

Som Information har fortalt i de seneste uger, har Danmark både mange og lange fængslinger uden dom. I hver fjerde fængselscelle sidder en varetægtsfange. Og tal fra Justitsministeriets Forskningsenhed viser, at antallet af de lange varetægtsfængslinger - dem hvor varetægtsfangen sidder i over tre måneder - er i stærk stigning.

Derfor har justitsministeren bedt Strafferetsplejeudvalget vurdere, hvordan der kan "iværksættes yderligere hensigtsmæssige tiltag, som vil kunne begrænse den tidsmæssige udstrækning af sigtelser og varetægtsfængslinger".

Svaret fra Strafferetsplejeudvalget kommer i løbet af efteråret. Og med den kan vi forvente et lovforslag, der med justitsministerens ord "vil begrænse den tidsmæssige udstrækning af sigtelser og varetægtsfængslinger". Lene Espersen lægger dog vægt på, at politiet fortsat skal have "de bedst mulige vilkår for at opklare forbrydelser".

Grænse på tre måneder

Når justitsministeren sandsynligvis efter nytår fremlægger sit lovforslag, kan hun forvente fuld opbakning fra de Radikale, SF og Enhedslisten.

SF's Anne Baastrup kalder en maksimal grænse for længden af varetægtsfængslingerne "en god idé".

Hos Det Radikale Venstre siger Simon Emil Ammitzbøll, at "det er oplagt at gå ind og tale om en maks grænse for varetægtsfængslinger."

Også Enhedslisten er med på ideen.

"Hvis man kan gøre det i andre lande, så må vi også kunne. Selvfølgelig skal der være en dispensationsmulighed, hvis der er nogle helt ekstraordinære omstændigheder," siger retsordfører Line Barfod. Hun foreslår en grænse på tre måneder i det, hun kalder "almindelige sager".

Fra Socialdemokraterne er meldingen mindre klar. Partiets retsordfører Karen Hækkerup kalder en tidsmæssig grænse for en "for nem løsning". Hun er enig i, at længden af varetægtsfængslingerne generelt skal kortes ned, men vil have nogle svar på, "hvorfor tallene ser sådan ud, og hvad vi kan gøre ved det".

Kurven skal knækkes, siger hun, men tilføjer:

"Jeg er bange for, at en frist kan give en falsk tryghed."

Birthe Rønn Hornbech fra regeringspartiet Venstre vil også have nogle klare svar, inden hun går ind i diskussionen.

"Det nytter ikke noget, at vi holder op med at opklare forbrydelser, fordi der er nogen, der sidder i fængsel. Det vil jeg simpelthen ikke være med til," siger Venstres retsordfører.

Birthe Rønn Hornbech kræver en "nøjagtig gennemgang af, hvorfor de har siddet så længe, hvor lang tid der er gået fra anholdelse til tiltalerejsning, hvor lang tid der er gået i berammelse og så videre". Hun vil også vide, om problemet ligger hos anklagemyndigheden, forsvarerne eller dommerne.

Heller ikke Dansk Folkeparti er sikre støtter til et lovforslag om en maksimal tidsgrænse for varetægtsfængsling.

"Jeg kan være lidt bekymret for, at nogen spiller på at blive frigivet på et bestemt tidspunkt," siger retsordfører Peter Skaarup.

"Hvis man virkelig er determineret eller organiseret kriminel eller terrorist, er man måske villig til at udstå sådan en varetægtsfængsling fuldt ud," siger han.

Nogle af de lange varetægtsfængslinger kan efter Peter Skaarups mening betyde, at "der er nogen, der kommer ud med sproget, eller at man i hvert tilfælde sikrer, at vidnerne ikke lider overlast."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

hej,jeg er enig i at sigtelser og varetægtsfængslinger skal kortes ned til 3 mdr,jeg tror at fejlen nogen steder ligger hos politiet da jeg kender en som stadig er sigtet for vold og har snart været det i 2 år og har siddet varetægtsfængslet i ca.14 mdr.selvom der ik var tegn på vold det er ligesom lidt latterligt at man kan være sigtet for noget der ik er og politiet bare bliver ved med og trække den ud uden en eneste stopper dem for man har undersøgt persoonen flere gange og set der ik var tegn på vold og at personen var aldersvarrende og godt i stand og alligevel valgte man og få en læge til og vurdere hvordan personen var i forhold til jævnalderende og det så fint ud og nu er det svært selv for politiet og finde ud af hvornår de mener de har nok oplysninger,det virker som en dårlig joke,de vil bare ik tabe ansigt og indse de har taget fejl men det blir de nødt til når de har det for der er kun gode ting og de kan ik få flere oplysninger,så de er langt ude som advokater og jura professor siger der hjælper er at politiet har et problem fordi de ik har noget så blir de ved for de vil ik tabe ansigt og som juraprofessoren siger så er det en 2 år gammel sag snart så de burde have afsluttet det for længst.