Læsetid: 5 min.

Klik en indisk tutor

Stadig flere firmaer tilbyder tutor-service over nettet. Ofte sidder læreren i Indien og den studerede i USA. Information har taget en times globaliseret lektiehjælp
Stadig flere firmaer tilbyder tutor-service over nettet. Ofte sidder læreren i Indien og den studerede i USA. Information har taget en times globaliseret lektiehjælp
3. september 2007

For Krishnan Ganesh startede det hele med en vittighedstegning i New York Times.

"Faaar, må jeg outsource mine lektier til Indien," spørger en lille dreng sin hovedrystende fader. Tegningen var tænkt som en satirisk kommentar til den ophedede debat om udflytningen af amerikanske servicejob, men for Krishnan Ganesh blev den starten på et forretningseventyr.

"Hvorfor dog ikke?" tænker den 44-årige indiske it-konsulent.

Kort tid efter grundlagde han TutorVistas, et firma, der tilbyder indisk tutor-service til amerikanske skolebørn og studerende.

Det var i 2004. Siden er markedet for online-lektiehjælp vokset til en stor og indbringende forretning. En ny undersøgelse forudser, at person til person rådgivning mellem USA og Indien runder to milliarder dollar i år 2015, skriver The Economist.

Informations journalist, for hvem et par skolelærdomme er blevet lidt rustne med årene, logger på TutorVistas hjemmeside og bliver straks tilbudt en gratis prøvetime. Geometri? Fysik? Talteori? Indisk historie!, tænker novicen udi globaliseret undervisning og glæder sig til Gandhi-citater. Men selv om TutorVistas 600 undervisere alle bor i Indien, er det et amerikansk historiepensum til gymnasiet, der popper op på skærmen. Borgerkrigen, depressionen og post-9/11 Amerika.

How are you today?

"Hi, Anna. How are you today?" Responsen fra tutoren kommer uventet hurtigt. Klokken er 18 dansk tid. For den indiske tutor er den over midnat. Alle TutorVistas ansatte arbejder hjemmefra. Det holder udgifterne nede og giver mulighed for at finde ansatte, der bor udenfor de store byer, hvor efterspørgslen på uddannet arbejdskraft de seneste år har sendt lønningerne på himmelfart.

"Fine, tank you, Prakesh." Den første stavebøf er i hus, og den 34-årige danske journalist, der har snydt sig til en one-to-one med en indisk tutor under dække af at være gymnasielev fra Illinois, må melde kulør. Prakesh vil dog gerne chatte videre 'i klasseværelset', som TutorVista kalder det skærmbillede, som vi begge nu kigger på.

"Når en studerende logger på, popper det op på min skærm. Så kan vi enten skrive sammen eller tale via headset. Vi bruger også et whiteboard, hvor vi kan tegne. Det er smart til f.eks. geometri og sådan noget," fortæller Prakesh.

Han og hans kolleger rundt om i Indien tjener omkring 8.000 rs (ca.1070 kr.). En god løn for en indisk lærer. Og så undgår man, ifølge firmaets rekrutteringsmateriale; "at skulle tackle en flok 14-18 årige."

Reaktion på nye krav

Prakeshs arbejdsgiver Krishnan Ganesh fik en god ide, men ifølge virksomhedens hjemmeside skyldes succesen også krisen i USA's uddannelsessystem med faldende karakterer og en usædvanlig global rangering af amerikanske studerende i matematik og naturfag.

"Vi gør skræddersyet undervisning økonomisk tilgængelig, praktisk og effektiv - det er en velkommen hjælpende hånd i forhold til at løse krisen," skriver TutorVista.

I 2001 fik tutor-industrien uventet hjælp fra USA's regering, da George W. Bush lancerede den storstilede 'No Child Left Behind Act', der skulle sikre solid uddannelse til alle amerikanske børn, uanset socialklasse. Det blev pålagt lærerne at foretage hyppige test, og der blev sat midler af til gratis lektiehjælp til de fattigste, mens de velstillede i stigende grad betalte for hjælp til at sikre deres børn et smertefrit møde med de nye højere krav. Her var de billige indiske tutorer en kærkommen mulighed. En tutortime hos en amerikansk lærer koster 40-75 dollar for en time. Hos TutorVista gives ubegrænset hjælp for 100 dollar om måneden.

Det fik flere biblioteker til at tilbyde gratis hjælp over nettet, hvis geometrien eller verberne drillerede. Sidste år havde omkring 700 biblioteker, tilknyttet grundskoler, gymnasier og universiteter, en aftale med et online-tutorfirma, så et antal computere konstant var koblet op til en lærer et eller andet ukendt sted i verden.

Next stop Kina

TutorVista havde i juni i år 2.200 betalende brugere, primært fra USA og England, men satser på, at kundebasen er vokset til 10.000 ved årets udgang. Der er nemlig nye markeder at opdyrke. Her har særlig engelskundervisning i Japan og Sydkorea interesse.

"Lykkes det, lurer Kina lige om hjørnet, og det samme gør en langt større gevinst," siger Krishnan Ganesh til The Economist.

Indere skal altså til at lære kinesere engelsk, og det kan vise sig at være perfekt timing. Stadig flere undersøgelser peger på, at Kina i fremtiden kan miste terræn til Indien på det globale marked på grund af dårlige sprogkundskaber. Den kinesiske regering har derfor afsat betydelige midler for at få opgraderet Bejiing-borgernes engelskkundskaber, når verdens opmærksomhed i 2008 vender sig mod OL-værten.

Kritik

Men ikke alle er lige begejstrede for den nye oversøiske lektiehjælp. Nancy Van Meter fra den amerikanske lærerforening er bekymret for den manglende kvalitetskontrol. Og så er offentlige midler til branchen endnu et angreb på de underbetalte amerikanske lærerstand, mener hun.

"Vi ser, at lærere bliver fyret. Det er svært at forstå, at amerikanske skattepenge skal gå til at finansiere job i udlandet," siger Nancy Van Meter til Washington Post.

Steve Pines, direktør i brancheorganisationen Education Industry Association, er heller ikke begejstret. "De kulturelle og formidlingsmæssige forskelle kan skade de studerendes indlæring," siger han til avisen.

24 timer i døgnet

Og det er da også langt fra alle tutor-firmaerne, der reklamerer med det i en amerikansk sammenhæng kontroversielle faktum, at læreren bor på den anden side af jorden.

Smartthinking er et af de amerikanske firmaer, der har fået godt fat i det amerikanske marked ved at videreformidle kontakter til de asiatiske tutorer. De tilbyder studerende adgang til en hel vifte af fag på alle niveauer. Og det 24 timer i døgnet. Op til eksamen er der nemlig mange studerende på gymnasier og universiteter, der af tidspres eller fordi de har undervisning eller arbejde om dagen, læser hele natten, fortæller direktør Thomas Smith.

Her taler tidsforskellen til Asiens fordel. "Når klokken er tre om natten i USA, er det frokosttid i Indien," siger Thomas Smith, der ikke er overrasket over, at de amerikanske lærere stiller sig på bagbenene.

"Vi har den usædvanlige situation, at noget gavner eleverne, uden at lærerne får noget ud af det," siger han.

Langt til Taj Mahal

Heller ikke Anirudh Phadke, Internet-tutor for Smartthinking med base i den sydindiske by Bangalore, forstår kritikken. Indiens resultater taler for sig selv, mener han.

"De kritiserer det indiske undervisningssystem for at lægge for meget vægt på udenadslære. Men systemet har jo produceret den bedste arbejdsstyrke i den nye verdensøkonomi," siger Anirudh Phadke til USA Today.

Han har løbende kontakt til cirka 15 amerikanske studerende.

"Mange tror, at jeg bor i USA, men de er tilsyneladende ligeglade. Når de finder ud af, at jeg bor i Indien, spørger de med det samme: 'Hvor langt bor du fra Taj Mahal." fortæller Anirudh Phadke.

2061 kilometer kan det her oplyses. Det kunne være, at Anirudh skulle give sine amerikanske studerende et lynkursus i indisk geografi.

Serie

Seneste artikler

 • 'Praktik er en investering i fremtiden'

  3. september 2007
  I foråret 2007 var Mette Sandager i praktik ved WHO i Barcelona, og hun er nu kommet hjem med rygsækken fuld af oplevelser, erfaringer og faglig selvtillid - og med en slunken bankkonto
 • Rejs ud og find dit drømmestudie

  3. september 2007
  På sit fjerde sabbatår rejste Benjamin Lind Kjersgaard til Paraguay for at arbejde på et børnehjem, og først her fandt han ud af, hvad han gerne ville studere. Der skal være plads til den slags udlandsophold - ikke mindst på grund af internationaliseringen, mener han
 • Studerende er gratis arbejdskraft

  3. september 2007
  68 procent af de studerende, der tager i praktik, må levere gratis arbejdskraft for at få de erfaringer, der skal til for at kvalificere dem til arbejdslivet efter studierne. Men er det nødvendigt for veluddannede kandidatstuderende at sælge sig selv gratis?
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu