Nyhed
Læsetid: 3 min.

Konservative nedtoner krav om skattelettelser

På de konservatives landsråd i weekenden forsøgte partileder Bendt Bendtsen at tale om alt muligt andet end skattelettelser. Men spørgsmålet om skat fylder stadig meget hos græsrødderne
Bendt Bendtsen forsøgte fra landsrådets start at lukke skattediskussionen. Partiet skal i stedet profilere sig på områder som bedre kræftbehandling, stærkere offentlig service, styrket folkeskole, grønnere miljø og tryghed i gaderne.

Bendt Bendtsen forsøgte fra landsrådets start at lukke skattediskussionen. Partiet skal i stedet profilere sig på områder som bedre kræftbehandling, stærkere offentlig service, styrket folkeskole, grønnere miljø og tryghed i gaderne.

Anders Brohus

Indland
1. oktober 2007

Det var ikke den morsomste optakt, de konservative fik til deres landsråd i Herning Kongrescenter denne weekend.

En kredsformand havde anklaget partitoppen for topstyring, mens politisk ordfører Pia Christmas-Møller og gruppeformand Helge Adam Møller var røget i totterne på hinanden, fordi førstnævnte havde brudt partilinien ved at støtte en afstemning om den kommende EU-traktat.

Efter lidt intern krisestyring i partitoppen lykkedes det dog partiet at lægge den debat forholdsvis død.

Så da partiformand Bendt Bendtsen foran en storskærm med grønne bøgeblade og det udskældte slogan "Vi holder Danmark på sporet" gik på talerstolen lørdag formiddag, kunne han koncentrere sig om alt muligt andet end den traditionelle konservative mærkesag: Lavere skat.

"Vi fik ikke det hele, men kom stykke af vejen. Vi gjorde, hvad politisk var muligt, og holder fast i den konservative vision om, at man maksimalt må betale 50 procent i skat af sidst tjente krone," forsvarede han den nyligt indgåede skatteaftale med Venstre og Dansk Folkeparti, der har mødt kritik i egne rækker.

Dermed forsøgte Bendt Bendtsen med det samme at lukke skattediskussionen i starten af hans én time lange tale, der for første gang både var manuskriptløs og interaktiv med indlagte spørgsmål på storskærmen fra 'almindelige mennesker'.

Her fremlagde partiformanden så de nye mærkesager, partiet skal profilere sig på de kommende år i erkendelse af, at flere skattelettelser realpolitisk er svære at gennemføre for tiden.

Misundelsesskat

Nu skal partiet så i stedet profilere sig på overvejende bløde områder som bedre kræftbehandling, stærkere offentlig service, styrket folkeskole, grønnere miljø og tryghed i gaderne.

Men så let slap Bendt Bendtsen trods alt ikke i forhold til det store skatteskeptiske bagland. Landsrådet skulle i alt behandle fem indstillinger fra græsrødderne - tre af dem handlede om, at partiet skal arbejde for hurtigst muligt at få sænket topskatten.

"Jeg vil gerne opfordre folketingsgruppen til at få armene ned over sejren med de nye skattelettelser. I stedet skal den smøge ærmerne op og overbevise Venstre om, at der er masser af råderum til at sænke skatten," lød det fra Jesper Roulund fra Helsingør-kredsen.

"Pengene ligger stadigvæk bedst i borgernes egne lommer. Topskat er en misundelsesskat på dem, der arbejder og skaber velstand," mente Henrik Sørensen fra Gladsaxe-kredsen.

"Det er moralsk forkert at betale over 50 procent i skat," sagde næstformand i Konservativ Ungdom, Mikkel Wrang.

De tre forslag fik dog en blød landing, da forslagsstillerne og folketingsgruppen sent lørdag eftermiddag blev enige om en formulering med at skatten på arbejde skal sænkes "i de kommende år."

På det tidspunkt havde landsrådet allerede sendt den traditionelle hilsen til Dronning Margrethe og var trukket i det fineste konservative puds på vej til gallamiddag med gæsteoptræden af stand-upper Jonathan Spang.

Uansvarlige forældre

Selvom ikke mange havde lyst til at ytre sig om, hvorvidt Bendt Bendtsens dage som partileder snart er talte, var der alligevel en hvis spænding om den aktuelle stilling i kronprinsessekampen.

Både justitsminister Lene Espersen og miljøminister Connie Hedegaards taler blev mødt med flere omgange af stående ovationer. Men Espersen modtog den største hyldest - hvilket ikke mindst skyldes følgende bredside:

"Under de helt groteske uroligheder på Nørrebro i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset smed unge med brosten og molotovcocktails mod politiet. Så klagede forældrene over politiet i stedet for at tage hånd om deres børn og lære dem, hvordan man opfører sig i et demokrati," tordnede Lene Espersen til massivt bifald.

Men Connie Hedegaards angreb på Socialdemokraternes velfærdsrettigheder faldt også i god jord:

"Fri os fra et samfund, hvor velfærd kun handler om, hvor mange milliarder politikerne kan kaste efter folk. Fri os for at skabe borgere, der først og fremmest er optaget af, om de nu får præcis lige så meget som naboen. Kort sagt: Fri os fra rettighedsegoismen," sagde Connie Hedegaard, da hun gik på talerstolen søndag formiddag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her