Analyse
Læsetid: 2 min.

Louise Frevert mangler den røde tråd

Indland
29. september 2007

Louise Frevert opførte en lille mavedans til ære for fotograferne sammen med sin nye partiformand, Ben Haddou, da det tidligere markante medlem af Dansk Folkeparti overraskende sprang ud som centrumdemokrat. Men de tos akrobatik på Centrum-Demokraternes pressemøde i går kunne ikke skjule, at der er tale om et politisk fornuftsægteskab, der er sidste udkald for både Louise Frevert og det borgerlige midterparti.

Den 54-årige Louise Freverts vej til CD er ikke bare usædvanligt snoet, men tillige uden sidestykke i nyere dansk politik, og hun får en vanskelig opgave med at forklare vælgerne, hvad det dog er for kerneværdier, der har ført hende fra De Konservative over Dansk Folkeparti til nu at prøve at puste liv i resterne af familien Jakobsens gamle parti.

Den tidligere mavedanser med en fjern fortid som pornoskuespiller har tidligere fået gode stemmetal, men som politiker lever hun i udpræget grad af sin personlighed og sin rappe replik.

Revsede pressen

På pressemødet var replikken bare ikke rap nok til at forklare, hvordan hun uden videre kan skifte Dansk Folkepartis til tider barske udlændingeretorik ud med CD's integrationsvenlige opgør med 24-års reglen og ønske om at give asyl til flere flygtninge. Det samme gælder Europa-politikken, hvor Louise Frevert nu er erklæret "kosmopolit" og EU-tilhænger.

Louise Frevert tilbød ikke nogen forklaring på sine tilsyneladende holdningsskift. Hun revsede pressen for at holde fast i fortiden, mens hun erklærede, at hun nu er landet på rette hylde og henviste til, at hun ikke var ordfører for de pågældende områder hos Dansk Folkeparti. Spørgsmålet er, om Louise Freverts personlige vælgerappel og troværdighed kan overleve det seneste karrierespring. Hun var indtil for nylig involveret i planer om at danne et helt nyt parti. Selvom hun fastslår, at det ikke var hende, men hendes webmaster, der i 2005 beskrev muslimer med så stor afsky, at Dansk Folkepartis ledelse sendte hende på orlov, så vil hendes kernevælgere muligvis have svært ved at sluge både 24-års regel og lempeligere asylregler. Omvendt er det heller ikke sikkert, at CD's tilbageblevne vælgere kan sluge Louise Frevert.

Tilbage til rødderne

Alliancen mellem Louise Frevert og Ben Haddou skal da nok også ses som et forsøg på at bringe CD tilbage til partistifteren Erhard Jakobsens udgangspunkt.

Før Mimi Jakobsen i 1990'erne drejede CD ind mod midten af dansk politik som et socialt - til tider lidt småflippet - midterparti med tolerance over for udlændinge som varemærke, var CD kendt for hård borgerlig værdikamp.

Hvor Mimi Jakobsen gik i firkløverregering med Poul Nyrup Rasmussen i 1993, så havde Erhard Jakobsen tidligere bagatelliseret apartheidsystemet i Sydafrika og karakteriseret tv-serien Dallas som venstreorienteret tilsvining af gode, amerikanske familier.

Spørgsmålet er dog, om der er plads til det nye, klassiske CD på den overrendte midte af dansk politik, eller om Louise Freverts og Ben Haddous svingom bliver en eksotisk sidste dans for både den kulørte politiker og det omskiftelige midterparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her