Nyhed
Læsetid: 2 min.

Per Stig Møller afviser anklager om 'fifleri' med tilbagetrækning

Det er ifølge udenrigsministeren rigtigt, at danskerne ikke er blevet bedt om at forlade Irak. Tilbagetrækningen skete dog i fuld enighed
Indland
3. september 2007

Det hele er en strid om ord, når regeringen bliver beskyldt for ikke at have fortalt sandheden om baggrunden for den danske tilbagetrækning fra Irak. Det siger udenrigsminister Per Stig Møller (K) til Ritzau.

Tilbagetrækningen skete ifølge Per Stig Møller i fuld forståelse og enighed med den irakiske regering og i en tæt dialog, og derfor undrer det ham, at den irakiske viceudenrigsminister Labeed M. Abbawi af Nyhedsavisen er citeret for at sige, at Irak ikke havde bedt danskerne om at forlade landet.

"Det er ikke det, han har sagt til mig. Ifølge de notater jeg har, siger han, at tilbagetrækningen skete på baggrund af de irakiske ønsker om og stigende kapacitet til at overtage sikkerhedsansvaret," siger Per Stig Møller til Ritzau.

Udtalelsen fra den irakiske viceudenrigsminister har fået SF's Villy Søvndal og den socialdemokratiske udenrigsordfører Mogens Lykketoft til at beskylde regeringen for at "fifle med forklaringen om sin beslutning om tilbagetrækningen".

"Den eneste udslaggivende grund til statsministerens beslutning om tilbagetrækning var indenrigspolitisk. Han havde læst meningsmålinger," siger Mogens Lykketoft.

Men det er forkert fortolkning, fastholder Per Stig Møller.

"Det er da rigtig nok, at de ikke bad nogen om at forlade landet, men i november og december har jeg samtaler med Hoshiyar Zebari (irakisk udenrigsminister, red.) og Nuri al-Maliki (irakisk premierminister, red.), og da siger de, at de vil overtage sikkerheden i de sydlige områder, og regner med at have overtaget det i sommeren 2007. Det kunne de så ikke, men det kunne man jo ikke vide dengang. Vi drøftede det, og jeg siger til dem, at når de overtager sikkerheden, så skal de danske soldater jo ikke være i front mere, og så er vi enige om, at de har mere brug for en anden hjælp end militær hjælp. Og det er jo så det, vi har underskrevet en aftale om med viceudenrigsministeren i forgårs (torsdag, red.), og den aftale går ud på at styrke den civile rådgivning i centraladministrationen," siger Per Stig Møller.

Villy Søvndal mener, at den egentlige årsag til, at de danske tropper er trukket hjem, er, at statsministeren ville have banen fri til et valg i efteråret uden soldater i Irak.

Søvndal ønsker derfor en uvildig undersøgelse af Danmarks engagement i Irak, fordi "vi i et demokrati ikke kan leve uden at få de rigtige svar på så grundlæggende spørgsmål".

"Vi har behov for, at sandheden kommer frem," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her