Læsetid: 1 min.

PET bøjer af

Tele-medarbejdere, der skal sikkerheds-godkendes, skal ikke længere vise personfølsomme oplysninger til deres arbejdsgiver
Indland
8. september 2007

Tele-medarbejderne slipper i fremtiden for at få deres personfølsomme oplysninger videregivet til arbejdsgiverne, når de skal sikkerhedsgodkendes af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Efter måneders pres fra deres fagforening PROSA har PET og Justitsministeriet givet sig i sagen om ca. 1.500 edb- og telearbejdere, der som følge af terrorlovgivningen skal sikkerhedsgodkendes og derfor har fået deres personlige oplysninger udstillet over for deres arbejdsgiver.

Krænkelse

PET havde udformet sikkerhedskontrollen således, at arbejdsgiverne skulle se medarbejdernes personlige oplysninger og på grundlag heraf afgive en erklæring om hver enkelt medarbejders egnethed.

Dét var en krænkelse af medarbejdernes menneskerettigheder, mente PROSA, og det har myndighederne nu erklæret sig enige i.

Så nu bliver proceduren lavet om, og PET er blevet pålagt at ringe rundt til de sikkerhedsansvarlige og oplyse, at en ny sikkerhedsprocedure er på vej.

Faglig sekretær i PROSA Hanne Lykke Jespersen hilser med glæde, at Justitsministeriet nu gør noget ved problemet. Men hun er langt fra tilfreds med forløbet undervejs.

Ikke mindst fordi PET i sin tænkepause fortsat har indsamlet og behandlet de sikkerhedsgodkendelser, hvor arbejdsgiverne har gennemlæst de følsomme oplysninger om medarbejderne.

"Det er hovskisnovski at konstatere, at en fremgangsmåde er i strid med menneskerettighederne, hvorefter man tager sig ekstra god tid til at tænke over, hvordan det så kan være i stedet uden at stoppe den forkerte procedure imens," siger Hanne Lykke Jespersen, der ikke tøver med at kalde PET's handlemåde for "skødesløs".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her