Nyhed
Læsetid: 3 min.

PET: Terrormistænkte har forbindelse til al-Qaeda

To af de otte anholdte i terrorsagen blev i aftes varetægtsfængslet. Politiets Efterretningstjeneste mener, at de sigtede planlagde alvorlige terrorangreb
Politiet er i færd med at ransage Glasvej 8 i Nordvestkvarteret i København. Det skete formodentlig i forbindelse med, at Politiets Efterretningstjeneste natten til tirsdag har anholdt en række personer, som er mistænkt for at forberede en terrorhandling

Politiet er i færd med at ransage Glasvej 8 i Nordvestkvarteret i København. Det skete formodentlig i forbindelse med, at Politiets Efterretningstjeneste natten til tirsdag har anholdt en række personer, som er mistænkt for at forberede en terrorhandling

Indland
5. september 2007

De otte terrormistænkte, som klokken 02.00 tirsdag stille og roligt blev anholdt i Københavnsområdet af PET, havde allerede anskaffet sig materialer til at lave sprængstoffer.

"PET har med anholdelserne forhindret en terrorhandling," sagde efterretningstjenestens chef, Jakob Scharf, på et pressemøde tirsdag og fortsatte: "Vi ser med stor alvor på sagen".

Senere på dagen blev to 21-årige mænd fra henholdsvis Avedøre og Københavns Nordvest-kvarter sigtet for "gennem samtaler og møder" samt gennem "anskaffelse af flere effekter til fremstilling af en eller flere bomber" at have forsøgt at gennemføre bombeterror "et eller flere steder i Danmark eller udlandet."

Herefter blev dørene lukket for pressen. Tirsdag aften blev de begge varetægtsfængslet i 27 dage. De to sigtede risikerer at blive fængslet på livstid.

Forbindelse

På pressemødet tirsdag middag oplyste Jacob Scharf, at sagen bekræfter den opfattelse, som politiet har haft et stykke tid, at al-Qaeda efter en tid at have været trængt i defensiven nu er blevet i stand til at styre en terroraktion med udgangspunkt i Danmark.

"Al-Qaeda har fundet fodfæste," fastslog Scharf.

Anholdelserne og den angivelige forbindelse til den internationale terrororganisation al-Qaeda får dog ikke PET til at ændre den almindelige trusselsvurdering for Danmark. Det skulle således - officielt set - hverken være blevet farligere eller tryggere at bo i Danmark efter tirsdagens begivenheder.

Forud for anholdelserne ligger flere måneders overvågning og anden efterforskning af de otte anholdte. Når politiet slog til netop i går, skyldtes det ifølge PET-chefen, at der på det tidspunkt var skaffet tilstrækkeligt grundlag for anholdelse, ligesom man valgte at skride ind af sikkerhedsmæssige grunde.

En af de varetægtsfængslede er en pakistansk taxachauffør, som opbevarede ustabile, altså stærkt eksplosionsfarlige, materialer i et boligkompleks på Glasvej 8 A i det københavnske Nordvestkvarter. En hel opgang måtte evakueres i fire timer i forbindelse med anholdelsen og ransagningen af taxachaufførens lejlighed og ejendommens kælder.

Den anden varetægtsfængslede er formentlig en 21-årig mand fra Avedøre. Han bor med forældre og søskende i et rækkehus på Rebslagerporten, har forskellige småjob og er ifølge naboerne for det meste klædt i 'kjortel og muslimsk hat'. Han skulle også have stort fuldskæg, men i så fald var han inden grundlovsforhøret i dommervagten blevet barberet.

Manden fra rækkehuset

De varetægtsfængslede og de seks øvrige anholdte har flere træk til fælles.

De er alle mænd i alderen 19 til 29 år og med udenlandsk baggrund, nemlig somalisk, tyrkisk, pakistansk og afghansk. Seks af dem er danske statsborgere, mens to har opholdstilladelse i Danmark. Desuden betegnes de centrale personer af PET som militante islamister. Og de har deres jævnlige gang i moskeer. Det sidste, understreger PET-chefen, er dog ikke i sig selv mistænkeligt.

Anholdelserne og ransagningerne er sket på i alt 11 adresser i det storkøbenhavnske område, nemlig i Vanløse, Albertslund, Nordvestkvarteret, Hvidovre-Avedøre, Ishøj samt på Amager og Nørrebro.

PET's efterforskning er sket i samarbejde med udenlandske efterretningstjenester, men efter anholdelserne har PET overdraget den videre efterforskning af sagen til Københavns Politi.

Civil agent i aktion?

Anholdelserne og den massive presseomtale af denne nye antiterroraktion, hvis baggrund justitsminister Lene Espersen (K) finder "meget bekymrende", indtræffer umiddelbart før en anden terrorsag fra Vollsmose-kvarteret i Odense kommer for retten.

PET-chef Scharf afviser, at der er en forbindelse mellem den københavnske anholdelsesaktion og starttidspunktet for Vollsmose-retssagen, som unægtelig drukner noget i den store interesse for den nye sag.

I Vollsmose-sagen vil politiets efterforskningsmetoder komme til debat, idet der er anvendt en civil agent, som har drøftet bombefremstilling og bombemål med de tiltalte.

Jakob Scharf vil på nuværende tidspunkt ikke oplyse, om der i den nye sag også er anvendt civile agenter.

"Det vil komme frem i en kommende straffesag," svarer han på Informations spørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her