Læsetid: 2 min.

Pizzabageren fra Vollsmose

Afhøringen af de sigtede i terrorsagen fra Vollsmose startede i går. Anklagerne hævder, at to af de sigtede sammen var ved at fremstille bomber til et terrorangreb. Vi læste koran og bagte pizzaer, sagde den sigtede i går
Bjørn Elmquist var utilfreds med landsrettens afvisning af deres vidner. Forsvarsadvokaterne kærede kendelsen til højesteret.

Bjørn Elmquist var utilfreds med landsrettens afvisning af deres vidner. Forsvarsadvokaterne kærede kendelsen til højesteret.

Jens Panduro (Arkivfoto)

Indland
11. september 2007

Tredjedagen i Østre Landsret bød på koranlæsning, spørgsmål om pizzabagning og et delvist hukommelsessvigt.

Dagen stod i anklagernes tegn. Også i den indledende afgørelse fra retten, som afviste forsvarsadvokat Bjørn Elmquists ønske om at indkalde 25 ekstra vidner. Kun tre fra forsvarerens liste blev accepteret, mens de andre blev kaldt "uden betydning for sagen". Retsformand Folmer Teilmann afviste de øvrige 22 navne, fordi de alene skulle indkaldes for "at afprøve LH's (anklagernes meddeler, red.) troværdighed".

Dagens hovedperson var dog hverken kronvidnet LH, retsformanden eller Bjørn Elmquist. Det var den 34-årige palæstinenser MZ, der af politiet anses som en af hovedmændene bag den såkaldte 'Odense-celle'.

Projektet for dagens anden hovedperson, politianklager Jacob Bayer, var at bevise, at MZ og den 22-årige AK i sommeren 2006 sammen skaffede sig viden til fremstilling af bomber, og at de begge var involverede i anskaffelsen af ingredienser til sprængstoffet TATP.

"Jeg husker ikke," var det mest hyppige svar fra den 34-årige på hans første dag i vidneskranken.

Han afviste, at ville bruge vold mod andre mennesker.

"I islamiske love er der bevis for, at man ikke må træde andre over tæerne," sagde han.

Snow white

Alligevel fik anklagemyndigheden slået tre ting fast i gårsdagens afhøring.

De talrige telefonsamtaler mellem MZ og AK, der blev afspillet i retten, efterlod ingen tvivl om, at de to sigtede kendte hinanden godt og sås ofte.

Og ja, manden i vidneskranken, den sigtede MZ, var interesseret i kemikalier. Søgeord som snow white, salpetersyre og saltsyre - alle kemikalier der bruges til at fremstille TATP - er blevet fundet i hans computer. Det er rigtigt, siger MZ, der også fortæller, at han har kendt til fremstilling af TATP i mange år.

Endeligt kan der ikke være tvivl om, at den sigtede måske har en lidt bizar filmsmag. Men at MZ havde en CD med en halshugning i sit hjem, var ifølge den sigtede selv "normalt".

"Hvor nogle kan lide at se actionfilm, så kan andre lide at se andre ting," sagde han.

Men at der skulle være et mistænkeligt og endog farligt sammenfald mellem de to mænds interesse for kemikalier og bombemanualer, afviser den sigtede.

I retslokalet afspilledes en telefonsamtale fra den 11. juli 2006. MZ fortæller KA, at han har "skaffet pizzaen". I en anden taler de om majsmel og stivelse, mens Gud nævnes i hver sætning. Anklager Jacob Bayer spørger, om mel er koden for gødning.

"Vi talte om mel," fastslog MZ.

"Det passer ikke, at der er nogen, der ville lave en bombe. Det var LH, der startede det her," sagde han.

Afhøringen af den 34-årige MZ fortsætter i dag i Østre Landsret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her