Læsetid: 3 min.

Rejs ud og find dit drømmestudie

På sit fjerde sabbatår rejste Benjamin Lind Kjersgaard til Paraguay for at arbejde på et børnehjem, og først her fandt han ud af, hvad han gerne ville studere. Der skal være plads til den slags udlandsophold - ikke mindst på grund af internationaliseringen, mener han
Der var nogle utrolige skæbner iblandt børnehjemsbørnene, og det var en meget stor oplevelse at arbejde med dem. Det var der, jeg fandt min studievej, fortæller Benjamin Lind Kjersgaard.

Der var nogle utrolige skæbner iblandt børnehjemsbørnene, og det var en meget stor oplevelse at arbejde med dem. Det var der, jeg fandt min studievej, fortæller Benjamin Lind Kjersgaard.

3. september 2007

"Jeg er nok ikke sådan en klassisk studerende, som regeringen gerne vil have," siger Benjamin Lind Kjersgaard.

Han henviser til sine i alt fire sabbatår fra han blev student i 2001 og til han begyndte på Aarhus Universitet i 2005. Efter et par år med højskoleophold, militærnægteri og arbejde tog han i februar 2004 med udvekslingsorganisationen AFS Interkultur til Paraguay. Her arbejdede han på et børnehjem for forladte børn i seks måneder, og det ophold gjorde et så stort indtryk på ham, at han samtidig fandt ud af, at han gerne ville gøre internationalt hjælpearbejde til sin levevej:

"Det var et børnehjem, hvor børnene blev samlet op på gaden og nærmest placeret der, enten fordi de kom fra ekstremt fattige kår, eller fordi deres forældre var blevet dræbt. Der var nogle utrolige skæbner iblandt dem, og det var en meget stor oplevelse at arbejde med dem. Det var der, jeg fandt min studievej. Det var præcis de input, jeg havde behov for," siger Benjamin Lind Kjersgaard.

Professionel nærhed

I løbet af sit ophold fandt han ud af, at han var god til den slags arbejde:

"Jeg kunne mærke, at jeg var god til at få nære forbindelser til børnene, samtidig med at jeg havde en professionel distance til dem. Man skal være forstående, men man skal ikke lide med børnene. Man skal kunne arbejde professionelt, før resultatet bliver godt. Det kunne jeg, så jeg følte virkelig, at jeg kunne gøre en forskel," siger han.

Efter et par måneder på børnehjemmet var han ikke længere i tvivl:

"Jeg fandt hurtigt ud af, at det var præcis dét, jeg gerne ville."

Derfor søgte han ind på Spansk på Aarhus Universitet - i dag læser han antropologi:

"Turen blev mit praktiske udgangspunkt for de teoretiske studier, som jeg gennemgår lige nu på universitetet. Jeg lærte spansk i praksis, og siden har jeg læst det på universitetet," siger han. Også til antropologistudiet har han fået nogle praktiske redskaber:

"Jeg kom også ind over alle de pædagogiske og psykologiske processer, så jeg har da helt sikkert fået nogle kompetencer, som jeg vil kunne bruge siden hen. Nu glæder jeg mig så til få den teoretiske ballast, siger Benjamin Lind Kjersgaard, som netop er startet på overbygningen på antropologi.

Efter studiet vil Benjamin Lind Kjersgaard gerne i gang med flere projekter: "Jeg har været tilbage i Paraguay to gange, siden jeg var dernede og arbejde. Om det lige bliver i Paraguay eller i et af de projekter, jeg kortvarigt var inde over i Peru i 2005, når jeg næste gang skal ud, er ikke så afgørende, men jeg vil gerne fokusere på området i Mellem- og Sydamerika," siger han.

Han drømmer også om med tiden at kunne lave sine egne projekter:

"Det er selvfølgelig rart at være af sted med en organisation i ryggen, men der er også noget fedt ved at lave sit eget, hvor man selv får en ide, sammensætter et team og selv søger om penge osv.," siger han.

Internationalisering

Med sin egen erfaring i baghovedet giver Benjamin Lind Kjersgaard ikke meget for regeringens politik om, at de unge skal hurtigt igennem uddannelsessystemet:

"Man vil gerne have os hurtigt igennem, men det er som om, vi skal have bind for øjnene. Jeg mener, at vi er så privilegerede, at vi må finde frem til det, vi brænder for, om det så tager lang eller kort tid. Og jeg vidste ikke, hvad jeg ville, før jeg havde været i Paraguay."

Benjamin Lind Kjersgaard mener også, at det er modstridende at tale om internationalisering og så samtidig straffe folk, der har mange sabbatår med lavere SU:

"Netop i en tid hvor alle taler om globalisering, er det da vigtigt, at man kommer ud og ser helt andre ting - og det tager noget tid. Derfor synes jeg, det er nogle meget modstridende udmeldinger, der kommer fra regeringen. Jeg er helt sikkert fortaler for en ny tid, hvor den medmenneskelige globalisering bliver vægtet lige så højt som den økonomiske."

Serie

Seneste artikler

 • 'Praktik er en investering i fremtiden'

  3. september 2007
  I foråret 2007 var Mette Sandager i praktik ved WHO i Barcelona, og hun er nu kommet hjem med rygsækken fuld af oplevelser, erfaringer og faglig selvtillid - og med en slunken bankkonto
 • Netværk er vigtigt for karrieren

  3. september 2007
  Der netværkes på kryds og tværs som aldrig før. Derfor råder en ekspert studerende til allerede at gå i gang med at opbygge netværk nu. Tre studerende er allerede i gang - på hver sin måde
 • Studerende er gratis arbejdskraft

  3. september 2007
  68 procent af de studerende, der tager i praktik, må levere gratis arbejdskraft for at få de erfaringer, der skal til for at kvalificere dem til arbejdslivet efter studierne. Men er det nødvendigt for veluddannede kandidatstuderende at sælge sig selv gratis?
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu