Læsetid: 3 min.

S: Rigsrevisionen skal kulegrave køb af kampfly

Socialdemokraterne kræver en grundig økonomisk gennemgang af regeringens planer om køb af nye kampfly. Forsvarsministeren er positiv
Indland
8. september 2007
Forsvarsminister Søren Gade mener, -det er rimeligt- at gennemgå økonomien i Joint Strike Fighter-projektet.

Forsvarsminister Søren Gade mener, -det er rimeligt- at gennemgå økonomien i Joint Strike Fighter-projektet.

Carsten Snejbjerg

Verdenshistoriens største handel. Sådan lyder betegnelsen på den investering, som den danske regering inden for et års tid forventes at tilslutte sig med køb af nye kampfly til forsvaret. Afhængig af antal og type kan der blive tale om et beløb svarende til to Storebæltsbroer - omkring 40 milliarder kroner - og i Holland har det tilmed vist sig, at indkøbene af de omstridte kampfly Joint Strike Fighter (JSF), som også er aktuelle i den danske debat, bliver over 75 mia. kr. dyrere end først antaget. Derfor vil Socialdemokraterne nu have Rigsrevisionen til at kuglegrave såvel de hidtidige udgifter på omkring en mia. kr., som Danmark allerede har bidraget med til udviklingen af JSF, samt de omkostninger, der kan blive aktuelle, når regeringen træffer en endelig beslutning om køb af fly.

"Vi står over for at skulle træffe en enorm beslutning af vidtrækkende økonomisk karakter. Det sker få gange hvert årti, at vi i Folketinget skal trække så vidtrækkende beslutninger, og uagtet beløbets størrelse er det afgørende, at beslutningen træffes på det mest oplyste grundlag," siger finansordfører Morten Bødskov.

Derfor vil S via Finansudvalget søge opbakning til en undersøgelse af de indkomne bud på nyt udstyr til forsvaret.

Ingen ny Tårnfalke-sag

Valget står mellem det amerikanske Joint Strike Fighter, det svenske Gripen og det europæiske Eurofighter.

"Uanset hvad, bør Rigsrevisionen undersøge økonomien i samtlige flytyper, som vil give bud på disse ordrer. Indkøb af militært udstyr er forbundet med betydelige risici," siger Bødskov med henvisning til såvel de hollandske erfaringer som fejlkøbet af spionflyet Tårnfalken, der endte med at koste skatteyderne 470 mio. kr. Og på forhånd mødes forslaget positivt fra både opposition og regeringspartier. Forsvarsordfører Tom Behnke (K) betoner, at man først om et års tid skal træffe den endelige beslutning om køb.

"Men når vi når dertil, er jeg enig med Socialdemokraterne i, at en second opinion vil være god," siger han uden at ville lægge sig fast på, om undersøgelsen skal foretages af netop Rigsrevisionen. Også SF og de radikale bakker op:

"JSF-flyene er konstant steget i pris, og vi har formentlig ikke set den sidste prisstigning endnu. Det er dårligt købmandskab, at regeringen roder sig ind i det projekt, 15 år før vi skal bruge flyene. Derfor er det godt med en undersøgelse," siger SF's formand, Villy Søvndal.

Og den radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen, er begejstret.

"Vi har selv efterlyst og fået en uvildig undersøgelse af behovet for kampfly (udarbejdes af Dansk Institut for Militære Studier, red), og forslaget om en grundig gennemgang af hele projektet er glimrende," siger han.

Beslutningen om nyindkøb skal træffes inden det nuværende forsvarsforlig udløber i 2009, og forsvarsminister Søren Gade (V) forventer, at valg af flytype vil blive afklaret i løbet af foråret 2009. Han afventer nu rapporten fra DIMS, der forventes klar 1. oktober, og ministeren er positiv over for ideen om at granske grundlaget for nye investeringer.

"Uanset hvem, der har regeringsmagten, når beslutningen skal tages, har jeg som politiker, minister og borger interesse i, at beslutningen tages på et velfunderet grundlag. Så kan man så diskutere formen af en undersøgelse," siger han og pointerer, at beslutningen om at deltage i udviklingen af JSF blev taget under SR-regeringen.

"Men jeg har ingen problemer med at inddrage eksperter i den økonomiske vurdering. Det er så mange penge, at det er rimeligt at diskutere," siger Søren Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her