Læsetid: 4 min.

'Servicebunden er nået'

Over 250 institutioner i Københavns Kommune deltog i går i den første af to aktionsdage mod kommunens besparelser, og ved over halvdelen af institutionerne blokerede utilfredse forældre adgangen for personalet. Imens fortsatte forhandlingerne blandt byens politikere
21. september 2007

Det er en stille og regnvåd morgen på Vesterbro i København, og selv Istedgade er grå og kold. Men i de mange små sidegader, hvor trafikken ikke er så farlig for de mindste borgere, farvelægger talrige klynger af forældre bybilledet med hjemmelavede bannere og kulørte hjerter, mens de bekæmper efterårskulden med kaffe i plastickrus.

Det er dog ikke kampen mod kulden, der har førsteprioritet, men derimod kampen mod kommunen og dens spareplaner. Det er den første af to planlagte aktionsdage - torsdag og fredag - mod de besparelser som Københavns Kommune truer med at gennemføre på dagsinstitutionsområdet. Og forældrene protesterer ved at blokere personalets adgang til over hundrede af byens vuggestuer, børnehaver og fritidshjem.

Uden for Hastrup Udflytterbørnehave i Absalonsgade står Pernille Grünberger blokadevagt. Hun har tre børn: Et i vuggestuen i Saxogården, der ligger lige om hjørnet i Dannebrogsgade, et i Fritidshjemmet Vestervang, lidt længere nede ad Dannebrogsgade og så et her i børnehaven.

"Der skal spares alle tre steder, så jeg har måtte vælge, hvor jeg ville stå i dag," siger hun.

Det er Ritts ansvar

Pernille Grünberger er medlem af forældrebestyrelsen, men mener ikke, forældrene har haft nogen chance for at vide, hvad der egentlig skal ske.

"Vi vil gerne have nogle præcise tal. Det budget er skrevet, så almindelige mennesker ikke kan forstå det. Det er også først lige nu, det er kommet frem, at det er besparelser i fire år, det handler om," siger hun.

Henne om hjørnet ved Saxogården fortæller Nina Reffstrup, forældrebestyrelsesmedlem og talskvinde for Københavns Forældreorganisation, at de har regnet sig frem til, at Saxogården skal spare over 200.000, hvis nedskæringerne bliver gennemført. Og lønnen er det eneste, der er at tage af.

"Nu er det de varme hænder, der ryger. Vi har skåret alle de andre steder: rengøring og så videre, og børnene har i forvejen madpakke med om fredagen. I sommer diskuterede vi for eksempel også, om børnene selv skulle tage solcreme med - det ville spare i alt cirka 3.000 kroner. Det er det niveau, vi er nede på," siger hun.

Nina Reffstrup mener ikke, forældrene har megen sympati for Københavns overborgmester Ritt Bjerregaards (S) forklaring om, at hun ikke er skyld i problemerne.

"Folk er trætte af det her 'blame-game', hvor kommunalpolitikerne siger, det er regeringens skyld. Det her handler om kommunalpolitik, og det er Ritt, der har forhandlet kommunalaftalen hjem, så det er hendes ansvar. Hun kan ikke bare tørre det af," siger Nina Reffstrup.

Kæmpe overskud

Noget tyder da også på, at Ritt Bjerregaard er indstillet på at imødekomme forældrenes krav - i hvert fald delvist. Sent onsdag aften meddelte hun, at hun er parat til at droppe besparelserne på vuggestuer og børnehaver. Det vil sige i alt 40 millioner kroner ud af den samlede spareplan på 120 millioner kroner.

Men det er ikke et tilbud, der har fået forældrene til at klappe i hænderne af glæde. De kræver alle spareplanerne af bordet.

"Vi forstår slet ikke, at man skal spare, når Københavns Kommune har et kæmpe overskud," siger Julie Scavenius, der står vagt med sin mand, Jan Rohde, foran vuggestuen Småfolket i Estlandsgade.

"Alle vil gerne betale for kvalitet, men alligevel skærer de. Det er åndssvagt," siger Jan Rohde.

Det er da heller ikke sikkert, at Ritt Bjerregaard overhovedet får lov til at bestemme, hvorvidt der skal spares. Senere på eftermiddagen inviterede borgerrepræsentations tre borgerlige partier den samlede opposition, undtagen Socialdemokraterne, til alternative budgetforhandlinger i håb om at kunne indgå en aftale uden om Socialdemokraterne.

Nina Reffstrup mener også, at kommunikationen med de kommunale politikere er for dårlig.

"Sidste gang vi strejkede, havde vi en god samtale med de lokale politikere. Men det mangler denne gang," siger hun.

Idiot at bo i København

Ovre i Absalonsgade er Pernille Grünberger ikke interesseret i, om det er Ritt, regeringen eller Enhedslistens tidligere skoleborgmester Per Bregengaard, der har skylden for problemerne. Hun mener bare ikke, at man kan tillade sig det over for børnene.

"Servicebunden er nået. Frokostordning, koloni og forældresamtaler er sparet væk. Så var der en forælder, der på et møde spurgte, om vi ikke selv kunne betale for en koloni? Men det dur jo ikke, for så kommer der det problem, at nogen ikke har råd," siger hun og tilføjer:

"Jeg tænker, om jeg er en idiot at bo i København? For ens børn er jo utroligt vigtige, og det her kan ende på et niveau, hvor man tænker: Det kan jeg ikke tillade mig over for mine børn."

Men spørgsmålet er netop også til dels, hvor meget der faktisk er til Pernille Grünbergers og alle de andres børn.

Ifølge nøgletallene bruger Københavns Kommune nemlig flest penge pr. 0-10-årige barn af alle kommuner i hovedstadsområdet. Så hvorfor beroliger det ikke forældre og pædagoger?

Det gør de ifølge Dan Lange, der er faglig sekretær i BUPL Hovedstaden, fordi tallene ikke siger ret meget om, hvordan det reelt ser ud på den enkelte institution.

"Der er et hav af problemer i de sammenligninger. Et banalt eksempel er, at i København har vi masser af institutioner, der ligger på 5., 6. eller sågar 11. sal. Det koster tillæg i fysiske dispensationstimer, og det problem har man altså ikke i Gentofte. I København regner man også løn til støttepædagoger med i omkostningerne for det enkelte barn - det gør man ikke alle steder. Så tallene beskriver ikke, hvor meget der reelt er til pædagoger og legeklodser," siger han.

Uden for Garvergården i Matthæusgade har forældrene medbragt en rød lædersofa, som på egen komfortable vis da også indikerer, at de heller ikke har tænkt sig at pakke sammen og gå hjem foreløbig. Desuden har de gode erfaringer at tære på. For som Nina Reffstrup fra Saxogården fortæller: "så hjalp det jo sidst".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu