Læsetid: 2 min.

SF-borgmester trækker ikke urigtigt brev tilbage

Socialborgmester Bo Asmus Kjeldgaard fra SF har skrevet et brev til de københavnske forældre, hvor en nedskæring af børne- og ungdoms-området med en kvart milliard kroner bliver til »flere pædagogtimer til børnene«. Han beklager brevet, men vil ikke trække det tilbage. Utilfredse forældre aktionerer i dag mod nedskæringen
Socialborgmester Bo Asmus Kjeldgaard fra SF har skrevet et brev til de københavnske forældre, hvor en nedskæring af børne- og ungdoms-området med en kvart milliard kroner bliver til »flere pædagogtimer til børnene«
Indland
13. september 2007

Et par hundrede af de sædvanlige 'uromagere og oprørere' - typisk mødre omkring de tredive - var tirsdag aften forsamlet til stormøde i Valby Kulturhus, hvor Københavns Kommunes varslede nedskæring på institutioner og skoler fra 2008-2011 blev højlydt drøftet.

Forsamlingen påhørte dog først i dyster tavshed forklaringerne fra de tre partier, der står bag det nylige budgetforlig om den drastiske nedskæring. Lars Rasmussen (S), Ninna Thomsen (SF) og Kasper Johansen (Rad.), der alle sidder i børne- og ungdomsudvalget, forklarede enstemmigt, at nedskæringen var udtryk for økonomisk ansvarlighed efter mange års slendrian.

Og de tre kommunalpolitikere sagde, at drømmer nogen om at dække hullet i børne- og ungdomsforvaltningens budget ved at tage penge fra kommunens bugnende pengekasse bestemt for anlægsarbejder, risikerer København at blive sat under administration af finansminister Thor Pedersen.

Borgmesterens fede løgn

Men da salen fik ordet, stod det klart, at forklaringerne ikke var blevet købt. Den økonomiske ansvarlighed blev kaldt uansvarlighed over for børnene. Nedskæringerne betyder blandt andet, at morgenåbningen afskaffes i en række fritidshjem, og at vuggestuebørn på 2 år og 10 måneder kan tvinges til at gå i børnehaver, hvis personale ikke er normeret til vuggestuebørn.

Den største vrede syntes udløst af et brev, som socialborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) forleden sendte til tusindvis af forældre til børn i de københavnske daginstitutioner. Selv om brevet angiveligt vil orientere om budgetforliget, er nedskæringen på børne- og ungdomsområdet med en kvart milliard kroner overhovedet ikke nævnt. Tværtimod hævder borgmesteren i brevet, at forliget vil sikre høj faglighed og give "flere pædagogtimer til børnene". Det sidste er ikke rigtigt.

Adskillige af deltagere i stormødet, der var arrangeret af KFO (Københavns Forældre Organisation), så brevet som grov disinformation, og i en pause under mødet kaldte talsmand for KFO og far til to mindre børn Lars Klingenberg over for Information borgmesterens brev for "en hån mod forældrene" og en "decideret løgn".

Hårdt presset måtte SF'eren Ninna Thomsen senere på mødet kalde sin politiske kollegas orienteringsskrivelse for "et grimt brev", som hun dybt beklagede.

Information har efter mødet forelagt Bo Asmus Kjeldgaard anklagen mod hans brev. Han siger:

"Jeg beklager mange gange formuleringen om de flere pædagogtimer. Den er uheldig."

- Vil du til de samme forældre sende et nyt brev, hvor du trækker de urigtige oplysninger tilbage og fortæller sandheden om nedskæringerne?

"Nej, jeg vil ikke skrive ud igen til de mange forældre," svarer socialborgmesteren, som i øvrigt oplyser, at han skriftligt vil beklage sit brev over for KFO.

Aktioner fra i dag

Mødet i Valby Kulturhus sluttede med en diskussion af aktionsformer. Fra salen lød det vedholdende, at man var klar til blokade af daginstitutionerne, som det er set før ved andre nedskæringsrunder.

Foreløbig samles de utilfredse københavnske forældre dog til et demonstrationstog fra Israels Plads i eftermiddag, samtidig med at politikerne drøfter budgettet på rådhuset.

Det ventes, at demonstranterne både vil vende sig mod det københavnske budgetforlig og mod det borgerlige flertal i Folketinget, der spænder ben for, at Københavns Kommune kan anvende midler fra anlægskontoen til at dække hullet i børne- og ungdomsforvaltningen. For som en af mødedeltagerne formulerede det i Valby Kulturhus:

"Nu ved vi, at på Christiansborg sidder røvhullerne til højre, og i Københavns Borgerrepræsentation sidder røvhullerne til venstre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her