Nyhed
Læsetid: 2 min.

Skattelettelser øger regional skævhed

Regeringens nye skattepakke giver borgere i Allerød næsten tre gange så meget i skattelettelse som indbyggerne på Ærø. Det viser nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Indland
20. september 2007

Regeringen og Dansk Folkepartis skattepakke rammer skævt både socialt og regionalt. Mens borgerne i Nordsjælland får stort udbytte af de nye skattelettelser, er gevinsten i udkantsområderne langt mindre.

For eksempel skal en borger i Allerød Kommune i snit betale 2.800 kroner mindre i skat om året, mens borgere i Ærø Kommune kun får en lettelse på 1.100 kroner.

Det viser et nyt notat, som Arbejderbevægelses Erhvervsråd (AE-rådet) har udarbejdet.

I notatet tegner der sig et ret entydigt billede: Blandt de ti kommuner, hvor borgerne får mindst ud af skattelettelserne består syv af dem af øer som Samsø, Læsø og Ærø. Her skal borgerne i snit kun betale mellem 1.100 og 1.500 kroner mindre i skat om året.

Til gengæld er hele otte af de ti kommuner, hvor skattelettelserne er størst, i Nordsjælland. Det drejer sig om kommuner som Allerød, Hørsholm og Rudersdal. Her får borgerne mellem 2.400 og 2.800 kroner ud af skattepakken om året.

Skævvrider Danmark

Lars Andersen, direktør i AE-rådet, er langt fra imponeret over den nye skattepakke.

"Skattelettelserne kunne være blevet brugt langt mere hensigtsmæssigt end at give folk i whiskybæltet flere penge," siger Lars Andersen.

Han så for eksempel hellere en skatteomlægning, hvor regeringen skar i de gunstige fradrag i pensionsopsparingerne.

"Det er jo folk med høje indkomster og store friværdier, der tjener kæmpe beløb på at spekulere i deres pensionsopsparinger," siger Lars Andersen.

Ifølge Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, er notatet med til at understrege, at de nye skattelettelser er en rigtig dårlig idé.

"Det her viser jo, at skattepakken er med til at skævvride Danmark. Hvis man skal lave en skattereform, så skal den være social retfærdig og sikre, at Danmark hænger sammen geografisk," siger Morten Bødskov.

Små øer taber

Samsø er blandt de kommuner, der får mindst ud af skattelettelserne. Borgmester Carsten Bruun (V) er ikke direkte modstander af den nye skattepakke. Men han så gerne, at der også kom flere skattelettelser i bunden, så de mange Samsøborgere, der ikke er i arbejde, også blev begunstiget.

"Det er da lidt træls, at dem, der bor i Nordsjælland, får så meget ud af skattelettelserne. Derfor ville det være oplagt, at man sænkede skatten mere for de mange borgere, vi har på overførselsindkomster," siger Carsten Bruun.

Hans borgmesterkollega og partifælle i Svendborg, Lars Erik Hornemann, peger på, at det handler om at få ændret i sammensætningen af befolkningen, så der kommer et større skattegrundlag i yderområderne.

"Det helt centrale problem er jo, at vi ikke har flere højtlønnede job i vores kommune. Så løsningen på skævheden er, at vi fortsætter med at skabe vækst og udvikling," siger Lars Erik Hornemann.

På Christiansborg forsvarer de to borgmestres partifælle, skatteordfører Kim Andersen, den nye skattepakke.

"Vi kommer aldrig uden om, at skattelettelser vil favorisere folk i arbejde. Det er også vanskeligt at undgå en regional skævhed. Men det er jo helt afgørende, at vi får øget udbuddet af arbejdskraft," siger Kim Andersen (V).

Modsat Lars Andersen er han overbevist om, at folk rent faktisk vil arbejde mere - og ikke bruge de flere penge på at holde fri - når de skal betale mindre i skat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her