Læsetid: 2 min.

Skibet er ladet med uddannelse

Det sejler på de danske uddannelser, mener studerende fra alle dele af uddannelsessystemet. I høj sø på Københavns kanaler fik politikerne overrakt de unges bud på en 14-punkts redningsplan
24. september 2007

"Skal jeg fortælle om seværdighederne undervejs på dansk, tysk eller engelsk?," spørger guiden på havnerundfarten, inden elever, studerende, journalister og politikere letter anker fra kanalen foran Christiansborg.

Men der er rigeligt med guider på denne kanalrundfart og lidt for mange deprimerende seværdigheder under det en time lange topmøde om situationen på de danske uddannelser fra folkeskole til universitet. Under overskriften 'Danmarks Fremtid på gyngende grund' er de purunge toppolitikere fra folkeskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelse gået sammen om at lave en redningsplan for det danske uddannelsessystem inden deres fælles demonstration mod nedskæringer den 2. oktober.

Ungdommens 14 krav, som de kalder dem, handler om alt fra renovation af folkeskoler, nej til lærerfri timer, bedre praktikmuligheder samt en lov mod brugerbetaling i hele uddannelsessystemet.

De noget ældre toppolitikere fra Christiansborg sidder tæt på kanalbådens træbænke. Bortset lige fra regeringen og Dansk Folkeparti, der har meldt fra.

"Måske de er bange for at ryge overbord," griner en ung fyr.

Udddannelsernes kamp

Studenterpolikerne gennemgår kort de 14 punkter. Uddannelsesordførerne svarer.

De radikales Marianne Jelved mener ikke, at kravet om 5.000 kroner mere i taxameter pr. universitetsstuderende er rimeligt.

"Hvis nogen skal have mere, så må det være erhvervsuddannelserne og de kortere uddannelser," siger Marianne Jelved.

SF's Pernille Vigsø Bagge er enig: "Det er fuldstændig urimeligt, at erhvervsskoleeleverne skal uddannes for langt færre midler end de andre ungdomsuddannelsernes."

Socialdemokraternes Christine Antorini mener også, at fokus skal være på de knap 20 procent af den danske ungdom, som aldrig får en uddannelse.

Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten efterlyser flere store visioner udover en lov mod brugerbetaling i de 14 punkter.

Rune Stahl fra Danske Studerendes Fællesråd understreger, at det er en redningsplan med de absolut mest nødvendige krav fra de forskellige dele af uddannelsessystemet.

"Der er blevet skåret ned så længe, at det ikke bare overflødigt fedt, men muskler vi skærer i nu. Udvalgte områder har fået ekstra penge fra Globaliseringspuljen, men det, der er brug for, er et bredt løft til alle," siger Rune Stahl.

Undervisning uden lærer

Kanalbåden vipper nær kvalmepunktet nu. Men diskussionen forsætter længere ud på gyngende grund.

De pædagog-studerendes repræsentant er godt træt af, at der ikke følger penge med, når der bliver stillet nye krav til uddannelserne.

"Hvis ikke der bliver lavet om på de her ting, så er de mellemlange uddannelser efterhånden ikke uddannelser mere," siger hun med henvisning til, at der rundt omkring på landets seminarier er studerende, der kun har en lærer til at undervise dem halvdelen af tiden.

Christine Antorini vil dog ikke lægge bånd på de moderne undervisningsformer ved at forbyde lærerfri undervisning. Det får Jonas fra Erhvervskolernes Elevorganisation til at reagere:

"Så vil jeg godt argumentere mod moderne undervisning, for den har ført til en individualisering på erhvervsuddannelserne, der gør, at halvdelen af eleverne falder fra på f.eks. Københavns Tekniske Skole," siger han.

De sygeplejestuderende lider også under det høje frafald.

"Mange falder fra i klinikken, for det er bare ikke særligt sjovt at stå over for patienter ude på hospitalerne uden at have en vejleder," lyder det fra de Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.

Sygeplejestuderende uden vejledere, lærerstuderende uden lærere eller fugt og svamp i folkeskolen, men der lys forude.

"Vi skal bare have en ny regering," griner flere af de politiske uddannelsesordførere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu