Læsetid: 3 min.

Umuligt at læse jura og have børn

Som jurastuderende på Københavns Universitet har man undervisning til klokken otte om aftenen. Det gør det umuligt for de studerende at have børn samtidig - tendensen til sene forelæsninger findes også andre steder
Indland
12. september 2007

Katja Aistrup blev overrasket, da hun for tre uger siden modtog sit skema for 3. semester på Jura på Københavns Universitet. Mandag og onsdag er der forelæsninger til klokken 20.00, og tirsdag og torsdag har hun først fri klokken 18.00. Det gør det umuligt for hende samtidig at være mor for sit barn på tre år:

"Det kan ikke lade sig gøre. Min kæreste er nyuddannet og har lige fået sit første job. Han kan umuligt hente barn fire dage om ugen. Måske hvis det var to dage, men ikke fire," siger hun. Og det betyder ganske enkelt, at hun ikke kan læse på fuld tid:

"Konsekvensen bliver, at jeg må bruge to år på at gennemføre andet år af mit studie, hvilket så igen betyder, at jeg kommer et år senere ud på arbejdsmarkedet. Det er vel at mærke ikke, fordi jeg ikke kan overkomme det fagligt. Den eneste grund er, at skemaet er vanvittigt," siger hun.

Opgivet

Blandt hendes 500 medstuderende på årgangen er der syv andre, der har børn. De er næsten alle kommet frem til samme konklusion:

"Der er kun en ud af os syv, som vil gøre forsøget. Vi andre har opgivet det på forhånd," siger hun.

Ifølge studieleder på Jura, professor Mette Hartlev, skyldes de sene timer blandt andet lokalemangel, men også hensynet til underviserne er en faktor, der spiller ind:

"Vi vil gerne sikre, at vi har velkvalificerede undervisere, og til bestemte kurser er det typisk folk, der arbejder som advokater i dagstimerne. Derfor vil de helst undervise efter klokken 16.00, og så vi bliver nødt til at lægge undervisningen der, hvis vi skal få fat på dem," siger hun.

Om konsekvenserne for Katja Aistrup og de øvrige forældre fra hendes hold siger hun:

"Jeg kan sagtens se problemstillingen, og jeg er ked af at høre, at de må bruge længere tid på studierne, for det er vores ambition, at man skal igennem studiet på normeret tid. Også fordi man så har de samme medstuderende hele vejen igennem uddannelsen. Men hvis alternativet er ikke at udbyde kvalificeret undervisning, så er det jo endnu værre."

Ikke obligatorisk

Dekanen for jura, Henrik Dam er mindre forstående over for problemet:

"Der er jo ingen, der siger, at man skal komme. Der er ikke mødepligt til undervisningen," lyder hans svar. Desuden mener han ikke, at skemaet er specielt:

"Du kan risikere at få sådan et skema, uanset hvor du læser i landet," siger han. Og det er rigtigt, at man også risikerer sene undervisningstimer på andre studier end jura. Hos Danske Studerendes Fællesråd er det ikke første gang, man støder på studerende, der har problemer med at kombinere studie- og familielivet:

"Det er en problemstilling, vi er opmærksomme på, og som vi er stødt på før," siger levevilkårsordfører, Michael Hunnicke. Han kalder dog eksemplet fra jura for 'ekstremt':

"Det er meget uhensigtsmæssigt, at man risikerer at få et skema, der ser sådan ud. Jeg synes, at man i højere grad skulle tage hensyn til de studerendes behov frem for underviserens," siger han. Og argumentet med, at man bare kan lade være med at komme til undervisningen, køber han heller ikke:

"Jeg synes, det er en nedladende holdning. Det er de færreste, der kan klare sig igennem uden at følge undervisningen. For mig at se, at det bare en måde at undgå at forholde sig til problemet på. I stedet burde man tage hensyn til, at de studerende skal have en hverdag til at hænge sammen," siger Michael Hunnicke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu er der jo ingen der siger, at man absolut skal have børn, familie og være under uddannelse samtidig. Hun træf et valg og må tage konsekvensen af dette.

Jurister har det med at sige at noget er "umuligt". Hun siger "Min kæreste er nyuddannet og har lige fået sit første job. Han kan umuligt hente barn fire dage om ugen. Måske hvis det var to dage, men ikke fire," siger hun".

Du godeste! Tænk hvis han var enlig far? Hvad er det dog for noget pladder? Han skal da se at få en ordning hvor han kan hente barn fire dage om ugen. I disse tider, hvor der er mangel på arbejdskraft, har arbejdsgiveren bare at rette ind. Arbejdsgiveren skal være glad for at han har fået en ansat, ovenikøbet en ansat med børn og ansvar.

Der er ikke noget der er "umuligt". Få dog fingeren ud og brug dine forhandlingsevner som jurist.