Læsetid: 2 min.

V: Ikke plads til flere penge på finansloven

Dansk Folkeparti må se langt efter de sædvanlige ekstra bevillinger på finansloven. Der er ikke plads til at øge forbruget, fastslår Venstres finansordfører
Indland
6. september 2007
En lønpulje på fem milliarder kroner til de lavest lønnede offentligt ansatte kan Dansk Folkeparti godt glemme alt om forud for finanslovsforhandlingerne, fastslår Venstres finansordfører, Peter Christensen.

En lønpulje på fem milliarder kroner til de lavest lønnede offentligt ansatte kan Dansk Folkeparti godt glemme alt om forud for finanslovsforhandlingerne, fastslår Venstres finansordfører, Peter Christensen.

Jan Sommer

Når partierne i dag tager fat på debatten om næste års finanser, kan Dansk Folkeparti se langt efter den sædvanlige efterårssejr; ekstra penge til støttepartiets særlige ønsker. Husholdningsbudgettet er nemlig på forhånd lagt så stramt, at der ikke er plads til flere bevillinger, fastslår Venstres finansordfører, Peter Christensen.

"Vi har lagt et forslag frem, som går lige til kanten i forhold til, hvad der er plads til af ekstra aktivitet," siger han.

Efter at regeringen 28. august fremlagde sit forslag til finanslov for 2008 - det dyreste nogensinde - har økonomerne stået i kø med advarsler om, at skattelettelser og øget offentligt forbrug truer stabiliteten i den danske økonomi.

I front var nationalbankdirektør Nils Bernstein, der i klare vendinger kritiserede regeringen for at bidrage til en overophedning ved at føre en ekspansiv finanspolitik på toppen af en højkonjunktur. Og det er ifølge Peter Christensen et klart signal om at holde igen, som regeringen har taget til sig:

"Det betyder, at vi ikke kan lave aftaler om ekstrabevillinger oveni, som skaber en masse yderligere aktivitet, og som kan bidrage til risiko for overophedning," siger ordføreren.

Kroner til de lavtlønnede

På Dansk Folkepartis sommergruppemøde lancerede partiet forslaget om en lønpulje på fem milliarder kroner til de lavest lønnede offentligt ansatte. Og det krav står DF fast på forud for de egentlige finanslovsforhandlinger, som tager fart, når folketinget mødes i oktober.

"I forbindelse med kvalitetsreformen og finansloven er det meget relevant," siger DF's næstformand, Peter Skaarup.

Han giver ikke så meget for meldingen om, at husholdningsbudgettet er brugt:

"Sagen er, at regeringen skal have flertal for sin finanslov, og den kan ikke forvente, at alle partier jubler over dens udspil. Der er to muligheder; enten kan man pille noget ud af forslaget, eller også har Peter Christensen ikke helt ret," siger Peter Skaarup og tilføjer:

"Men vi er før blevet enige, så mon ikke det lader sig gøre igen."

Tirsdag fremlægger DF deres eget forslag til finanslov, og traditionelt ønsker man at tilgodese især de ældre.

Ikke én krone mere

Men denne gang kommer der altså en milliardstor lønpulje med blandt forslagene - et udspil, som finansminister Thor Pedersen (V) tidligere har afvist.

"Vi kører lige til grænsen. Men vi mener selv, vi går dertil, hvor det er sikkert", lød det fra Thor Pedersen, da han præsenterede VK-udspillet. Og Peter Christensen er heller ikke tilbøjelig til at give efter for støttepartiets kostbare ønsker:

"Vi forhandler, og det er velvidende, at de andre partier også skal have indfriet deres ønsker. Men vores udgangspunkt er, at der ikke er flere penge, end den realvækst på 7,5 mia. kr., der er tale om næste år," siger Peter Christensen.

Også fra regeringspartneren de konservative afviser man at bruge mere end de allerede afsatte midler.

"Vi udfylder rammerne for det råderum, der er muligt at disponere over for 2008. Der er nye initiativer for 10,8 milliarder og en vækst på 1,75 procent, så der er ikke mulighed for at finde penge til større projekter," siger den konservative finansordfører, Christian Wedell-Neergaard.

Han henviser til forskellige puljer, som partierne kan drøfte udmøntningen af, men afviser DF's lønpujle:

"De offentligt ansattes løn er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Det skal ikke drøftes i forbindelse med finansloven," siger K-ordføreren.

En endelig aftale om næste års finanser forventes at ligge fast i begyndelsen af november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her